– Kunstnere ønsker ikke å være utilgjengelige, tvert imot!
Med det nyopprettede montergalleriet SUB ønsker initiativtaker Tanja Sæter å gjøre kunsten mer tilgjengelig for Oslos befolkning.
Oppdatert 3. mai kl 16:34
SUB er et nytt konsept for kunst i offentlige rom på Jernbanetorgets T-baneperrong og i Sporveispassasjen, som befinner seg i undergangen mellom øst- og vestgående linjer. Ved å ta i bruk de gamle glassmonterne fra 60-tallet rundt på stasjonen, håper initiativtaker Tanja Sæter på å gjøre kunsten tilgjengelig for flere.
Prosjektet er et samarbeid mellom Coast Contemporary og Sporveien. I en e-post til Kunstavisen sier Sæter at samarbeidet har vært lærerikt og morsomt.
– Vi ser et hav av muligheter fremover. Det er nok av kunstnere vi kan involvere og som fortjener økt synlighet. Oslos befolkning vil gjerne se mer kunst, men vet ikke hvor de skal lete og ender opp på de største museene. Dermed går de glipp av små og mellomstore visningssteder som Fotogalleriet, UKS og Billedkunstnerne i Oslo, sier hun.
På nettsidene til Coast Contemporary beskrives SUB som et pilotprosjekt med mål om å synliggjøre nye og etablerte kunstnerskap i utradisjonelle settinger, og med et nytt fokus i hver utgave. Den første utgaven åpnet 20. april og står til 8. mai. Her vises tegning, maleri og skulptur av seks lokale kunstnere: Kjetil Niklas Fornes, Vidar Grødelien, Kim Andre Hagen, Håvar Hanssen, Diana Kinnerød og Christian Tony Norum.
Det er allerede planlagt nye visninger for 2024 og 2025, og Sæter forteller at det jobbes med å finne andre områder i byen hvor kunsten kan møte publikum direkte og umiddelbart der de er.
– Kulturbyråd Omar Samy Gamal ønsker at alle skal ha tilgang til kunst og mener i kronikker at kunstfeltet er for lukket. Vel, jeg mener at kommunen sitter med nøkkelen her, det er bare å vri rundt og åpne opp i byens rom, så vil kunsten fosse ut til folket! Kunstnere ønsker ikke å være utilgjengelige, tvert imot, men de må gis plasser å synliggjøre seg på, sier Sæter.
På dette svarer Gamal at kommunen er i gang med en undersøkelse om økt deltakelse i kulturlivet, som skal komme før sommeren.
– Noe av det vi har fått flest innspill om er at det er for lite informasjon om hva som skjer og at det hadde vært bra med økt synlighet, sier kulturbyråden.
Han stiller seg positiv til kunst der folk går forbi til daglig, og legger til at Sporveien er en unik samarbeidspartner i Oslo med sine mange reisende.
– Byrådet vil gjerne gi folk kunst rett i fleisen, kunstopplevelser som er direkte, gratis og lett tilgjengelige. At folk skal møte på kunst uten å oppsøke den, og kanskje bli inspirert til å se noe mer. Vi har f.eks. mye kunst på stasjonene, det funker bra, sier Gamal.