Leken og spektakulær maleriskulptur

Portrett av Ida Ekblad på skulpturen A DEADLY SLUMBER OF ALL FORCES (2021). Foto: Jacqueline Landvik, 2021. Gjengitt med tillatelse fra Kistefos Museum og Peder Lund.

Onsdag kveld var det høytidelig avduking av Kistefos Museum skulpturparks nyeste bidrag og innkjøp: Ida Ekblads skulptur A DEADLY SLUMBER OF ALL FORCES, 2021. Mange hundre mennesker var møtt fram til begivenheten.

Ida Ekblad (f. 1980), grunnleggeren og eieren av museet, Christen Sveaas og museets direktør Birgitte Espeland introduserte og foresto avdukingen. Den monumentale skulpturen er håndmalt og regnes som kunstnerens største og viktigste skulptur til nå.Internasjonal Ekblad til Kistefos skulpturpark 

Ida Ekblads monumentalskulptur er stedsspesifikk og perfekt plassert i skogen - på vei mot inngangen til Kistefos Museums nye signaturbygg, The Twist (2019). Bygget, som mest av alt, er en skulptur i seg selv. Ekblads skulptur har også form av slags «twist», og kommuniserer godt med museumsbygningen i bakgrunnen. Etter mange år i utlandet og med stor internasjonal suksess, har Ekblad nå vendt hjem til Norge. Kistefos Museums skulpturpark utvides hvert år med en eller flere skulpturer og inneholder i dag 46 skulpturer av kjente norske og internasjonale kunstnere. De fleste er laget spesielt for Kistefos og er direkte inspirert av området, naturen og historien på stedet. Ekblad er allerede innkjøpt til Christen Sveaas private kunstsamling.

Leken, dynamisk maleriskulptur 

Den bemalte skulpturen er både maleri og skulptur, og sammenfatter på mange måter Ida Ekblads kunstnerskap – med sitt ekspressive, abstrakte, dynamiske uttrykk i form, farger og skiftende perspektiver. Inspirert av popkunst, populærkultur, street art og graffiti - men også i høy grad av tidligmodernistiske kunstnere som Wassily Kandinsky, Fernand Léger, Pablo Picasso og Piet Mondrian. Og dessuten av Jean Dubuffet og Roy Lichtenstein. En kunstner som Vincent van Gogh synes også å ha inspirert henne.

Fra Ida Ekblads stedsspesifikke verk plassert i skulpturparken på Kistefos Museum onsdag kveld. Ida Ekblad: A DEADLY SLUMBER OF ALL FORCES (2021). Foto: Jacqueline Landvik, 2021. Gjengitt med tillatelse fra Kistefos Museum og Peder Lund.

Aktuell Ekblad

Ida Ekblad har i år vært aktuell med en stor utstilling i Kunstnernes Hus, Pike lægger i ovnen, og separatutstilling i Peder Lunds galleri på Tjuvholmen i Oslo. Hun er nå også aktuell som kurator for utstillingen This is the Night Mail i Whitechapel Gallery i London, der hun har valgt ut verk av 35 kunstnere fra kunstsamlingene til Christen Sveaas og Christen Sveaas Art Foundation.

Natur og kunst på Kistefos Museum 

Kistefos Museum viser nå to severdige gruppeutstillinger: Liquid Life i The Twist kuratert av Martha Kirszenbaum og No One Is An Island i Nybruket, kuratert av Kate Smith. Begge utstillingene kan ses frem til 17. oktober. Med en vandring i skogen i og rundt skulpturparken og museumsbygningene er det lagt opp til en totalkunstopplevelse.