Lar de unge kuratere

Installasjonsbilde. Verk av Simen Almaas (f.v), Billie Cejka Risnes og Zena Løchting Williams. Foto: Tiril Flom

På lørdag holdes det gratis omvisninger på Kunsthall Oslo av unge jurymedlemmer som står bak utstillingen «Echoes Within – Ung kunst 2022». Koordinator Kevin Fiabema (f.1995) mener prosjektet slipper unge inn i utstillingsproduksjonen, ikke bare i formidlingen av kunst.

Snart stenger dørene for Kunsthall Oslos sommerutstilling «Echoes Within – Ung kunst 2022». Siden 18. juni har besøkende her kunnet se verk av 34 unge kunstnere fra hele Norge, valgt ut av en jury bestående av unge voksne. I anledning finissage skal jurymedlemmer holde gratis omvisninger på lørdag.

Kunsthallen har engasjert to koordinatorer for prosjektet, Piniel Demisse og Kevin Fiabema. I et intervju med Kunstavisen understreker Fiabema at arbeidet har handlet om å slippe unge inn i produksjonsprosessen og ikke bare i formidlingen av kunst.

–Utstillingen har blitt til ved hjelp av Kunsthall Oslo, men er produsert av de unge voksne i juryen selv. Målet med kunstprosjektet er at det etter hvert skal stå på egne ben. Derfor får selve gruppen veldig mye ansvar og rom for avgjørelser i utformingen av utstillingen, sier Fiabema.

«Echoes Within» viser tegning, tekst, foto, skulptur, video og tekstil. Avbildet her, f.v.: Untitled or bed or always forever connected in universal harmony (2021) av Vincent Schmidt Skretteberg og Uten tittel (2021) av Ayan Mohamed Abdi. Foto: Tiril Flom

De to koordinatorene har fungert som et mellomledd mellom kunsthallen som institusjon og en gruppe unge voksne som er kunstinteresserte, men som ikke nødvendigvis har innsideerfaring fra kunstverden.

–Det har vært kult å si til folk med over 10 års erfaring som kurator at «dette er ikke deres oppgave å mene noe om, dette er det juryen som skal bestemme», sier han.

Utstillingen er en del av prosjektet Oslo kunst- og kunnskapsverksted, initiert av Kunsthall Oslo og organisert i samarbeid med ungdomsorganisasjonene Agenda X og Forandringshuset. På Kunsthall Oslos nettsider heter det at prosjektets langsiktige mål er å skape nye muligheter for unge med mindre privilegert bakgrunn til å delta i produksjonen av samtidskunst og kultur.

Fiabema sier jurymedlemmene ble valgt ut fordi de allerede har en tilknytning til kunstverden, for eksempel gjennom studier på KHiO og Prosjektskolen eller ungdomsprosjekter hos Praksis eller Blikkåpner.

–Juryen er en veldig mangfoldig gruppe både med tanke på bakgrunn, interesser og smak. De har virkelig gjort en knalljobb med å på kort tid bli kjent og sette hverandres ideer sammen til noe de alle kan stå inne for. Her var fokus at de skulle få rollen som kurator og jury, en slags kombinasjon av de to, sier Fiabema.

Echoes Within er juryert og formet av – fra høyre: Mikkel Inchley, Ferdinand Kalfoss, Sofiia Nesterova, Plaifa Yoopensuk, Mohamed Bashir, Neslihan Ramzi, Hamda Barise.
   

    Stikkord