Vinner av Lise Wilhelmsen Art Award 2021

Gaudalupe Maravilla, EXVOTO Kambo Retablo, 2021. Gjengitt med tillatelse fra Guadalupe Maravilla og P·P·O·W, New York.

Guadalupe Maravilla er årets vinner av Lise Wilhelmsen Art Award. Han vil være aktuell i Norge med en soloutstilling på Henie Onstad Kunstsenter i januar 2022.

Vinneren Guadalupe Maravilla

- Jeg er dypt beæret over å motta Lise Wilhelmsen Art Award. Prisen bidrar til at jeg kan videreutvikle min praksis som kunstner og gir meg tid og rom til å fortsette å skape mine egne prosjekter, sa Guadalupe Maravilla da han mottok prisutnevnelsen.

Guadalupe Maravilla (f. 1976) er en billedkunstner som bor og arbeider i New York. I 1984 immigrerte han på egenhånd til USA fra El Salvador. Han utgjorde en del av den første bølgen med enslige, papirløse barn som kom til USA fra Mellom-Amerika. Maravilla skaper performancer, videoer, skulpturer og tegninger, og hans sentralamerikanske arv, personlige mytologi og selvbiografi danner et viktig bakteppe for hans kunst.

Guadalupe Maravilla er årets vinner av Lise Wilhelmsen Art Award. Steve Benisty. Gjengitt med tillatelse fra Guadalupe Maravilla og P·P·O·W, New York.

Utstilling på Henie Onstad Kunstsenter

Lise Wilhelmsen Art Award (LWAA) er en milepæl i Maravillas karriere. Prisen er på 100.000 amerikanske dollar og er et resultat av et samarbeid mellom Lise og Arne Wilhelmsen-familien og Henie Onstad Kunstsenter. En mottager blir utnevnt annethvert år og velges ut av en internasjonal jury, og ble første gang gitt til den nigerianske kunstneren Otobong Nkanga i 2019. Lise Wilhelmsen Art Award Programme (LWAAP) består i tillegg til prisen av midler til innkjøp til Henie Onstad Kunstsenters samling og en separatutstilling ved kunstsenteret.

- Det er en spesiell ære å bringe Guadalupe Maravillas kunstverk til Norge. Gjennom prisen kan vi presentere en kunstner som med lidenskap og engasjement uttrykker en sterk visjon for sosiale forhold i samfunnet, sier Paulina Rider Wilhelmsen, medlem av Tate International Council og en av grunnleggerne av LWAAP i pressemeldingen.

Utstillingen åpner for publikum fredag 14. januar 2022 og vil stå til og med lørdag 30. april, 2022. Det blir Maravillas første soloutstilling i Europa.

Juryens begrunnelse

Juryen for tildelingen av LWAAP bestod av María Inés Rodríguez, redaktør for Tropical Papers og sjefskurator ved MASP, Michelle Kuo, Marlene Hess-kurator for maleri og skulptur ved MoMA, New York: Elvira Dyangani Ose, direktør for Showroom, London og påtroppende direktør for MACBA, Barcelona: Paulina Rider Wilhelmsen, Tate International Council-medlem og grunnlegger av LWAAP og Wilstar Social Impact, Caroline Ugelstad, sjefskurator ved Henie Onstad Kunstsenter, Oslo og Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter og grunnlegger av LWAAP.

- Guadalupe Maravilla er en ekstraordinær kunstner som kombinerer politisk engasjement med et kraftfullt og åndelig språk. Arbeidene hans tar tak i og belyser flere av dagens store samfunnsutfordringer, forteller Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter i pressemeldingen.

Gaudalupe Maravilla, Disease Thrower #6, 2019. Gjengitt med tillatelse fra Guadalupe Maravilla og P·P·O·W, New York.

Stikkord