–Vi trenger kompromissløs journalistikk

Vinnerne av Free Media Awards 2022. Fra venstre: Mstyslav Chernov, Nataliya Gumenyuk, Evgeniy Malolekta, Stephanie og Kateryna Yesypenko (på vegne av Vladyslav Yesypenko), Katerina Sergatskova og Roman Stepanovych (Zaborona), Andriy Dubchak. Foto: Linda Bournane Engelberth

Kun noen timer etter at nyheten brøt ut om missilangrep i Kyiv om strømbrudd i hundrevis av ukrainske byer, ble Free Media Awards 2022 delt ut på Nobelinstituttet i Oslo. I en ekstraordinær utdeling går alle fem presseprisene til ukrainske fotografer og journalister som har risikert sine liv i konfliktsonene.

Presseprisene Free Media Awards er øremerket journalister fra Øst-Europa. I år gikk alle de fem prisene til ukrainske fotografer, journalister og medier. Prisene er en anerkjennelse av deres innsats under ekstraordinære tilstander i krig. Det ble i tillegg gitt en spesiell anerkjennelse til «fikserne», menneskene som hjelper internasjonale korrespondenter med kontakter, oversettelser, tidsplaner, transport og lokalkunnskap. 

Flere av prisvinnerne var til stede under seremonien på Nobelinstituttet på mandag. Hver og en fortalte i sine taler om den tunge virkeligheten i Ukraina. Blant dem var fotografene Mstyslav Chernov og Evgeniy Maloletka, som har dokumentert den russiske beleiringen og bombingen av Mariupol. Fotografiet av en skadet, høygravid kvinne som blir evakuert fra en bombet fødeklinikk har blitt brukt av samtlige internasjonale nyhetsbyråer.  

Under prisutdelingen fortalte Chernov om opplevelsen av å komme ut til en by i ruiner etter 4 dager med rapportering fra et sykehus. På grunn av totalt strømbrudd var det umulig for informasjon å sirkulere, annet enn via satellitt-telefon.  

– Dette fraværet av informasjon, av forbindelsen og forståelsen av verden rundt, ødela samfunnet fullstendig på bare 4 dager. Da innså jeg at noen ganger er informasjon sannsynligvis viktigere enn mat. Det er viktig for å overleve, sa Chernov til en fullsatt sal. 

Fotograf Jonas Bendiksen stilte som hovedtaler for anledningen. I 2021 ga han ut fotoboken «The Book of Veles», et omfattende prosjekt med utgangspunkt i produksjon av falske nyheter i den nord-makedonske byen Veles som sies å ha påvirket valget i USA i 2016. Som en del av prosjektet produserte Bendiksen selv falske nyheter og fotografier. I sin tale pekte han på viktigheten av sannhetssøkende journalistikk i en tid med stadig økende feilinformasjon.  

– Feilinformasjon spres så lett, med et tydelig mål om å forvirre, passivisere og å så konflikt. Teknologi i seg selv hjelper ikke til med å rense luften. Til dette trenger vi kompromissløs, saklig journalistikk på bakken, transparent rapportering og informert, klok analyse og kontekst, uttalte Bendiksen.

Fotograf Jonas Bendiksen holdt tale om viktigheten av pålitelig journalistikk. Foto: Tiril Flom

Utover Chernov og Maloletka, gikk presseprisene til Nataliya Gumenyuk, forfatter, journalist og initiativtaker til The Reckoning Project. Et prosjekt som, blant annet, bistår med juridiske bevis i saker tilknyttet krigsforbrytelser; foto- og videokorrespondent Andriy Dubchak, som dokumenterer krigsforbrytelser fra frontlinjen; og nettavisen Zaborana, ved sjefsredaktør Katerina Sergatskova og medgrunnlegger Roman Stepanovych. Avisen skriver om ellers tabubelagte temaer som høyreradikalisme, feminisme og LGBTQ i Ukraina, Russland og på tvers av post-sovjetiske land.

Frilansjournalist Vladyslav Yesypenko rapporterte fra Krimhalvøya frem til han ble tatt som politisk fange i 2021. Hans arbeid belyste konfiskering av eiendom, livet til krimtatarene, økologiske kriser og ødeleggelsene som følger den russiske okkupasjonen av Krim.  

– Han ble arrestert, men kunne ikke holdes taus. Han fortsetter å fortelle verden sannheten om politiske fanger, samvittighetsfanger som han møter i fengselet, sa hans kone Kateryna Yesypenko, som tok imot prisen på hans vegne.  

Om prisene: 
Free Media Awards tildeles av Stiftelsen Fritt Ord i Norge i samarbeid med ZEIT-Stiftung i Tyskland. 
Juryen består av følgende medlemmer: 
Alice Bota, Moskva-korrespondent for ukeavisen DIE ZEIT,  
Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver ved Human Rights House Foundation, Oslo,  
Juri Durkot, journalist og oversetter, Lviv, Ukraina,  
Guri Norstrøm, utenriksmedarbeider for NRK,  
Martin Paulsen, Instituttleder på institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen, 
Silvia Stöber, frilansjournalist med særlig kunnskap om utviklingen i Øst-Europa, Sør-Kaukasus og Sentral-Asia. 

Stikkord