fbpx Lesia Vasylchenko vinner Sandefjord Kunstforenings kunstpris 2023

Lesia Vasylchenko vinner Sandefjord Kunstforenings kunstpris 2023

Prismottaker Leisa Vasylchenko. Foto: Christian Alex Kiøsterud

Med installasjonen Mourning for the Future tildeles den Oslo-baserte, ukrainske kunstneren Lesia Vasylchenko Sandefjord Kunstforenings kunstpris 2023.

I juryens begrunnelse beskrives verket, som er spesiallaget for Sandefjord kunstforening, som «et forhenværende diskotek uten vinduer». Installasjonen består av video og lyd med skulpturelle og arkitektoniske elementer, der scener fra en nattklubb, bombeeksplosjoner fra en krigssone og ruiner fra en moderne by danner lagene i Vasylchenkos kunstneriske uttrykk.

Fra utstillingen i Sandefjord Kunstforening der Lesia Vasylchenkos installasjon Mourning for the Future vises sammen med de andre nominerte verkene av kunstnere Hanni Kamaly, Mercedes Müleisen, Harald Beharie og Louis Schou-Hansen. Utstillingen står til 30. april. Foto: Øystein Thorvaldsen

Prisen har som formål å feire kunstnere som har etablert seg og oppnådd synlighet i sine miljøer i løpet av de siste årene. Vasylchenko tildels, i tillegg til prisen på 250.000 kroner, også en separatutstilling i Sandefjord Kunstforening i 2024, slik at arbeidet kan videreutvikles og vises for både et lokalt og et nasjonalt publikum. Juryen består Linn Horntvedt, nestleder i Sandefjord Kunstforening, Antonio Cataldo, kunstnerisk leder ved Fotogalleriet i Oslo, kunstner Marianne Heier og Mats Stjernstedt, direktør ved Malmö Konsthall.

Tidligere mottakere av prisen inkluderer Sandra Mujinga (2021) og Jumana Manna (2015), hvis arbeider siden har vært vist blant annet på MoMA (NY) og i en rekke andre av verdens aller mest prestisjetunge utstillingssammenhenger. Andre mottakere er Kyoshi Yamamoto (2019), Marthe Ramm Fortun (2017) og Steinar Haga Kristensen (2013), som alle har etablert seg som ledende stemmer i norsk kunstliv.

Prisen deles ut hvert annet år.

Stikkord