Helgens anbefalinger
Det nærmer seg både Oslo kulturnatt, Oslo Art Weekend og musikkfestivalen Ultima. Kunstavisen hjelper deg å velge i det store tilbudet av utstillinger, konserter og arrangementer de kommende dagene.
Hilde Mørchs anbefalinger
Torsdag 14. september kl 18
Kunstnerforbundet (Vindussalen og Kabinettet)
Utstillingsåpning: Marit Tingleff: Ornamenter fra våtmark, skog, luft og vann
Adresse: Kjeld Stubs gate 3, Oslo
Marit Tingleff (f. 1954) viser en ny serie med keramiske fat i serien Faience [red. se bildet over]. I hennes kraftfulle og ettertenksomme monumentalarbeider brukes keramikken som lerret, der grensene mellom fat og maleri utviskes. Utstillingen beskrives slik på Kunstnerforbundets nettsider: «Vegger fylte av fat og tallerkener. Eksklusive og sjeldne på herregårder og slott, enkle og upretensiøse i alminnelige hjem. Samleobjekter, arvestykker, status og tegn på rikdom, minner fra eksotiske steder. Vi har sett dem, studert dem, grøsset og syntes de var håpløs dekor, eller stått i timevis og studert og funnet nye detaljer».
Lørdag 16. september kl 14 arrangeres kunstnersamtale, der Marit Tingleff snakker med dr. Tanja Harrod om og i utstillingen. Harrod deltar også på seminaret, Kunst og akademia i Domus Bibliotheca fredag 15. september kl 13-16.
Fredag 15. september kl 13-16
Kunstnerforbundet og Universitetet i Oslos kunstsamling
Seminar: Kunst og akademia
Med: Aslaug M. Juliussen (kunstner), Torbjørn Kvasbø (kunstner), dr. Tanya Harrod (dr.philos. kunsthistorie), Kirsti Strøm Bull (professor emerita dr. juris)
Sted: Domus Bibliotheca, Karl Johans gate 47
Miniseminaret tar utgangspunkt i to nye utsmykninger av Torbjørn Kvasbø og Aslaug M. Juliussen i nyrenoverte Domus Bibliotheca ved Universitetet i Oslo, inkludert en åpen omvisning i bygningens nye utsmykninger. Bygningen ble i fjor transformert fra det juridiske fakultet til Oslos nye arena for debatt og forskningsformidling. Ved ferdigstillelse av restaureringen inngikk UiOs kunstsamling og Kunstnerforbundet et samarbeid om å utvikle kunstprosjektet i bygningen.
Fredag 15. september kl 18-19
Oslo kommunes kunstsamling
Omvisning: I Klosterenga park (med verk av kunstnerne Bård Breivik og Kristian Blystad)
Oppmøtested: Galgeberg 2
Det er nå over 30 år siden Bård Breivik (1848-2016) initierte sitt visjonære kunstprosjekt for Klosterenga park – som åpnet med en folkefest i juni i år. Kurator formidling Lill K. Stensrud og prosjektleder Lily Vikki fra Oslo kommunes kunstsamling tar oss med på en områdevandring, og lover at vi «kommer tett på historien bakk og arbeidet med parken».
Tiril Floms anbefalinger
Hele helgen
Guidede turer med OAW
Fredag, lørdag og søndag kan man melde seg på guidede turer med Oslo Art Weekend (OAW). Her kan man velge mellom ulike typer gallerier – fra de kommersielle som operer i det internasjonale markedet, til de mindre, eksperimentelle kunstnerdrevne visningsstedene. Oslo har et mangfold av visningssteder og institusjoner, og det kommer ikke av seg selv. Velg mellom disse turene med ulike guider og benytt anledningen til å bli bedre kjent med Oslos kunstfelt!
Fredag 15. september kl 17–21
Omvisninger i det nye regjeringskvartalet
Informasjonssenteret, Akersgata
På fredag kl 17–21 inviterer KORO og Statsbygg til omvisning i det nye regjeringskvartalet – en god anledning til å finne ut mer om byggeprosessen og kunstprosjektene. Mellom kl 18-21 holdes det også omvisninger på byggeplassen. Regjeringskvartalet er et av vår tids mest prestisjefylte byggeprosjekter og en omstridt erstatning av terrorrammede Y-blokka. Hittil er det gjort kjent at Outi Pieski lager et monumentalt verk til A-blokka og Jumana Manna utformer bygulvet utendørs.
Hele helgen, åpen utstilling torsdag kl 12–20, performance fredag kl 17–20
Utstilling og performance
Simon Daniel Tegnander Wenzel
On Lycanthropy, Fabulation and Weaving Spells
Billedkunstnerne i Oslo (BO)
På torsdag holder BO åpent til kl 20 i Simon Daniel Tegnander Wenzels utstilling «On Lycanthropy, Fabulation and Weaving Spells», hvor det vil være omvisere tilstede. Det holdes også en såkalt «performativ arbeidssesjon» med kunstneren fredag kl 17–20. Jeg har ennå ikke fått muligheten til å se denne utstillingen, og håper å få oppleve noe magisk!
Mona Gjessings anbefalinger
Åpner fredag 15. september klokka 19.00
Atelier Nord
Trevor Mathison
From Signal to Decay
Lydkunst
Utstillingen står til 15. oktober
Den britiske lydkunstneren Trevor Mathison forvandler, ifølge Ultimas program, Atelier Nord til et rom for refleksjon, der bygningens historie flettes inn i selve lydopplevelsen. Det loves at den enkeltes ører endres – intet mindre – til «en mobil miksepult, ettersom lyden endrer seg når du beveger deg rundt i rommet.»
Med arkivariske fragmenter skaper han, i følge arrangøren: «mystiske og fengslende lydlandskaper, der kildematerialet er hentet rett ut fra bygningens vibrerende innmat, ved hjelp av kontaktmikrofoner og lydbehandling.»
Jeg har høye forventninger til både lydkunstutstillingen, kunstnersamtalen på førstkommende søndag (på engelsk) og det rikholdige live-programmet knyttet til utstillingen.
Live-arrangementer tilknyttet From Signal to Decay:
Samtale med Trevor Mathison og Rob Young 17/9, kl. 13
Konsert med Trevor Mathison & Circuit des Yeux 22/9, kl. 20 MUNCH
Cinemateket viser også et filmprogram relatert til Trevor Mathisons arbeid.
Fredag 15. september kl. 22.00
Frogner kirke
Klaverkonsert
Sveinung Bjelland
I vakre Frogner kirke tilbys en fin inngang til fredag natt og helgen. Den klassiske pianisten Sveinung Bjelland har vært solist med de største orkestre under profilerte gjestedirigenter, og har gjestet en rekke konsertserier og festivaler i diverse europeiske land. Denne fredagen kan publikum oppleve han i Oslo. Jeg gleder meg.
Program:
Bach: Partita nr. 1 i B-dur
Bach/Busoni: Adagio
C. Debussy: L'isle joyeuse
M. Ravel: Pavane pour une infante défunte
Charles Trenet / Alexis Weissenberg: En avril à Paris
A. Piazzolla: Kadens fra Adiós Nonino
A. Ginastera: Fra "Argentinske danser":
- Den yndige jentas dans
- Den listige hestetemmerens dans
Konserten inngår i Oslo kulturnatt. Gratis adgang.
Arr.: Kulturutvalget i Frogner menighet
Lørdag 16. september klokka 14.00 og 15.30
Henie Onstad Kunstsenter
14.00–14.50
Yiran Zhao: gòng · míng / 共 · 鸣 (2023, WP)
15.30–16.15
Benedicte Maurseth: Alltid og aldri det same (2023, WP)
To konserter – verdenspremierer – med to radikale tolkninger av folkemusikkbegrepet – det høres umiddelbart interessant ut. Det lokkes også i Ultima-programmet med Digital live-animasjon av kunstner Simone Hooymans, inspirert av norsk natur og rosemaling. Som bakgrunn for Benedicte Maurseths verk, der hun selv spiller hardingfele. Jeg velger å ta turen ut til Henie Onstad Kunstsenter på lørdag for å få med meg begge konsertene. Med de suverene ensemblene asamisimasa og Ensemble neoN.
I Ultimas program skisseres rammene for noe av det publikum har i vente:
«Yiran Zhaos nye komposisjon gòng · míng / 共 · 鸣 for ensemblet asamisimasa utforsker forbindelser mellom kinesisk litteratur og norsk folkemusikk. Hardingfelen, med understrengene som svinger sammen med de spilte strengene, minner om eldgamle kinesiske retoriske virkemidler som intertekstualitet, der mening dannes gjennom komplementære setninger. Denne dynamiske resonansen er Zhaos inspirasjon, og har gitt henne et skarpere fokus på det meningsdannende potensialet ved utøvernes kroppsspråk, som blir like viktig som lytteopplevelsen.
Ensemble neoN urfremfører Benedicte Maurseths Alltid og aldri det same, med komponisten på hardingfele. Stykket undersøker hvordan både folkemusikk og samtidsminimalisme utvikler seg ved bruk av repetisjon og variasjon. Digital live-animasjon av Simone Hooymans, inspirert av norsk natur og rosemaling, løper i bakgrunnen.»
Simone Hooymans gjorde seg forøvrig positivt bemerket på utstillingen Viriditas - det mystiske i kunst på Tegnerforbundet denne våren. Anmeldelse av utstillingen her.