Mytiske sjøtroll og det umulige

Sjøtroll (1967) av Kaare Espolin Johnson. Foto: Galleri Espolin / Museum Nord. 

Coast Contemporary arrangeres for syvende gang i september, med tittelen Ocean Eyes. Denne gangen kastes ankeret i Lofoten, der havet er utgangspunkt for kunstnerpresentasjoner, aktiviteter og samtaler.  

Coast Contemporary er en årlig omreisende mønstring for kunst og diskurs, etablert av Tanja Sæter i 2015, med den første utgaven i 2017. Formålet er å skape dialog og samarbeid mellom en lokal og global kunstscene. Den syvende utgaven med tittel Ocean Eyes finner sted 18.–22. september i år langs kysten i nord, i områdene i og rundt Kabelvåg.  

Årets utgave er kuratert av litauiske Valentinas Klimašauskas, som også er med-kurator for den litauiske paviljongen på Veneziabiennalen i 2024. Tittelen Ocean Eyes refererer blant annet til det levende, sansende havet på planeten Solaris, skildret i science fiction-romanen av Stanisław Lem med samme tittel.  

– Havet, som er et av eksemplene på det ukjente, er en dominerende kraft på Lofuotta/Láfot/Lofotenøyene. Det var veldig inspirerende for meg, fra Litauen, hvor vi ikke har noen hav – eller fjell, for den saks skyld, sier kuratoren i en e-post. 

En annen inspirasjon er bildet Sjøtroll (1967) av Kaare Espolin Johnson, som vises på Galleri Espolin i Vågan. Bildet viser et undersjøisk – eller chtonisk – vesen, som for Klimašauskas beskriver forholdet mellom mennesket, naturen og det imaginære.  

– I den biografiske dokumentaren om kunstnerens liv i Galleri Espolin snakker Johnson om nødvendigheten av å ha en chtonisk sjelevenn og bildet av sjøtrollet antyder en mulig realisering av dette behovet, sier Klimašauskas. 

Kurator Valentinas Klimašauskas henter inspirasjon fra havet til årets utgave av Coast Contemporary. Foto: Visvaldas Morkevicius 

– Denne festivalen er annerledes enn for eksempel biennaler og andre store internasjonale arrangementer, da den ikke har en utstilling. Det handler om å bruke tid på å prøve å møtes, oppleve, delta og lære, sier Klimašauskas.  

På programmet i år er det performance, film, gåturer, installasjon, høytlesning, presentasjoner og dialog. De 16 deltakende kunstnerne er hovedsakelig basert i Norge, og det ventes tilreisende gjester fra 14 internasjonale institusjoner i år, samt institusjoner basert i Norge.  

– De fleste kunstnerne er norske og ukjente for meg, noe som lover at festivalen vil være full av overraskelser, i hvert fall for meg, sier han. 

Klimašauskas forteller at han, sammen med Sæter, har inviterte kunstnere som på ulike måter utforsker «(u)mulige» samarbeid og møter med det ukjente, det være seg for eksempel fremtiden, det utenkelige, ufortalte historier eller havet. 

– Jeg tror vi kunne skapt mer rettferdige samtider hvis vi hadde tatt i bruk ny og gammel, (u)mulig, imaginær, poetisk, sosiopolitisk, teknologisk, feministisk, skeiv, urfolks- og annen praksis, i stedet for de eksisterende.

Gjennom årene har Coast Contemporary bidratt til over 300 små og store samarbeid i 12 land, med hovedstøtte fra Utenriksdepartementet og ambassader, Bergen kommune, Norsk Kulturråd, Fritt Ord og KORO. 

Kunstnerisk leder for Coast Contemporary, Tanja Sæter. Foto: Privat 

I år kommer Office for Contemporary Art Norway (OCA) inn som ny finansieringspartner for å dekke flere av kunstneres reisekostnader. 

– Det er en stor lettelse for oss, da det er en komplisert utgift å få dekket og vi ønsker at kunstnere skal delta på like vilkår som alle andre i programmet, selv om de ikke har en institusjon i ryggen, sier Sæter. 

 

Coast Contemporary 2023: Ocean eyes

Deltakende kunstnere

Yaa Addae (GH/UK), Kjetil Berge (NO), Pia Eikaas (NO), Elisabeth Færøy (NO), Kåre Aleksander Grundvåg (NO), Morten Norbye Halvorsen (NO), Signe Johannessen (NO), Kaare Espolin Johnson (1907-1994, NO), Sarah Kazmi (PK), Lars Laumann (NO), Bjørn Mortensen (NO), Sandra Vaka (NO), Sille Storihle (NO), Istvan Virag (HU), Lin Wang (CH), Elin Már Øyen Vister (NO/Sápmi) 

Samarbeidende institusjoner

Henie Onstad kunstsenter: Kunstner Istvan Virag presenteres av kurator Susanne Østby Sæter og direktør Anne Hilde Neset. 

Nordnorsk Kunstnersenter: Kunstner Signe Johannessen presenteres av kurator Torill Østby Haaland og direktør Marianne Hultman.  

Museum Nord, Galleri Espolin og Lofotakvariet: Kunstner Kaare Espolin Johnson (1907-1994) presenteres av kurator Malin Overholth og avdelingsdirektør i Vågan, Svein Ingvoll Pedersen. 

Kabelvåg Filmskole: Visning av filmprogram på skolen med filmer av kunstnerne Lars Laumann og Sille Storihle. 

    Stikkord