«Maman» for første gang i Norge

Installasjonsbilde av Louise Bourgeois's Maman (1999) i Slottsparken, Oslo,
Norge, 2023. Foto: Øyvind Möller Bakken © The Easton Foundation/Licensed by BONO, NO and VAGA at Artists Rights Society (ARS), NY. 

Den monumentale edderkopplignende skulpturen Maman (1999) av fransk-amerikanske Louise Bourgeois (1911- 2010) har reist verden over. Nå besøker den Oslo og skal stå i Slottsparken til over sommeren. Fredag formiddag fikk pressen et første møte med verket og begeistringen blant de fremmøtte var stor.

Oppdatert 23. april klokka 10.28

Skulpturen i bronse, stål og marmor ruver 9,2 meter over bakken og publikum kan gå rundt og under den. I edderkoppens eggsekk /celle ligger det 20 marmoregg i hvit- og gråtoner. Kunstavisen ba under pressevisningen om en redegjørelse for transport og montering.

– Det har vært utfordrende å få skulpturen inn i Slottsparken. Det er jo en fredet park og det har virkelig blitt gjort grundig arbeid for å sikre at røttene til de omkringliggende trærne ikke har blitt ødelagt underveis. Det har i mange uker vært arbeidet med å klargjøre fundamentet. Hele 60 tonn skulle inn i parken og selve skulpturen veier 11 tonn. Dimensjonene på bilene og kranene som har blitt brukt er eventyrlige. Vi har hatt et fantastisk monteringsteam med oss hele veien. Stiftelsen [Red. The Easton Foundation] har også vært med og overvåket arbeidet med monteringen, slik de alltid gjør ved montering rundt om i verden, forklarer sjef for De kongelige samlinger, Gunhild Varvin.

– Maman som nå står her i Slottsparken ble først vist under innvielsen av Turbinhallen på Tate Modern i London i 2000, og ble laget for anledningen. Senere har den vært vist på flere ulike steder, blant annet i Stockholm, Paris, Mexico City og New York. Skulpturen var sist utstilt i Athen, og etter oppholdet i Slottsparken i Oslo skal den videre til Australia, opplyser Gunhild Varvin.

Skulpturen inngår som del av Kongehusets kulturformidling og skulpturpark, og den vil stå i Slottsparken frem til august i år. Som offentlig kunstverk kan den oppleves gratis, parallelt med utstillingen Louise Bourgeois. Imaginary Conversations, i Lyshallen på Nasjonalmuseet. Utstillingen, som setter Bourgeois’ kunstnerskap i dialog med verk av 50 andre kunstnere, arkitekter og designere, vises fra 6 mai til 6 august 2023. Gunhild Varvin understreket på pressevisningen at Nasjonalmuseets kommende utstilling er selve grunnen til at det har vært mulig å få Maman til Norge.

Maman avdukes med taler ved Hennes Majestet Dronning Sonja og biolog Anne Sverdrup-Thygeson samt musikalske innslag av Marinekorpset, på et offisielt åpningsarrangement mandag 24. april kl. 13. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen vil også være til stede.

Til venstre: Sjef De kongelige samlinger, Gunhild Varvin og daglig leder for Peder Lund, Tora Serine Solberg. Foto: Mona Gjessing

Prosjektet er gjort i samarbeid med Nasjonalmuseet, galleri Peder Lund som representerer Louise Bourgeois i Skandinavia, og kunstnerens egen stiftelse The Easton Foundation.

Stikkord