Internasjonal anerkjennelse til samisk film i Cannes

Multimediakunstneren Gjert Rognli har høstet internasjonal anerkjennelse for sin film Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku, 2019 – med hele 11 priser. Silk Road Film Awards i Cannes er den hittil siste. Foto: Gjert Rognli.

Gjert Rognli har med den eksperimentelle filmen Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku gjort seg sterkt bemerket på filmfestivalen Silk Road Film Awards i Cannes ved å vinne sin 11. internasjonale filmpris. Filmen har tidligere vunnet priser som Best Experimental, Best Cinematography, Best Fantasy, Best Documentary Short og Best Mystery Film.

Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku, 2019
Film av Gjert Rognli

 

Stillbilde fra filmen Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku.

Filmen har hatt sin egen reise, og inngikk i utstillingskonseptet What Nature knows – Dan maid luondu diehtá som ble vist i Samisk Hus i Oslo i juni i år. Utstillingen besto av film, foto, skulptur og performance. Fotografiene i prosjektet har også høstet anerkjennelse, og har til nå vunnet fire internasjonale priser. Gjert Rognli er også aktuell med et av disse fotografiene på Høstutstillingen i Oslo.

- Fantastisk hyggelig å få så gode tilbakemeldinger på filmen og historien den forteller med å vinne denne filmprisen i Cannes. Det gir inspirasjon og energi til å jobbe videre. Akkurat nå er jeg i Nord-Norge og har startet opptakene til et nytt filmprosjekt, samt viser jeg separatutstillingen Várit leat seammát i hjembygda mi i disse dager, forteller Gjert Rognli.

Filmen er poetisk og kraftfull med en tematikk kretsende rundt en globalisert og forurenset verden i rask forandring. Rognli trekker inn referanser fra sin tilhørighet til det arktiske Nord-Norge, til lyset, mørket og årstidene. Filmen varer i 8 minutter.

Poster fra filmen Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku, 2019. Foto: Gjert Rognli.

Fakta

Gjert Rognli (f. 1966, Manndalen i Kåfjord, Indre Troms) er en samisk multimediakunstner som jobber med foto, kortfilm, performancekunst, skulptur og installasjon. Hans kunstprosjekter er nært knyttet til den samiske kulturtradisjonen med motiver som hentet fra naturen, menneskets relasjon til naturen og de mytologiske og åndelige aspektene ved livet. Han behandler ofte spørsmål knyttet til identitet, religiøse røtter, tid og naturkrefter – med referanser til det hverdagslige og surrealistiske. Rognli har hatt mange separat- og kollektivutstillinger i inn- og utland og har mottatt en rekke stipendier og internasjonale priser for sitt arbeid med film og fotografi