Helgens anbefalinger

Marit Tingleff åpner ny separatutstilling i Kunstnerforbundet, Ornamenter for våtmark, skog, luft og vann, torsdag 14. september - og lørdag 16. september snakker hun med dr. Tanja Harrod om utstillingen, samme sted. Dr. Tanja Herrod bidrar også på seminaret Kunst og akademia, som arrangeres i Domus Bibliotheca fredag 15. september kl 13-16. Foto: Kunstnerforbundet 

Det nærmer seg både Oslo kulturnatt, Oslo Art Weekend og musikkfestivalen Ultima. Kunstavisen hjelper deg å velge i det store tilbudet av utstillinger, konserter og arrangementer de kommende dagene.

Hilde Mørchs anbefalinger

Torsdag 14. september kl 18 
Kunstnerforbundet (Vindussalen og Kabinettet)  
Utstillingsåpning: Marit Tingleff: Ornamenter fra våtmark, skog, luft og vann 
Adresse: Kjeld Stubs gate 3, Oslo 

Marit Tingleff (f. 1954) viser en ny serie med keramiske fat i serien Faience [red. se bildet over]. I hennes kraftfulle og ettertenksomme monumentalarbeider brukes keramikken som lerret, der grensene mellom fat og maleri utviskes. Utstillingen beskrives slik på Kunstnerforbundets nettsider: «Vegger fylte av fat og tallerkener. Eksklusive og sjeldne på herregårder og slott, enkle og upretensiøse i alminnelige hjem. Samleobjekter, arvestykker, status og tegn på rikdom, minner fra eksotiske steder. Vi har sett dem, studert dem, grøsset og syntes de var håpløs dekor, eller stått i timevis og studert og funnet nye detaljer». 

Lørdag 16. september kl 14 arrangeres kunstnersamtale, der Marit Tingleff snakker med dr. Tanja Harrod om og i utstillingen. Harrod deltar også på seminaret, Kunst og akademia i Domus Bibliotheca fredag 15. september kl 13-16. 

Fra Torbjørn Kvasbø og Aslaug M. Juliussens utsmykkinger i Domus Bibliotecha, Oslo. Foto: Kunstnerforbundet 

Fredag 15. september kl 13-16 
Kunstnerforbundet og Universitetet i Oslos kunstsamling 
Seminar: Kunst og akademia 
Med: Aslaug M. Juliussen (kunstner), Torbjørn Kvasbø (kunstner), dr. Tanya Harrod (dr.philos. kunsthistorie), Kirsti Strøm Bull (professor emerita dr. juris) 
Sted: Domus Bibliotheca, Karl Johans gate 47 

Miniseminaret tar utgangspunkt i to nye utsmykninger av Torbjørn Kvasbø og Aslaug M. Juliussen i nyrenoverte Domus Bibliotheca ved Universitetet i Oslo, inkludert en åpen omvisning i bygningens nye utsmykninger. Bygningen ble i fjor transformert fra det juridiske fakultet til Oslos nye arena for debatt og forskningsformidling. Ved ferdigstillelse av restaureringen inngikk UiOs kunstsamling og Kunstnerforbundet et samarbeid om å utvikle kunstprosjektet i bygningen.  

Fra Klosterenga park, Oslo. Foto: Ingvild Brekke Myklebust / Oslo kommune 

Fredag 15. september kl 18-19 
Oslo kommunes kunstsamling 
Omvisning: I Klosterenga park (med verk av kunstnerne Bård Breivik og Kristian Blystad) 
Oppmøtested: Galgeberg 2 

Det er nå over 30 år siden Bård Breivik (1848-2016) initierte sitt visjonære kunstprosjekt for Klosterenga park – som åpnet med en folkefest i juni i år. Kurator formidling Lill K. Stensrud og prosjektleder Lily Vikki fra Oslo kommunes kunstsamling tar oss med på en områdevandring, og lover at vi «kommer tett på historien bakk og arbeidet med parken». 
 

Tiril Floms anbefalinger 

Hele helgen
Guidede turer med OAW 
 
Fredag, lørdag og søndag kan man melde seg på guidede turer med Oslo Art Weekend (OAW). Her kan man velge mellom ulike typer gallerier – fra de kommersielle som operer i det internasjonale markedet, til de mindre, eksperimentelle kunstnerdrevne visningsstedene. Oslo har et mangfold av visningssteder og institusjoner, og det kommer ikke av seg selv. Velg mellom disse turene med ulike guider og benytt anledningen til å bli bedre kjent med Oslos kunstfelt! 

Bli bedre kjent med Oslos kunstfelt og meld deg på en guidet tur med OAW. Foto: Julie Hrnčířová

Fredag 15. september kl 17–21
Omvisninger i det nye regjeringskvartalet

Informasjonssenteret, Akersgata


På fredag kl 17–21 inviterer KORO og Statsbygg til omvisning i det nye regjeringskvartalet – en god anledning til å finne ut mer om byggeprosessen og kunstprosjektene. Mellom kl 18-21 holdes det også omvisninger på byggeplassen. Regjeringskvartalet er et av vår tids mest prestisjefylte byggeprosjekter og en omstridt erstatning av terrorrammede Y-blokka. Hittil er det gjort kjent at Outi Pieski lager et monumentalt verk til A-blokka og Jumana Manna utformer bygulvet utendørs.

Outi Pietskis veggarbeid AAhkA til A-blokka. Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis.

Hele helgen, åpen utstilling torsdag kl 12–20, performance fredag kl 17–20
Utstilling og performance

Simon Daniel Tegnander Wenzel
On Lycanthropy, Fabulation and Weaving Spells
Billedkunstnerne i Oslo (BO)


På torsdag holder BO åpent til kl 20 i Simon Daniel Tegnander Wenzels utstilling «On Lycanthropy, Fabulation and Weaving Spells», hvor det vil være omvisere tilstede. Det holdes også en såkalt «performativ arbeidssesjon» med kunstneren fredag kl 17–20. Jeg har ennå ikke fått muligheten til å se denne utstillingen, og håper å få oppleve noe magisk!

Utstillingen «On Lycanthropy, Fabulation and Weaving Spells» lover en kunstopplevelse som utforsker spennet mellom fiksjon og fakta, kunnskap og kuriosa. Foto: Adrian Bugge


Mona Gjessings anbefalinger

På fredag kveld åpner lydkunstutstillingen From Signal to Decay av Trevor Mathison på Atelier Nord i Oslo. Verket har blitt hyllet som en av senere tids mest betydningsfulle lydinstallasjoner. Hvordan vil det ta seg ut på Atelier Nord? Dra og se og hør! Her: Trevor Mathison, From Signal to Decay: Volume 1 (2022). Installation view, Goldsmiths CCA. Photo: Rob Harris.

Åpner fredag 15. september klokka 19.00 
Atelier Nord 
Trevor Mathison 
From Signal to Decay 
Lydkunst 
Utstillingen står til 15. oktober 

Den britiske lydkunstneren Trevor Mathison forvandler, ifølge Ultimas program, Atelier Nord til et rom for refleksjon, der bygningens historie flettes inn i selve lydopplevelsen. Det loves at den enkeltes ører endres – intet mindre – til «en mobil miksepult, ettersom lyden endrer seg når du beveger deg rundt i rommet.» 

Med arkivariske fragmenter skaper han, i følge arrangøren: «mystiske og fengslende lydlandskaper, der kildematerialet er hentet rett ut fra bygningens vibrerende innmat, ved hjelp av kontaktmikrofoner og lydbehandling.» 

Jeg har høye forventninger til både lydkunstutstillingen, kunstnersamtalen på førstkommende søndag (på engelsk) og det rikholdige live-programmet knyttet til utstillingen. 

Live-arrangementer tilknyttet From Signal to Decay: 

Samtale med Trevor Mathison og Rob Young 17/9, kl. 13 

Konsert med Trevor Mathison & Circuit des Yeux 22/9, kl. 20 MUNCH 

Cinemateket viser også et filmprogram relatert til Trevor Mathisons arbeid. 
 

Sveinung Bjelland. Foto: Andreas Eikeseth Nygjerd 

Fredag 15. september kl. 22.00  
Frogner kirke 
Klaverkonsert 
Sveinung Bjelland 

I vakre Frogner kirke tilbys en fin inngang til fredag natt og helgen. Den klassiske pianisten Sveinung Bjelland har vært solist med de største orkestre under profilerte gjestedirigenter, og har gjestet en rekke konsertserier og festivaler i diverse europeiske land. Denne fredagen kan publikum oppleve han i Oslo. Jeg gleder meg.

Program: 
Bach: Partita nr. 1 i B-dur 
Bach/Busoni: Adagio 
C. Debussy: L'isle joyeuse 
M. Ravel: Pavane pour une infante défunte 
Charles Trenet / Alexis Weissenberg: En avril à Paris 
A. Piazzolla: Kadens fra Adiós Nonino 
A. Ginastera: Fra "Argentinske danser": 
- Den yndige jentas dans 
- Den listige hestetemmerens dans 

Konserten inngår i Oslo kulturnatt. Gratis adgang. 
Arr.: Kulturutvalget i Frogner menighet 

Simone Hooymans digitale animasjoner ledsager Benedicte Maurseth komposisjon: Alltid og aldri det same (2023, WP). Ses og høres lørdag 16. september klokka 14.00 og 15.30 på  Henie Onstad Kunstsenter 

Lørdag 16. september klokka 14.00 og 15.30  
Henie Onstad Kunstsenter 
14.00–14.50 
Yiran Zhao: gòng · míng / 共 · 鸣 (2023, WP) 
15.30–16.15 
Benedicte Maurseth: Alltid og aldri det same (2023, WP) 

To konserter – verdenspremierer – med to radikale tolkninger av folkemusikkbegrepet – det høres umiddelbart interessant ut. Det lokkes også i Ultima-programmet med Digital live-animasjon av kunstner Simone Hooymans, inspirert av norsk natur og rosemaling. Som bakgrunn for Benedicte Maurseths verk, der hun selv spiller hardingfele. Jeg velger å ta turen ut til Henie Onstad Kunstsenter på lørdag for å få med meg begge konsertene. Med de suverene ensemblene asamisimasa og Ensemble neoN. 

 

Plakat gjengitt med tillatelse fra Ultima

I Ultimas program skisseres rammene for noe av det publikum har i vente:  

«Yiran Zhaos nye komposisjon gòng · míng / 共 · 鸣 for ensemblet asamisimasa utforsker forbindelser mellom kinesisk litteratur og norsk folkemusikk. Hardingfelen, med understrengene som svinger sammen med de spilte strengene, minner om eldgamle kinesiske retoriske virkemidler som intertekstualitet, der mening dannes gjennom komplementære setninger. Denne dynamiske resonansen er Zhaos inspirasjon, og har gitt henne et skarpere fokus på det meningsdannende potensialet ved utøvernes kroppsspråk, som blir like viktig som lytteopplevelsen. 

Ensemble neoN urfremfører Benedicte Maurseths  Alltid og aldri det same, med komponisten på hardingfele. Stykket undersøker hvordan både folkemusikk og samtidsminimalisme utvikler seg ved bruk av repetisjon og variasjon. Digital live-animasjon av Simone Hooymans, inspirert av norsk natur og rosemaling, løper i bakgrunnen.» 

Simone Hooymans gjorde seg forøvrig positivt bemerket på utstillingen Viriditas - det mystiske i kunst på Tegnerforbundet denne våren. Anmeldelse av utstillingen her.

    Stikkord