Som en Vigelandspark i Gamle Oslo

Detaljfoto fra Klosterenga. Foto: Anne Vira Figenschou 

Klosterenga park i Gamle Oslo, ligger rett utenfor murene til Botsfengselet.

Bård Breivik
Klosterenga park
Gamlebyen, mellom Grønlandsleiret og Jarlegata

Bård Breivik (1948-2016) har lagt igjen sine spor i stål og stein i store deler av Norge; i Narvik for Skulpturlandskap Nordland, med stålsøyler og steinutsmykning på Torgalmenningen i Bergen og med vann- og steinhagen, samt stålfasaden på Lillehammer Kunstmuseum. For å nevne noen få blant mange.

Breiviks mest vidt løftende prosjekt, ble startet på midten av 1990-tallet som et samarbeid mellom kunstneren og bydel Gamle Oslo. Idéen var å hente Hovinbekken opp av rørene og la den løpe nedover Klosterenga i et system av renner, kar og vanntrapper og med skulpturer rundt – alt utført av Breivik.

Bård Breivik er utdannet i Norge og i London, og har bodd og arbeidet i New York så vel som i Beijing, samt foretatt reiser og studieopphold over hele verden. Utsmykningen av Klosterenga Park bærer preg av stein – og håndverkstradisjoner han har lært under disse oppholdene. I en del av parken står en 40 meter lang mur, utført av nordiske steinhuggere, men delvis dekket av bladgull med mønstre fra andre kulturer. Vannførende nisjer i muren er fylt med buddhahoder. Foran muren er en vannrenne med kantstein fra Kina; og på et belegg lagt som romersk forbandt, står elefantskulpturer sammen med mer abstrakte skulpturer. Her er tyrkiske femkantete søyleformer, så vel som eggformer i sort, norsk stein.

Klosterenga Park er på ingen måte ferdig. Men planene for den tilsammen 750 meter lange vann- og skulpturparken ligger klare på tegnebrettet. Bård Breivik ble skuffet adskillelige ganger over de mange utsettelsene. La oss håpe at Kulturetaten endelig sørger for å få fullført det arbeidet som startet for snart 30 år siden, og som Bård Breivik dessverre ikke fikk oppleve ferdigstilt.

Detaljfoto fra Klosterenga. Foto: Anne Vira Figenschou