Festspillutstillingen 2022

Portrettbilde av Lene Berg, som er den utvalgte kunstneren for Festspillutstillingen 2022 på Bergen Kunsthall. Foto: Bergen Kunsthall. 

Bergen Kunsthall hadde i dag en digital lansering av Festspillutstillingen 2022 – på Facebook og Youtube. Axel Wieder, direktør for Bergen Kunsthall, meddelte at neste års festspillkunstner er Lene Berg. Utstillingen åpner 26. mai.

Vi er svært glade for denne anledningen til å jobbe med den fremtredende kunstneren og filmskaperen Lene Berg på et nytt prosjekt for Festspillutstillingen i 2022 sier Bergen Kunsthalls direktør Axel Wieder. 

Festspillutstillingen er en av Norges viktigste samtidskunstutstillinger, og regnes som det mest prestisjefylte oppdraget som en norsk kunstner kan tildeles. Kunstneren velges av Bergen Kunsthalls kuratoriske stab og har blitt vist ved Bergen Kunsthall hvert eneste år siden 1953. Blant de seneste årenes festspillkunstnere finner vi Marianne Heske (1993), Bjarne Melgaard (2003), Elmgreen & Dragset (2005), Fredrik Værslev (2016), Mari Slaattelid (2019), Joar Nango (2020) og årets utstiller Elisabeth Haarr (2021). Her kan du finne fullstendig liste over alle de tidligere festspillkunstnerne.

Lene Berg (Oslo, f. 1965) er filmregissør og billedkunstner. Berg arbeider også med andre medium, men først og fremst foto, collage og tekst. Hun har tidligere produsert arbeider for både museer og gallerier, samt for kino, bok og offentlige rom. Hun har hatt en rekke utstillinger i både inn- og utland, og deltatt på flere internasjonale mønstringer deriblant Manifesta (2010) og Sydney Biennalen (2008). I 2000 ble hun tildelt Elefantprisen på kunstbiennalen Momentum for filmen 33 minutes og i 2013 vant hun Lorck Schive Kunstpris på delt førsteplass med Marianne Heier.

- Hennes tidligere arbeider har tatt opp presserende sosiale temaer, med en årvåkenhet og særegen oppmerksomhet overfor kompleksiteten i det vi erfarer som levd virkelighet. Hennes nye prosjekt vil bli hennes mest personlige, men samtidig også mest omhyggelig under-søkende arbeid, og vil i Bergen Kunsthalls saler oversette en filmatisk opplevelse til et utstillingsforma, skriver Wieder i pressemeldingen.

Lene Berg deler og viser fram tegninger og bilder fra arbeidet med utstillingen Fra Far i videoen fra Bergen Kunsthall. Lene Berg: Fra Far, råmateriale og avistegninger. Foto: Bergen Kunsthall. 

Det fremkommer i pressemeldingen at Berg produserer et omfattende nytt prosjekt som vil utfolde seg gjennom alle kunsthallens utstillingsrom under Festspillutstillingen 2022. Utstillingen utgjør første del av et større arbeid under tittelen Fra Far, hvor Berg tar utgangspunkt i arven etter faren, Arnljot Berg, som tok sitt liv da Berg var tenåring. I lanseringsvideoen rapporterer Berg fra sin stue/studio i Berlin, hvor vi får høre mer om hennes arbeid med Festspillutstillingen Fra Far med hennes egne ord.

- En av styrkene i Lene Bergs kunstnerskap er hvordan hun evner å stille grunnleggende spørsmål ved vedtatte forestillinger om fiksjon og sannhet, og på den måten gi rom for tvilen og tvetydigheten som produktive størrelser, meddeler Steinar Sekkingstad, kurator ved Bergen Kunsthall, i pressemeldingen. Berg interesserer seg for det som ikke enkelt kan defineres eller kommuniseres direkte og utvetydig. I sine arbeider belyser hun hvordan dokumentarfilmen, i likhet med fotografiet, ofte gir seg ut for å fortelle noe sant, men også kan opptre villedende og tildekkende.