Spørsmålene som fremdeles henger i lufta
Fra KHiOs budsjett og hva som vil skje med Nasjonalgalleriet, til utarbeidingen av et sted for samisk kunst – mange spørsmål er fremdeles uavklarte ved slutten av kunståret 2022. Hvordan vil disse sakene utvikle seg i 2023?
Saken ble oppdatert 19. desember 2022, kl 15:58.
2022 har, mildt sagt, vært et begivenhetsrikt år. Selv om en del har trukket seg tilbake i goblin mode har også mange vært ute på gatene og vist solidaritet med Ukraina og Iran, for å nevne to viktige saker. Etter skytingen utenfor London pub den 25. juni ble den offisielle Pride-paraden avlyst. Men det stoppet ikke folket fra å ta til gatene, blant annet i en solidaritetsmarsj arrangert av Reclaim Pride-kollektivet. I år er det 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge, noe som har blitt markert og stadig markeres med Skeivt kulturår. Det har ført til et økt fokus på skeive fortellinger fra eller om museenes arkiver, og en rekke uoffisielle utstillinger med skeive perspektiver. Uoffisielle fordi det nemlig var svært få som fikk støtte fra Kulturrådets tilskuddsordning for anledningen. Også innad i institusjonene har det vært høy aktivitet, med store utskiftninger av ledere og ikke minst åpningen av to store nye museumsbygg i hovedstaden – Munchmuseet og Nasjonalmuseet. Med et skuffende statsbudsjett for det visuelle kunstfeltet, høye strømpriser og uvisse konsekvenser av koronapandemien, belager mange seg på usikkerhet i tiden fremover. Hvilke saker følger oss inn i 2023? Se Kunstavisens liste med spørsmål under.
Nasjonalgalleriets arkiv innlemmes i UNESCOs Memory of the World-register, Norsk dokumentarv 2022. Men hva skal skje med bygget, som har stått tomt i snart fire år? En mulighetsstudie med forslag til rehabilitering har frem til nå vært innom tre kulturministere, Trine Skei Grande i 2019, Abid Raja i 2020 og Anette Trettebergstuen i januar i år. På nyåret går Nasjonalmuseets kontrakt med eier Statsbygg ut, og med det utgår også Sparebankstiftelsen DNBs tilbud om å bidra til rehabiliteringen med 150 av de 390 millionene den er anslått å koste.
KHiO budsjettkutt – hvor skal det ende? KHiO forutser et underskudd på 18 millioner kroner, til tross for å ha gjort store kutt i budsjettet. Nye forslag er å selge atelierhuset i Frankrike og pause inntak til skuespillerlinja, men beslutningen er utsatt til 7. februar 2022. *
Hvilke følger får koronapandemien på kunstfeltet neste år?
UKS åpner 23. januar, men mangler 400.000,- til ventilasjon. Blir det frisk luft innen første utstilling?
Nasjonalmuseet korter ned sine åpningstider og øker ordinær inngangspris fra 180 til 200 kroner i 2023. Siden åpningen i juni har de hatt omtrent 700.000 besøkende. Vil de høye besøkstallene fortsette med innskrenkingene?
En gruppe kunstnere skrev et opprop mot Nasjonalmuseets samarbeid med det Kypros-baserte selskapet til Fredriksen-søstrene. Oppropet fikk 505 underskrifter. Museumsdirektør Karin Hindsbo nekter for at samarbeidet er problematisk. Vil hun endre mening i 2023?
Årets tema for Kulturrådets årskonferanse var Språk er makt. Der tok det statlige organet imot kritikk om eget språk- og egen maktbruk, et språk som flere opplever som utilgjengelig. Vil de lykkes i arbeidet med tilgjengeliggjøring fremover?
Tidligere i år kom det frem at Munchmuseet ikke ga gratis inngang til profesjonelle kunstnere. Med det hevdet NBK at de brøt med en internasjonalt etablert praksis. Samtidig kom det blandede reaksjoner på Polestar-samarbeidet. Vil kontroversene fortsette med Tone Hansen som ny leder i spissen? **
Vil Oslos befolkning varme opp og åpne seg for Tracey Emins monumentale skulptur The Mother?
Flere kunstinstitusjoner i hovedstaden, som Astrup Fearnley Museet, Henie Onstad kunstsenter, Vigelandmuseet og Kunstnernes hus, får færre besøkende enn forventet etter åpningen av nye Munch og Nasjonalmuseet. Vil situasjonen jevne seg ut og tallene gå opp igjen i 2023?
Det siste året har det vært en massiv utskiftning av ledere ved de ulike kunstinstitusjonene – fra OCA til Munch, fra Kunstnernes Hus til Nordnorsk kunstnersenter – men ingen nye fjes har vært å se. Hva blir den neste omrokkeringen? Hvordan kommer endringene til å merkes?
Vil Skeivt kulturår bære frukter videre inn i 2023?
Hvor vil klimaaktivistene slå til i 2023? Vil de holde seg til symbolske handlinger eller ty til sterkere grep? Vold? Ikke minst, kommer museene til å inngå i dialog med aktivistene?
Glasskunstnere og keramikere – hvordan skal det gå med manglende støtte for å finansiere de høye strømprisene? Vil det noen gang bli enklere å leve og arbeide som kunstner og kunsthåndverker?
Er 2023 året vi får en ny kunstnermelding?
Fra museumsarkivene rundt omkring i verden – hvilke plyndrede gjenstander vil bli returnert?
Hvordan blir det nye regjeringskvartalet?
Hvilke kulturminner blir revet?
Det arbeides i dag aktivt med videreføring av samisk kulturarv, kunst og duodji fra flere hold. Til tross for lange tradisjoner finnes det dog fremdeles ikke et eget bygg for samisk kunst i Norge. Vil det vokse fram i løpet av 2023?
Oppdatering 19.12.2022: Dagen etter denne artikkelen ble publisert gikk Sebastian Kjølaas, styreleder i Billedkunstnerne i Oslo, ut med en bekymringsmelding i Klassekampen på vegne av Oslos kunstnere: over 150 subsidierte atelierplasser står i fare for forsvinne i løpet av 2023. Kunstnerne på Ila Pensjonat og Myntgata 2 kastes ut, til tross for at det ikke foreligger noen plan for videre bruk av byggene. Hva er planen? Hvordan skal Oslo kommune holde ord og sikre tryggere arbeidsvilkår for byens kunstnere? Og hvordan skal kunstnerforeningene følge opp saken?
*Oppdatering 19.12.2022: KHiO søker ny rektor og ny direktør, begge med tiltredelse 1.august 2023. Rektor har tidligere blitt valgt av studenter og ansatte, men en ny styringsordning innebærer en overgang fra valg til ansettelse. Direktørstillingen lyses ut ettersom nåværende direktør Kristel Jæger Skorge sa opp stillingen med virkning fra 30.01.2023. Fungerende direktør i interimperioden er Kjetil Akerø, nåværende sjef for seksjon for teknisk produksjon på KHiO og del av den administrative ledergruppa.
**Oppdatering 19.12.2022: Det ble i dag annonsert i en pressemelding at Munchmuseet åpner opp for gratis inngang for barn og unge under 18 år – og endelig også for profesjonelle kunstnere og kunstarbeidere. Tiltaket er gjort etter at Tone Hansen tiltrådde som leder.
Har du flere spørsmål? Kommentarer eller svar? Tips oss på tiril.flom@kunstavisen.no