Toril Johannessen er neste års festspillutstiller

Toril Johannessen er valgt som festspillkunstner for 2024. Foto: Kobie Nel 

– Mange av festspillutstillingene jeg har sett har gjort stort inntrykk på meg og vært viktige for meg som kunstner, sier Toril Johannessen. Hun er den første Bergensbaserte kunstneren til Festspillutstillingen i Bergen på 34 år.  

En snau uke etter at Camille Norments kritikerroste Festspillutstilling Gyre ble avsluttet (13. august), ble Toril Johannessen annonsert som den neste i rekken av festspillkunstnere. Johannessens utstilling vil finne sted på Bergen Kunsthall 23. mai til 11. august 2024. 

Festspillene i Bergen er en årlig mønstring for musikk, teater og billedkunst, etablert i 1953. Listen over billedkunstnere som har deltatt er, som kjent, lang, med kjente navn som Axel Revold (1955), Håkon Bleken (1978) og Irma Salo Jæger (1989). I årene før Norment, var det Lene Berg (2022), Elisabeth Haarr (2021) og Joar Nango (2020) som var tildelt den prestisjefylte rollen.  

Likevel har det ikke vært en kunstner med base i Bergen på programmet siden maleren Eilif Amundsen – som stilte ut i 1990.  

I en e-post til Kunstavisen, sier Johannessen at hun ser fram til å jobbe med utstillingen og samarbeide med Bergen Kunsthall. 

– Festspillene, og særlig Festspillutstillingen, er en begivenhet som jeg alltid ser med stor interesse. Mange av festspillutstillingene jeg har sett har gjort stort inntrykk på meg og vært viktige for meg som kunstner, og å skulle få lage den neste utstillingen er jeg jo veldig glad for, sier hun. 

Har du gjort deg noen tanker om hva du ønsker å fokusere på? 

– Jeg skal bygge videre på ting jeg har tenkt på lenge, men jeg vil la det ta tydeligere form før jeg sier så mye mer om det, fortsetter hun. 

Johannessen er oppvokst i Harstad, og er utdannet ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun har holdt til i Bergen under mesteparten av sitt kunstnerskap – med et par avbrekk i København og Berlin. Hun har laget en del kunstverk for byen, for eksempel Historisk Tid (2011), en titimers klokke akkompagnert av en serie grafiske trykk om tid som fenomen på UiB, og Representasjon (for folk og de som representerer dem) (2020–22) til Bergen rådhus, en vevnad med datagenererte bilder basert på portretter av innbyggere i Bergen. Hennes arbeider er kjøpt inn til en rekke samlinger, blant annet KODE Kunstmuseum i Bergen, Oslo kommunes kunstsamling og Nasjonalmuseet. I tillegg til utstillinger på Norges største institusjoner har hun en aktiv internasjonal praksis, med deltakelse i mønstringer som norske LIAF, Manifesta i Marseille og Documenta i Kassel, samt utstillinger på steder som ARoS i Århus og NOME Gallery i Berlin.  

I november skal Johannessen ha en utstilling på OSL Contemporary, galleriet som representerer henne. Lenger frem jobber hun blant annet med et KORO-prosjekt for Livsvitenskapsbygget ved Universitet i Oslo, og har et samarbeid gående med sin kollega, den belgiske billedkunstneren Marjolijn Dijkman. 

Toril Johannessen, Historisk tid (2011), desimalklokke. Permanent installert på HF-bygget, Universitetet i Bergen. Oppdrag for KORO. Foto: Toril Johannessen

Stikkord