Åpen dag og fagseminar på Gamle Munch
Under Oslo kulturnatt 13. september er Gamle Munch en av mange institusjoner som holder dørene åpne. Gamle Munch-dagen, arrangert av XmunchX, Det franske kultursenter og Gamle Munch, blir en kombinasjon av kreativt fagseminar og åpent hus, der det både legges opp til samtaler og tankeutveksling om husets fremtid, kunstnerisk program, aktiviteter og lek. Ikke minst skal Oslo kommunes kunstsamling åpne opp for omvisning i sitt kunstmagasin – som det siste året har blitt flyttet til Gamle Munch.
Siden 2022 har Oslo kommune åpnet opp det gamle Munchmuseet på Tøyen for kulturlivet, sosiale entreprenører og lokale ideelle aktører – et grep som åpner opp for nye muligheter for hva et flerbrukshus for kunst-, kultur- og nabolagsaktiviteter kan være. Bygget florerer i dag av et bredt utvalg kulturelle initiativer som puster nytt liv i byggets lunger. Gamle Munch huser en kunsthall, to scener, kafé og kontorfellesskap. 13. september inviteres publikum til en åpen dag med fagseminar, aktiviteter og omvisninger.
Hussjef for Gamle Munch, Linn Meyer Kongshavn, håper Gamle Munch-dagen vil vise hva huset er godt for.
– Vi ønsker at dagen gjenspeiler kulturen i bygget, nemlig at det er tilgjengelig og en god møteplass for alle aldre, sier hun til Kunstavisen. Koordinator og kommunikasjonsansvarlig på Gamle Munch Andrea Wasrud poengterer at selv om dagen byr på mye aktiviteter og underholdning, vil det kreative seminaret «Det tredje stedet» handle om byggets fremtid.
– Man kan komme både for å lære og for å uttrykke seg. Gamle Munch-dagen er på mange måter en invitasjon til samtale, sier Wasrud.
Skattekammeret åpnes for publikum
Under Gamle Munch-dagen åpner Oslo kommunes kunstsamling dørene til det de beskriver som sitt skattekammer – nemlig de nyinnflyttede kunstmagasinene på Gamle Munch. Med sine rundt 18 000 verk er Oslo kommunes kunstsamling en av Norges største kunstsamlinger, med verk som primært finnes i offentlige inne- og uterom. 13. september vil 60 heldige publikummere (førstemann til mølla) få muligheten til å bli med på omvisning og få et sjeldent innblikk i hvordan samlingsforvaltere, konservatorer og kuratorer jobber med kunsten – og høre historier om utvalgte kunstverk.
På spørsmål om hva publikum kan forvente hvis de melder seg på omvisningen, svarer kunsthistoriker Lill K. Stensrud at de kan forvente å få se mange skjulte skatter.
– De vil se bredden i samlingen vår, vi har jo verk helt fra 1500-tallet og frem til i dag, så det er et bredt spekter av kunstneriske medier og uttrykk, sier hun.
En usikker fremtid
Gamle Munch testes nå ut som et flerbrukshus for kunst, kultur og nabolagsaktiviteter, i tråd med samarbeidsprosjektet til kulturetaten, Oslobygg og bydel Gamle Oslo i perioden 2022–2025. Intensjonen er å gjenbruke offentlige bygg, og Gamle Munch er et pilotprosjekt. Prosjektet nærmer seg sin slutt og spørsmålet om byggets fremtid er igjen aktuelt, noe som gjenspeiles i samtalene som initieres av Gamle Munch på fagseminaret 13. september. Seminaret, som er åpent for alle, vil ta for seg fortid, nåtid og framtid for det gamle Munchmuseet på Tøyen.
Stensrud forteller at en ambisjon med å flytte kunstsamlingen inn i bygget, er å bidra positivt til å skape mer aktivitet på huset i form av utstillinger, kunstnersamtaler, seminarer, foredrag, og andre faglige arrangement.
– Med tilhørighet på Gamle Munch kan vi også lage utstillinger hvor vi løfter frem kunst fra magasinet og vise dette til offentligheten, i tillegg til all annen kunst vi allerede forvalter og formidler i offentlige inne- og uterom. Det vil bli kortere vei ut, og enda enklere for oss å aktualisere, kontekstualisere og tilgjengeliggjøre kunstverkene og deler av samlingen vår som er på magasin. Det blir kjempespennende!
Kunstavisen tok kontakt med kulturbyråd Anita Leirvik North med spørsmål om sikring av Gamle Munchs fremtid, men hun rakk ikke å svare innen fristen.
Program for Gamle Munch-dagen 2024
FAGSEMINAR (09.30-16)
100 plasser
INTRODUKSJON
Prosjektet Gamle Munch ved Linn Meyer Kongshavn
Åpning ved byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North
Historisk kontekst for det gamle Munchmuseet ved Lars Mørch Finborud
Omvisning i bygningen
INSPIRASJONSFOREDRAG
- Det tredje stedet
Antoine Burrett (FR) vil gi en introduksjon til hva tredje steder er og hvilket potensial som ligger i denne tilnærmingen.
- Erfaringer fra Centquatre
Martin Colomer-Diez (FR)(director of cultural engineering) forteller om hvordan de jobber med å skape et mangfoldig og inkluderende kultursenter.
- Tou scene
Per Arne Alstad (daglig leder forteller hvordan Tou Scene er en kulturell suksess - men også motor for gentrifisering.)
VERKSTED
Deltakerne sitter sammen i grupper og jobber med muligheter og visjoner for Gamle Munch.
Avsluttende panel med innledere og lokale eksperter
ÅPENT HUS (14-22)
Et variert utvalg av aktiviteter for alle – Bli med på omvisninger, nabolagsmiddag, filmvisninger, performance, workshops, musikkjam og mer, arrangert av de forskjellige innbyggerne i Gamle Munch.
OMVISNINGER OSLO KOMMUNES KUNSTSAMLING
Tre omvisninger kl. 14:00, 15:00 og 16:00 som varer i ca. 45 minutter, med forbehold om endringer i tidene.
Omvisningene er gratis og det er begrensning på maks 20 personer pr. runde, så første mann til mølla gjelder.
Oppmøtested for omvisningene vil være i foajeen til Gamle Munch (ved hovedinngangen).