Dette ser vi frem til kunstvåren 2023
Nationaltheatret setter opp kultklassikeren Døden på Oslo S på Økern, Camille Norment er årets Festspillutstiller i Bergen, den folkekjære forfatteren Tove Jansson løftes frem som billedkunstner på Tegnerforbundet og Henie Onstad Kunstsenter gjør et dypdykk i mindre kjente verk av Marc Chagall. Les hvilke utstillinger Mona, Hilde, Tove og Tiril har festet seg ved kunstvåren 2023!
Mona Gjessings anbefalinger
BERGEN
Camille Norment
Festspillutstillingen 2023
Bergen Kunsthall
Kurator: Axel Wieder og Silja Leifsdottir
24. mai – 07. juni
Camille Norment er årets Festspillutstiller i Bergen og jeg er i den forbindelse full av forventninger. Utstillingen ved Bergen Kunsthall vil bli den mest omfattende presentasjonen av den strålende billedkunstneren, komponisten, musikeren og performancekunstneren Camille Norment i Norge noensinne. Utstillingen viderefører Norments mangeårige interesse for forholdet mellom soniske, arkitektoniske og materielle dimensjoner ved lyd og musikk. Ifølge Bergen Kunsthall vil Norment denne gangen presentere en omfattende multimedial komposisjon med lyd som brer seg over alle fire hovedgallerier som én stor installasjon, og spille på gallerirommenes egne aktive akustikk.
Norment har bodd i Norge siden 2004, og representerte Norge ved den 56. Veneziabiennalen i 2015 med det omfattende prosjektet Rapture som hun presenterte i Sverre Fehns berømte paviljong.
OSLO
Mestermøter
Nasjonalmuseet i samarbeid med Sparebankstiftelsen Dextra Musica
Kurator: Cynthia Osieck
Kurator formidling: Eilif Salemonsen
Dextra Musicas rådgiver i valg av instrumenter: John Dilworth
4. februar – 19. februar
Like om hjørnet venter utstillingen Mestermøter der musikken i et par uker «tar over» Nasjonalmuseet. Dextra Musica, Sparebankstiftelsen DNBs samling av sjeldne strykeinstrumenter, utstilles sammen med verk fra Nasjonalmuseets samling. I løpet av utstillingsperioden inviteres det til interessante foredrag og samtaler, omvisninger, flere urfremføringer – herunder «The Munch Room» av Marcus Paus – og en rekke konserter med noen av landets fremste musikere. Den 17. februar arrangeres dessuten Musikknatt, der forskjellige saler i museet fylles av musikk i hele tre timer. Medvirkende her er selveste Det Norske Kammerorkester. Applaus for et imponerende program.
BÆRUM
Marc Chagall
Verden i opprør
Henie Onstad Kunstsenter i samarbeid med Schirn Kunsthalle
Kurator: Ilka Voermann og Caroline Ugelstad
17. mars – 18. juni
En utstilling som sies å skulle kaste lys over en så langt lite kjent side av jødiske Marc Chagalls virksomhet: hans verk fra 1930- og 1940-tallet, der hans fargerike palett blir mørkere. Utstillingen vil romme ca. 50 verk, inkludert kostymer fra balletten Aleko. Jeg ser virkelig fram til å gå inn i Prismasalene og få oppleve en visjonær, magisk og koloristisk brilljant kunstner som betød noe helt spesielt for meg i ungdomsårene. Fascinasjonen har ikke avtatt. Nok en gigant kommer til HOK – det blir en fryd.
TRONDHEIM
Lorck Schive Kunstpris 2023: Ane Graff, Ahmed Umar, Anna Daniell, Joar Nango
Trondheim Kunstmuseum - i samarbeid med Christian Lorck Schive og hustrus legat
22. april – 17. september
Det er fire uhyre sterke kandidater til å vinne Lorck Schive Kunstpris i år, alle med sine særegne profiler. Viktigere for publikum enn akkurat hvem som vinner prisen er utstillingen med nyproduserte verk i Trondheim Kunstmuseum denne våren. Før utstillingsåpning i april varter museet, blant annet, opp med utstillingen MORE MEAT LESS MEAT, en utstilling om alternative mat-fremtider og møter med flere arter, som utforsker temaer knyttet til kjøtt og klimaendringer i Norge. Utstillingen viser, ifølge museets nettside, multisensoriske kunstverk av: Chicks On Speed & The Center for Genomic Gastronomy.
Hilde Mørchs anbefalinger
ÅRHUS, Danmark
Franciska Clausen: Hele billedet
ARoS, Aarhus Kunstmuseum
Kurator: Maria Kappel Blegvad
8. oktober 2022 – 26. februar 2023
Utstillingen Franciska Clausen. Hele billedet er den hittil største presentasjonen av den danske kunstneren Franciska Clausen (Aabenraa 1899 – Abenraa 1986); en utstilling med 190 verk; skisser, fotografier og arkivmateriale, som fokuserer på mindre kjente sider av hennes kunstnerskap - blant annet de kunstneriske prosesser og eksperimenter med forskjellige stiluttrykk. Franciska Clausen bodde og arbeidet i Paris i 1920-årene parallelt med sine norske kollegaer og venninner, Ragnhild Keyser, Ragnhild Kaarbø, Charlotte Wankel, Elsa Lystad og Gerda Knudsen. Clausens abstrakte og nonfigurative komposisjoner er i dansk sammenheng viktige og til stor inspirasjon for mange. Hennes bilder ble, tilsvarende det hennes norske kollegaer opplevde i Norge, også møtt med mye motstand og negativitet. Hun var blant kunstnerne som stilte ut på Otte skandinaviske kubister, «skandale-utstillingen» på Kunstnerforbundet i Oslo i 1927.
KØBENHAVN, Danmark
Beautiful Repair: Mending in Art and Fashion
Copenhagen Contemporary
Kuratorer: direktør ved CC, Marie Laurberg i samarbeid med ALPHA v/ Ane Lynge-Jorlén
1.februar – 3. september
Copenhagen Contemporary i København vil med utstillingen Beautiful Repair: Mending in Art and Fashion fokusere på et nytt estetisk fenomen - estetikken rundt reparasjoner - som utfolder seg innen billedkunst og design. Reparasjon og gjenbruk som kreativ drivkraft resulterer i vakre, eksperimenterende kreasjoner, som er med å gi klærne nytt liv og skape grobunn for nye estetiske uttrykk. Utstillingen stiller spørsmål til hvordan vi kommuniserer med omgivelsene gjennom mote, og hvilken betydning vi tillegger gjenstander som vi omgir oss med – som samfunn og i våre personlige liv. Utstillingen viser verker av en rekke kunstnere og motedesignere, hvorav flere presenteres i Danmark for første gang.
OSLO
Ahmed Umar: Glowing Phalanges
Kunstnernes Hus
17. februar – 16. april
Glowing Phalanges – på norsk Glødende falanger (tå- og fingerknokler) er tittelen på norsk-sudanske Ahmed Umars (f. 1988) utstilling på Kunstnernes Hus; en utstilling jeg lenge har sett frem til. I sitt kunstnerskap undersøker han konflikter knyttet til identitet, religion og kulturelle verdier gjennom en rekke ulike kunstneriske uttrykk – skulptur, tekstil, maleri, keramikk, grafikk, smykker, fotografi og performance – med egne erfaringer som verktøy for å formidle historier om blant annet fortielse og fremmedgjøring, men også frigjøring og eierskap til egen historie. Han har tidligere stilt ut på The Biennale of Sydney, samt ved flere sentrale kunstinstitusjoner i Norge og er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Drammens Museum for kunst og kulturhistorie og Oslo kommunes kunstsamling. I 2023 er han også aktuell med utstilling i Trondheim Kunstmuseum i forbindelse med nominasjonen til Lorck Schive Kunstpris.
BÆRUM
Marc Chagall
Verden i opprør
Henie Onstad Kunstsenter i samarbeid med Schirn Kunsthalle
Kurator: Ilka Voermann og Caroline Ugelstad
17. mars – 18. juni
Utstillingen Verden i opprør viser en mindre kjent side av Marc Chagalls (Liozna 1887 - St-Paul-de-Vence 1985) kunstnerskap; verkene fra 1930- og 40-tallet som er malt med en mørkere palett - i en periode da han ble dypt påvirket av nasjonalsosialismens aggressive antisemittisme, dens kunstpolitikk og Holocaust. På grunn av sin jødiske bakgrunn emigrerte han i 1941 til USA. Verkenes tematikk fra denne perioden handler om identitet, hjemland og eksil. Utstillingen presenterer om lag 50 verk, inkludert kostymer fra balletten Aleko og er et samarbeid med Shirn Kunsthalle i Frankfurt. Chagall er særlig kjent for motiver med mennesker og dyr som svever over byer og skogslandskap. Han arbeidet med maleri, grafikk, scenografi, glassmalerier og keramikk, og ble født i det russiske imperiet (dagens Belarus), men flyttet senere til Paris, hvor han bodde store deler av livet.
OSLO
Thorvald Hellesen: Kubistisk pioner
Nasjonalmuseet
Kurator: Ingvild Krogvig
31. mars – 20. august
Det er en stor begivenhet når Nasjonalmuseet åpner sin utstilling med Thorvald Hellesens kunst. Modernismen møtte tidlig mye motstand i Norge, mens perioden de siste årene på mange måter er blitt gjenoppdaget og møtt med stor interesse. Om Thorvald Hellesen (Kristiania 1888 – Oslo 1937) var Norges første kubist, kan imidlertid diskuteres. Og det er nok derfor utstillingstittelen er endret til Kubistisk pioner. For – Thorvald Hellesen arbeidet i Paris parallelt med kunstnere som Alfred Hagn og Borghild Røed Lærum, som også var tidlig ute med et kubistisk formspråk, muligens tidligere. Hellesens første daterte kubistiske komposisjoner stammer fra 1914, mens det fins noen kubiserte akttegninger i blyant allerede fra 1912-13. Allerede som 23-åring, i 1911, reiste Thorvald Hellesen til Paris, der han giftet seg med den franske kunstneren, Hélène Perdriat, og ble en del av et miljø med kunstnere, kritikere og forfattere, blant annet Fernand Léger og Constantin Brancusi. Frem til midten av 1920-tallet var han produktiv og malte en rekke overbevisende og sikre komposisjoner, influert av orfisme, en konstruktiv form for kubisme, nonfigurasjon, konstruktivisme og plankubisme. Han ble boende i Paris frem til noen måneder før han døde, altfor ung, bare 49 år gammel. Nasjonalmuseets utstilling er den første museumsutstillingen av hans kunst – og den første presentasjonen på mange år – etter hans første og eneste separatutstilling mens han levde, i Tivolis utstillingsbygning i Kristiania i 1919, samt minneutstillingen som ble vist i Oslo Kunstforening i 1939. Han er innkjøpt av en rekke museer; Nasjonalmuseet, Musée d´Art Moderne de la Ville de Paris, Musée de Cholet, Lillehammer Kunstmuseum og Nordnorsk Kunstmuseum samt private kunstsamlinger som Storebrand, Canica kunstsamling og Christen Sveaas kunstsamling.
Det opplyses om at undertegnede er en av forfatterne av boken Thorvald Hellesen som utkom på Arnoldsche Art Publishers, Stuttgart 2022.
Tiril Floms anbefalinger
OSLO
Døden på Oslo S
Nationaltheatrets oppsetning på Økernsenteret
Regissør: Simen Formo Hay
9. mars – 10. juni
Oslo skårer stadig høyt på kåringer om verdens beste steder å bo, og byen markedsføres både som glossy Fjordby og som kunstby med nye museumsbygg. Men det er ikke lenge siden hovedstaden var Europas heroinhovedstad, og sårene er ikke helet. Stigma mot narkomane og andre marginaliserte grupper er fortsatt et stort samfunnsproblem. Jeg er i grunnen ingen teatergåer, men er veldig spent på hvordan Døden på Oslo S på Økern vil ta opp byens sosiale utfordringer vs. byutvikling. (PS: Mens vi er på temaet stigma, vil jeg også sterkt anbefale dokumentaren om den amerikanske kunstneren Nan Goldin, All the Beauty and the Bloodshed.)
OSLO
Martin White
Big Science: Volum 1
UKS
24. mars – 7. mai
Jeg kom først over Martin Whites kunst på Kunstakademiets avgangsutstilling i 2017, og har fortsatt ganske sterke minner av hans konspirasjonsaktige research presentert med lysbilder. Detaljene sitter nok ikke helt fast, men jeg tror det startet med Donald Duck-blader og endte i en avsløring av CIAs involvering i en norsk psykiaters hemmelige eksperimentering på tvangsinnlagte Gaustad-pasienter (som sagt, husker ikke helt detaljene). Siden 2017 har prosjektet vokst til å bli et arkiv og en omfattende fortelling om institusjonelle maktstrukturer, med navn Big Science. Volum 1 presenteres på UKS til våren.
MOSS
Momentum 12: Together as to Gather
Galleri F15, Jeløya, Moss og Oslofjorden
Kurator: Tenthaus
10. juni – 8. oktober
Tenthaus er i gang med arbeidet mot den 12. utgaven av Momentum i Moss. For å løse den store oppgaven har kollektivet valgt å bruke en «innsamlingsmetodikk», som går ut på å invitere inn kunstnere i prosessen. I tråd med den flate strukturen og deltakende ånden som ellers preger Tenthaus, har de nylig gjennomført en «hangout» med Gudskul Ekosistem – en såkalt plattform for kunnskapsdeling som igjen består av de tre indonesiske kunstnerkollektivene, blant annet ruangrupa som kuraterte Documenta 15!
OSLO
Louise Bourgeois
Nasjonalmuseet
Kurator: Andrea Kroksnes (Nasjonalmuseet) og Briony Fer (ekstern kurator, professor i kunsthistorie ved University College London)
6. mai – 6. august
Når Louise Bourgeois (1911–2010) inntar Lyshallen i mai, skal over 100 av hennes arbeider vises sammen med verk av 50 andre kunstnere. Blant dem er kubanske Ana Mendieta (1948–1985), som kanskje er mer kjent for sin tragiske død enn sin magiske kunst. Målet er ifølge Nasjonalmuseet å lage en fortelling om den sterke innflytelsen Bourgeois har hatt og fremdeles har over kunstfeltet. En fortelling som «etablerer henne som et omdreiningspunkt for moderne og samtidig kunst».
Tove Sivertsens anbefalinger
OSLO
Jubileumsutstilling – Astrup Fearnley Museet 30 år
Astrup Fearnley
22. juni – 01. oktober 2023
I 2023 fyller Astrup Fearnley Museet 30 år. I den forbindelse vil de vise en omfattende samlingsutstilling som vil fylle begge bygg med både kjente, ikoniske verk og nye innkjøp. Her gleder jeg meg til å få et enda bedre innblikk i samlingen.
MOSS
Momentum 12: Together as to Gather
Galleri F15, Jeløya, Moss og Oslofjorden
Kurator: Tenthaus
10. juni – 8. oktober
Et produktivt kunstnerkollektiv jeg vet lite om, som jeg håper at jeg vil bli bedre kjent med gjennom Momentum.
OSLO
Tove Jansson
Tegnerforbundet
Kuratorer: Lene Fjørtoft og Hilde Lunde.
21. juni – 03. september 2023
Jeg har et nært forhold til Tove Jansson, Sommerboka har fulgt meg i tjue år, og hun representerer for meg annerledeshet og frihet på en mild, fattet og vakker måte.
BÆRUM
Marc Chagall
Verden i opprør
Henie Onstad Kunstsenter i samarbeid med Schirn Kunsthalle
Kurator: Ilka Voermann og Caroline Ugelstad
17. mars – 18. juni
Først og fremst blir dette en utstilling med verk av en fantastisk kunstner som jeg gleder meg til å se på nært hold. Utstillingen skal vise verk fra 1930 – 1940- tallet, en periode der kunstnerens palett blir mørkere, og hvor kunstverkene hans «berører sentrale og aktuelle temaer som identitet, hjemland og eksil.» Det blir nok en vakker utstilling til ettertanke.