Hva er typisk Grønland?

Ungdommer fra bydelen Grønland forsøker å svare på hva som er typisk Grønland. Svarene kan man se i form av fotokunst i gateutstillingen Grøntland, laget i samarbeid med kunstneren og kurator Nicole Rafiki. Foto: Om; Interkulturelt Museum.

Hvilket bilde har folk flest av dette området i Oslo? Og stemmer bildet med virkeligheten, eller oppleves bydelen annerledes for folk som bor og lever i området? Grøntland er en gateutstilling laget av ungdommer som bor på og i nærheten av Grønland. Formålet har vært å svare på de nevnte spørsmålene.

Utsnitt fra 1 av 8 bilder fra gateutstillingen Grøntland utenfor Grønland kirke. Laget av ungdommer fra Joys ungdomsklubb i samarbeid med kunstner Nicole Rafiki. Foto: Om; Interkulturelt Museum.

Grøntland består av åtte fotografier i storformat som ble rigget opp utenfor Grønland kirke fra 22. september. Utstillingen er laget ungdommer fra Joys ungdomsklubb: Karthiga Santhamurali, Yonis Ahmed, Emanuel John Ditta, Lavin Yousif Kader, Mohammad Varyam Haidar, Moaad Oussalem og Gloria Okemunto. Arbeidet med den kunstneriske utfoldelsen har blitt ledet av kunstner og kurator Nicole Rafiki. Prosjektet er et samarbeid mellom Interkulturelt Museum og JOY, og hele prosjektet har blitt støttet av Kulturtanken, Oslo Kommune, Interkulturelt Museum og JOY.

De åtte fotografiene er tatt med utgangspunkt i blikket til folk som bor i bydelen. De har jobbet med det de mener er typisk for bydelen, og med hvordan fremstille dette med iscenesatte foto. Rafiki veiledet dem til å undersøke om de ville jobbe dokumentarisk eller med iscensettelse under dette prosjektet.

Grøntland er en gateutstilling laget av ungdommer som bor på og i nærheten av Grønland. Foto: Om; Interkulturelt Museum.

Mediene har skapt et bilde av Grønland som et problemfylt område. Men folk flest lever helt vanlige liv her. Ungdommene som bor her mener befolkningen er mer sammensatt enn det ser ut som i gatene. For dem er det typiske med Grønland at det er en plass de kan henge med venner, handle mat de ikke finner andre steder og spise godt og rimelig på restaurant, står det på Oslo Museum; Interkulturelt museums nettsider.

Santhamurali, Ahmed, Ditta, Kader, Haidar, Oussalem og Okemunto opplever at bydelen får unødvendig mye negativ oppmerksomhet. Bildet folk flest har av Grønland stemmer ikke overens med deres erfaringer av hjemstedet, og gjennom denne utstillingen får vi, altså, se Grønland med deres øyne.

Prøv å legge merke til nanbrødet som går igjen i mange av fotografiene som er satt opp. Et humoristisk og artig grep. Foto: Om; Interkulturelt Museum.

    Stikkord