– Uten kunst ville livet blitt endimensjonalt

Alia Farid tildeles Lise Wilhelmsen Art Award 2023. Foto: Johanne Nyborg / Henie Onstad Kunstsenter.

Kunstner Alia Farid tildeles internasjonal pris for sitt arbeid med å trekke frem vesentlige sosiale og miljømessige spørsmål gjennom kunsten. I september 2024 skal hun stille ut på Henie Onstad Kunstsenter. Det blir første gang hennes kunst vises i Norden.

Den kuwaitisk-puertorikanske kunstneren Alia Farid tildeles Lise Wilhelmsen Art Award 2023. Prisen deles ut av en internasjonal jury annethvert år, og består av et arbeidsstipend på 100 000 amerikanske dollar, en utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter inkludert en publikasjon, og innkjøp av kunstnerens verk til Henie Onstad-samlingen. Farid er den tredje kunstneren som mottar prisen, etter nigeriansk-belgiske Otobong Nkanga i 2019 og amerikansk-salvadoriske Guadalupe Maravilla i 2021. Farids utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter er planlagt å åpne i september 2024, og dette blir første gang arbeidet hennes presenteres i Norden. 

– Kunst er en viktig del av det å reflektere og forstå sammenhenger. Uten kunst ville livet blitt endimensjonalt. Jeg bor i et samfunn som er ambivalent til å støtte kunst og kultur, så det å få anerkjennelse gjennom å motta Lise Wilhelmsen Art Award, betyr utrolig mye for meg, sier Farid i en pressemelding. 

Farid har en bachelor i kunst fra Escuela de Artes Plásticas de Puerto Rico i San Juan, en Master of Science i visuelle studier fra Visual Arts Program ved MIT i Cambridge i Massachusetts og en Master of Arts i museumsstudier og kritisk teori fra Programa d’Estudis Independents MACBA i Barcelona.  Gjennom sitt kunstnerskap ønsker hun å løfte frem undertrykte fortellinger, med bruk av en rekke ulike medier, inkludert tekst, tegning, film og skulptur.

Tidligere arbeider har tematisert bruken av vann som et politisk virkemiddel i arabiske regioner. Her avbildet: Alia Farid, In Lieu of What Is, 2022. Installasjonsfoto fra Kunsthalle Basel: Philipp Hänger.

Til soloutstillingen In Lieu of What Is, som ble vist på Kunsthalle Basel i Sveits i 2022, stilte Farid blant annet ut en serie monumentale skulpturer av vannfontener som er å finne i Kuwait og regionen rundt. Utstillingen tematiserte bruken av vann som et politisk virkemiddel rundt Persiabukten, for eksempel dreneringen av myrområdene i Sør-Irak som har fått store økologiske og sosiale konsekvenser. Farid har, blant annet, kommende separatutstillinger ved Chisenhale Gallery i London og CAC Passerelle i Brest, Frankrike. I tillegg er hun en av de nominerte kunstnere til Artes Mundi-prisen for 2023. 

Lise Wilhelmsen Art Award ble skapt for å videreføre og hedre Lise Wilhelmsens (1936–2019) dedikasjon til visuell kunst. Samarbeidet er bekreftet for 16 utdelinger over en periode på 32 år, og intensjonen er at avtalen skal forlenges ytterligere. Den internasjonale juryen begrunner utvelgelsen av Farid slik: 

«Alia Farids komplekse arbeid får fortiden og nåtiden til å snakke sammen. Hun henter fram utelatte historier som ofte står i kontrast til de innarbeidete narrativene, og behandler dem på en poetisk måte. Farid utforsker spørsmål om konflikt og kontroll, og om hvordan makt og vold utøves mot naturen og mennesker. Vi har stor tro på Alia Farids fremtidige arbeid, og mener LWAAP kan bidra til å utvikle hennes kunstneriske virke og sterke engasjementet på et viktig tidspunkt i karrieren.» 

Prismottaker Alia Farid i midten, med (f.v.) Caroline Ugelstad, direktør for samling og utstillinger og sjefskurator ved Henie Onstad Kunstsenter, Tone Hansen, tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, grunnlegger av LWAAP, og nå direktør ved Munch, Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av LWAAP, og Anne Hilde Neset, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Johanne Nyborg / Henie Onstad Kunstsenter. 

Den internasjonale juryen består av:

  • María Inés Rodríguez, redaktør av Tropical Papers og Curator at Large ved MASP i São Paulo,
  • Michelle Kuo, Marlene Hess Curator of Painting and Sculpture ved MoMA i New York  ,
  • Elvira Dyangani Ose, direktør ved MACBA i Barcelona,
  • Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av LWAAP og Wilstar Social Impact i Oslo, og medlem av Tate International Council,
  • Caroline Ugelstad, direktør for samling og utstillinger og sjefskurator ved Henie Onstad Kunstsenter,  
  • Tone Hansen, tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, grunnlegger av LWAAP, og nå direktør ved Munch. 

Stikkord