– Ment å skifte form hele tiden
Tegnetriennalen 2023, All That Lies Between, er et samarbeid mellom Tegnerforbundet, Tenthaus, Nasjonalmuseet og Deichman Bjørvika. Medkurator og daglig leder på Tegnerforbundet, Hilde Lunde, håper den kollektive prosessen vil åpne opp for mange ulike tolkninger.
Saken er oppdatert 14. september 09.05
Når Tegnetriennalen åpner 12. oktober i år, er fokuset på tegning, tekst og alt imellom. Den 10. utgaven har fått tittelen All That Lies Between, og inkluderer fire utstillinger med 63 kunstnere.
Årets kuratorteam består av Tegnerforbundets daglige leder Hilde Lunde, billedkunstner Ottar Karlsen, som for tiden stiller ut på Høstutstillingen, og billedkunstner Roddy Bell. Kuratorene har samarbeidet med Nasjonalmuseet, Deichman Bjørvika og kunstnerkollektivet Tenthaus.
– Det har vært spennende å arbeide med triennalen i en kuratorgruppe sammen med Ottar Karlsen og Roddy Bell. Vi har ulik kompetanse og det har vært fint å dra nytte av hverandre og jobbe kollektivt med tematikken og innholdet i triennalen. Til Tegnetriennalen 2023 har vi også invitert inn flere samarbeidspartnere og sammen ønsker vi å vise kunstverk og kontekster som åpner for nye refleksjonsrom når det kommer til forholdet mellom det tegnede og det skrevne, og alt det som ligger i mellom, sier Lunde.
Tegnerforbundet har siden 2002 arrangert triennalen [red. tidligere en biennale]. Lunde mener mønstringens styrke ligger i den organiske måten den utvikler seg fra gang til gang. Det som går igjen, er samarbeidet med det frie feltet og at kunstnere i stor grad velges ut fra open calls.
– Tegnetriennalen er ment å skifte form hele tiden. Den er tett knyttet opp til Tegnerforbundet, et kunstnerstyrt visningsrom som i seg selv er en organisk materie, men den skal jo skille seg fra vårt utstillingsprogram. Tegnetriennalen vil alltid endre seg ut fra hvem som sitter i styret og hvordan verden ser ut på det tidspunktet, sier hun.
I tillegg til utstillinger ved de fire deltakende institusjonene, arrangeres det et sideprogram kalt Inbetween, med foredrag, workshops, omvisninger og panelsamtaler. Det første sidearrangementet fant sted allerede 11. september, da billedkunstner Martin Kolsrud ledet en tegneworkshop og valgvake på Tenthaus.
– Mange avsendere lager mange mottakere
For den som har krefter nok, vil det være mulig å få med seg åpningen av alle de fire utstillingene den 12. oktober. Programmet starter på Deichman Bjørvika kl 13:00, så på Tenthaus kl 15:00, Tegnerforbundet kl 17:00 og Nasjonalmuseet kl 18:30.
Hovedutstillingen All That Lies Between på Tegnerforbundet undersøker årets tema, mellomrommene mellom «tegningen og teksten, streken og ordet, papirets materialitet og talen som er immateriell» (hentet fra kuratortekst av Ottar Karlsen). 11 av kunstnerne er tatt inn fra open call og to er invitert inn: Jan Groths med tegningen Pre-alfabet fra 1993 og Adam Pendletons Untitled (Who is Queen) fra 2021.
På Nasjonalmuseet, galleri grafikk og tegning i 2. etasje, vises tegninger av Hanne Lydia Opøien Figenschou, Gelawesh Waledkhani og Erik Werenskiold. Utstillingen med tittel Mitt liv! Mitt valg? tematiserer livsvilkår og valgfrihet, med særlig fokus på kvinner.
I 4. etasje på Deichman Bjørvika vises originalene til kunstbokprosjektet Kviskreboka, som lanseres under Tegnetriennalen 2023. Prosjektet er basert på hviskeleken, med 19 deltakende tekst- og tegnekunstnere som har respondert på hverandres verk. Alle har fått tilsendt samme type redskap, papir og tegneutstyr, så både skribenter og tegnere har måttet forholde seg til det samme formatet.
Utstillingen på Tenthaus har fått tittel Bitácora, som er spansk for skipslogg. Her vises verk av 28 kunstnere pluss et bidrag fra FUKT Magazine. Bidragene tar utgangspunkt i en tekst av lyriker, kritiker og scenekunstner Claudia La Rocco, skrevet spesielt for anledningen.
Lunde håper triennalens mange bidrag og perspektiver bidrar til et mangfold av tolkninger.
– Her er det jo veldig mange stemmer, veldig mange avsendere. Jeg tror det gjør at det kan bli mottatt på samme måte også, altså at det når ut til mange mottakere. Det er også mange som har jobbet sammen, noe jeg synes belyser avhengighetsforholdet i dette økosystemet vi jobber innenfor i kunstsektoren, sier hun.
Deltakere i Tegnetriennalen 2023
Mette Stausland, Fredrik Høyer, Idun Baltzersen, Terje Dragseth, Anna Sofie Mathiasen, Agnes Ravatn, Cato Løland, Janne Stigen Drangsholt, Sverre Malling, Sigbjørn Skåden, Damla Kilickiran, Jenny Hval, John Arne Sæterøy, Gulraiz Sharif, Bjørn Hegardt, Inger Wold Lund, Kurt Johannessen, Øyvind Berg, Kim Hiorthøy, Marthe A Andersen, Johan Urban Bergquist, Christina Bruland, Bui Quy Son, Sissel Fredriksen, Aurora Passero, Terje Nicolaisen, Gabrielle Paré, Victor Guzman, Araiz Mesanza, Jan Groth, Adam Pendleton, Erik Werenskiold, Hanne Lydia Opøien Figenschou, Gelawesh Waledkhani, Wei Ting Zeng, Valentina Martinez, Trond Hugo Haugen, Torgeir Husevaag, Stefan Schröder, Stan D'Haene & Stach Szumski, Shahrzad Malekian, Pablo Helguera, Nikhil Vettukattil, Martin Kolsrud, Marie Cole, Maren Dagny Juell & Arman Arief Rachman, Lucía Aragón, Kirsty Kross, Joanna Chia-yu Lin, Jana Winderen, Jacky Jaan-Yuan Kuo, Ida Uvaas, Hermetiske Skygger, Helen Eriksen, FUKT Magazine, Enrique Guadarrama Solis, Ebba Moi & Anna Carin Hedberg, Carlos A. Correia, Benedict Beldam, Belén Santillán.