Høye forventninger til Kunsthøsten 2022

Niki de Saint Phalle maler skulpturen Le Monde, ca. 1981. © Niki Charitable Art Foundation med enerett / Foto: Ukjent. 

Vi befinner oss bare i begynnelsen av september, men allerede har det skjedd enormt mye i kunstfeltet – og mye mer er i vente denne høsten. Kunstavisen peker nå ut noen av utstillingene, begivenhetene og bøkene som det knyttes høye forventninger til.

Oppdatert 11. september

Norske kunstnere og gallerier har allerede fått vist seg frem på kunstmesser i København, både på CHART Art Fair og Enter Art Fair, og Nasjonalmuseet, Munchmuseet og galleriene – både kunstnerdrevne og private – har lansert løfterike utstillingsprogram. Videre er Lofoten Internasjonale Kunstfestival i gang, og til helgen åpner både Bergen Assembly og Høstutstillingen.

Stavanger Kunstmuseum skal vise en omfattende presentasjon av Ruth Asawa (fra 1. oktober), i Bergen åpner den omfattende utstillingen Å skape en verden, viet søstrene Anette og Caroline Kierulf (fra 7. oktober), og på Lillehammer Kunstmuseum Konrad Mägi – Estlands store maler (fra 26. november).

Trondheim Kunstmuseum, TMK Gråmølna, presenterer Marthe Elise Stramruds utstilling Reis deg (fra 22. oktober ). Før dette, i TKM Bispegata (fra 24. september), åpner museet  utstillingen The Future is _ _ _ . som utfordrer en tradisjonell heteronormativ verdensforståelse gjennom å aktivere hele sanseapparatet! Innimellom åpner Killi-Olsen & venner (fra 17. september) på K.U.K., også i Trondheim.

I tillegg kommer alle bokutgivelsene denne høsten.

Få med deg anbefalingene fra Tiril Flom, Mona Gjessing, Hilde Mørch og Tove Sivertsen.

Tiril Flom anbefaler

Oversiktsbilde fra årets Høstutstilling på Kunstnernes Hus. Foto: Jannik Abel/NBK

Hva: Høstutstillingen
Når: 10/9–16/10
Hvor: Kunstnernes Hus, Oslo

Det er alltid spennende å se om Statens kunstutstilling, Høstutstillingen, provoserer, inspirerer eller skuffer. Men, i hva man vel kan kalle Norges største salongutstilling, finner man vanligvis noe som treffer. Hvert år inviterer Norske Billedkunstnere hele kunst-Norge til å søke seg inn med alt fra amatørverk til høyst profesjonelle arbeider. Hva som kommer med, er opp til en kunstfaglig jury. Høstutstillingen har røtter tilbake til 1880-tallet og har blitt en institusjon i seg selv!

Finnes det andre muligheter for mote i kunstgalleriet? Her avbildet er 3D-animasjonen «Air Max tripple 4000» (2022) av Sara-Lovise Ask Ewertson. Foto: Sara-Lovise Ask Ewertson.

Hva: Oslo City  nr 8 
Når: 29/9–16/10
Hvor: BO – Billedkunstnerne i Oslo, Rådhusgata 19 i Oslo

I virvaret av kommunesammenslåinger er det ikke bare kommunale bygg og dokumenter som har måttet bytte logo. Tidligere Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA) måtte splittes i to, og de historiske lokalene i Rådhusgata 19 tilhører nå kun Billekunstnerne i Oslo (BO). Men en ting er sikkert – Oslo er Oslo, og BOs satelittprogram Oslo City vedvarer! Oslo City nr 8 er kuratert av Admir Batlak og Margaret Abeshu. 17 lokale motedesignere viser sine verk i en kunstkontekst, utenfor sine vante rammer.

Detalj fra flyer, som viser et kart over System Ernst og Christopher Nielsens byutstilling. Illustrasjon: Christopher Nielsen. Foto: Tiril Flom

Hva: Christopher Nielsen m/ kompisgjeng reclaimer Oslo
Når: 5/11–25/11
Hvor: Gamle Munchmuseet og diverse steder i Oslo

For en stund siden utlyste Oslo kommune gratis korttidsleie av det gamle Munchmuseet på Tøyen. «I perioden august-desember 2022 skal deler av bygningen leies ut til byens kulturaktører for å se hvordan ulike kulturaktiviteter fungerer i anlegget», heter det. Ja, hvordan skal det gå når gutta boys tar over? I tillegg til en «grasrot-ish desentralisert kønsthappening» (ifølge en flyer) inkludert outsider-art, tegning, skulptur, konsert og lydinstallasjon, er det blant annet laget en oversikt over Christopher Nielsens verk i Oslos gater. Mer info kommer på www.systemernst.no

Mona Gjessing anbefaler

Fra samlingsutstillingen i 2. etasje på AFM. Ignas Krunglevicius: Possession, 2022. Foto: Mona Gjessing

Fascinerende lydkunst av Ignas Krunglevicius fyller Astrup Fearnley Museet
Fredag i forrige uke åpnet lydverket Possessor, den første av det AFM omtaler som «to distinkte lydreiser». Brutalistiske, digre stålkonstruksjoner og et lavmælt og fascinerende lydteppe brer seg rundt publikum inne i samlingsutstillingen i 2. etasje, der verket er montert – her er det vanskelig å bryte opp og gå ut igjen. Men, ikke nok med det: den andre lydreisen er ferdig installert den 16. september i forbindelse med Oslo Kulturnatt, i samarbeid med Ultima. Jeg er veldig nysgjerrig på hvordan den fem timer lange lydkomposisjonen, projisert gjennom vegger, dører og gjenstander i hovedbygningen, vil oppleves.

Ignas Krunglevicius inne i samlingsutstillingen, AFM, der hans lydkunstverk Possession, 2022, nylig åpnet for publikum. Foto: Mona Gjessing

Spennende litteratur fra Bokhøsten 2022

Høyst forskjellige bøker av høyst forskjellige forfattere (både etablerte og debutanter), men samtlige utgivelser er av det slaget jeg virkelig ser fram til å sette meg ned med denne høsten. Noen av bøkene er allerede lansert og er tilgjengelige, andre er rett om hjørnet.  

Kunstner og forfatter Mathias Faldbakken: Stakkar, Forlaget Oktober 2022.

Kunsthistoriker og forfatter Lars Mørch Finborud: Vi lider av sol, vi lider av regn, Gyldendal 2022. 

Nylansert fra Astrup Fearnley Museet: Dikt til Synnøve Anker Aurdal. Forfattere: Priya Bains, Maiken Horn Bolset, Karoline Brændjord, Fredrik Hagen, Vilde Heggem, Morten Langeland, Jonathan August Lengali, Erlend O. Nøtvedt. Foto: Mona Gjessing  

Kunsthistoriker og forfatter Ina Blom: Houses to Die In and Other Essays on Art, Sternberg Press 2022.

Kunstner og forfatter Hans Hamid Rasmussen: Elva er et annet sted – Bilder fra tømmerfløting på Glomma, Torpedo Press 2022.

Kunstkritiker, redaktør for Billedkunst og forfatter Kjetil Røed med ny bok: Fra punktum til kolon - et essay om kritikk og kjærlighet, Pelikanen 2022.

Priya Bains, Maiken Horn Bolset, Karoline Brændjord, Fredrik Hagen, Vilde Heggem, Morten Langeland, Jonathan August Lengali, Erlend O. Nøtvedt: Dikt til Synnøve Anker Aurdal, Astrup Fearnley Museet. 

Kunstner og forfatter Leander Djønne: Oskespiralen, Forlaget Oktober 2022.

Kunsthistoriker og forfatter Maria Horvei: Gratulerer med dagen, Gyldendal 2022.

13 forskningsbidrag som undersøker hva fellesskap i og rundt kunsten er og kan være: Kunstskapte Fellesskap. Redaktører for boka: Jorunn Veiteberg, Hanne Hammer Stien og Melanie Fieldseth, Fagbokforlaget 2022.

På Atelier Nord oppleves Maia Urstads stedsspesifikke lydinstallasjon FERD

Jernbanestasjonen i Bergen. Foto: Thor Brødreskift

16. september åpner verket som iscenesetter en travel togstasjon. Kunstneren bak, en pioner innen lydkunstfeltet i Norge, er Maia Urstad. Ifølge Atelier Nord kombineres «togledelsens kommunikasjon og kunngjøringer med fragmenter av samtaler mellom reisende, maskinlyder og andre elektronisk signaler. Dette lydmiljøet befinner seg et sted mellom drøm og våken tilstand, tilsvarende den langsomme tiden som oppstår når man reiser med tog.»

Et arrangement i tilknytning til nevnte begivenhet er en samtale mellom Maia Urstad og Rob Young som finner sted søndag 18. september klokka 14.00 på Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2 i Oslo.

Hilde Mørch anbefaler

Marthe Ramm Fortun viser sin performance Skriver for ikke å skade tre torsdagskvelder på Femtensesse i Oslo. Foto: Marthe Ramm Fortun. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og Femtensesse.  

OSLO 
Marthe Ramm Fortun: Skriver for ikke å skade 
Performance  
Femtensesse, Waldemar Thranes gate 70 
Torsdag 15. september, torsdag 13. oktober og 10. november – alle dager kl 19.00. 

Når Marthe Ramm Fortun (f. 1978) har et nytt verk på gang, gjør jeg mye for å få det med meg. Skriver for ikke å skade er tittelen på hennes nye performance som skal vises tre ganger på visningsstedet Femtensesse i Oslo i høst. Ramm Fortun er en kunstner i særklasse, som utfordrer og overrasker. Hun benytter kroppen som viktigste verktøy - i verk som tematisk tar tak i kompliserte og betente saker i samfunnet og som beveger seg i grenseland mellom skulptur og performance. Femtenesse er et galleri som viser norsk og internasjonal samtidskunst med en eksperimentell tilnærming til utstillingsformatet. Galleriet er ennå kanskje ikke så kjent blant publikum, men er verd å merke seg. Det ble grunnlagt av kurator og gallerist Jenny Kinge i 2020 og holder til i atelierbygget Ila Pensjonat.  

Giovanni Battista Piranesi: Hengebroen, Imaginære fengsler nr. VII (1761) av Giovanni Battista Piranesi / Familien Reitan  

Piranesi og det moderne 
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Kuratorer: Wenche Volle og Victor Plahte Tschudi 
Samarbeid mellom Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) 
9. september 2022 – 8. januar 2023 

Nasjonalmuseets satsning og presentasjon av den italienske 1700-tallskunstneren Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) er en av høstens virkelige godbiter i kunstverdenen! Piranesi og det moderne går nærmere inn på gjenoppdagelsen av Piranesi i det 20. og 21. århundre., og viser Piranesis betydning for kunstnere som Pablo Picasso, Robert Delaunay, Julie Mehretu, arkitektene Le Corbusier og Rem Koolhaas, samt fotografer og filmskapere som Alvin Langdon Coburn og Sergej Eisenstein. Piranesi fikk sin debut som «moderne» på den legendariske utstillingen Cubism and Abstract Art i 1936 på MoMA, kuratert av stifter og direktør Alfred H. Barr jr., en utstilling som befestet og staket ut de moderne retningene innen kunsten. Piranesi er mest kjent for sine etsninger med motiver fra Roma, arkitekturfantasier, helt uvirkelige trappeløp og ruiner. Bygningsvisjonene har bidratt til å definere det moderne innen ulike kunstformer. 

STAVANGER
Ruth Asawa: Citizen of the Universe
Stavanger Kunstmuseum
Kuratorer: Vibece Salthe, Stavanger Kunstmuseum og Emma Ridgway (Modern Art Oxford)
1.oktober 2022 – 22. januar 2023 

Stavanger Kunstmuseum viser åpner i høst utstillingen Ruth Asawa. Citizen of the Universe, en viktig kunstner som de siste årene fått økt internasjonal oppmerksomhet. Foto: Imogen Cunningham, Ruth Asawa 3, 1957. © 2022 Imogen Cunningham Trust. Artwork © 2021 Ruth Asawa Lanier, Inc. / ARS, NY and DACS, London. Courtesy David Zwirner

Japansk-amerikanske Ruth Asawa (f. 1926 – d. 2013) er kjent for sine metalltrådskulpturer som henger fra taket og danner installasjoner i rommet. De siste årene har hennes kunstnerskap endelig fått økt internasjonal oppmerksomhet. Hun hører til blant modernistene som først nå er i ferd med å få sin rettmessige plass i kunsthistorien. Utstillingen Ruth Asawa. Citizen of the Universe er den første europeiske museumsutstillingen med hennes verk – som vil fokusere på verk fra perioden 1945-1980. Utstillingen er et samarbeid mellom Stavanger Kunstmuseum og Modern Art Oxford, og ble åpnet i vår i Modern Art Oxford – i Oxford. Den 27. oktober arrangerer Stavanger Kunstmuseum i samarbeid med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Modern Art Oxford konferansen Art is doing – om kunst og kreativ læring hos barn og unge. En høsttur til Stavanger Kunstmuseum er et must!

Niki de Saint Phalle maler skulpturen Le Monde, ca. 1981. © Niki Charitable Art Foundation med enerett / Foto: Ukjent. 

BÆRUM
Niki de Saint Phalle. Retrospektiv
Henie Onstad Kunstsenter
Kurator: Caroline Ugelstad

Det er en begivenhet når en stor retrospektiv utstilling med fransk-amerikanske Niki de Saint Phalle (f. 1930 – d. 2002) vises i Norge – på Henie Onstad Kunstsenter. Saint Phalle er kanskje mest kjent for sine Nana-figurer og Hon – en katedral – kjempekvinnefigurer med vaginale innganger og «skyte-malerier». Hun var sentral blant de unge kunstnerne som brøt grensene for hva et kunstverk kunne være, for eksempel en begivenhet eller en performance, da hun slo gjennom på den internasjonale kunstscenen på begynnelsen av 1960-tallet. Hun var tidlig ute med å utvikle en kunstnerrolle i nær dialog med mediene, spesielt TV, som sin kollega, Andy Warhol. Gjennom hele karrieren hadde hun et klart feministisk engasjement og en klar sosio-politisk agenda. Hun arbeidet i nær dialog med samfunnet for øvrig og ble fra midten av 1970-tallet invitert inn i store arkitektoniske konstruksjoner i det offentlige rom. Jeg gleder meg stort!

Tove Sivertsen anbefaler

Hedvig Mollestad Trio. Foto: Julia Marie Nagelstad

Tilskudd til musikkhøsten. Hedvig Mollestad Trio på Parkteateret scene 18. november. Suggererende, intenst og vakkert, Hedvig Mollestad kan å spille på sin gitars strenger og rocker scenen!

Omslagsfoto av Louise Jacobs  Via Florentin på Flamme Forlag. Bokdesign: Aslak Gurholt.  

Kunstner Louise Jacobs bokutgivelse med tittelen Via Florentin på Flamme Forlag. Fra pressemeldingen: «Via Florentin er et panoptikon og en synkende ubåt om assosiativ nærhet, der språket styrer et tragikomisk og sanselig univers som bikker over til absurde bilder på adferd, ambisjoner, narsissisme og intimitet.» 

Niki de Saint Phalle maler skulpturen Le Monde, ca. 1981. © Niki Charitable Art Foundation med enerett / Foto: Ukjent. 

Niki Saint De Phalle på Henie Onstad. Jeg er veldig spent på hva vi skal få se av verk fra Niki De Saint Phalle på Henie Onstad. Det blir nok en energibombe vi nok kan trenge inn i mørket som nå vil komme.

 

NB  Tove Sivertsen er ansatt i en deltidsstilling i Kunstavisen og gjør for tiden et samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter – duftlys av Marthe Elise Stramrud – til butikken. Sivertsen har dessuten tatt pressefoto av Louise Jacobs. 

Stikkord