Et kunstverk i konstant endring

Kunstverk bestående av glinsende flater lagt som fliser, som reflekterer omgivelsene på Bergen Lufthavn Flesland
Anders Sletvold Moe: "Modulære refleksjoner" © Anders Sletvold Moe/BONO   Foto: Werner Zellien

Hvis man har lyst på fart og dynamikk i hverdagen, er det bare å ta bybanen til Flesland flyplass. 

Anders Sletvold Moe
Modulære refleksjoner (2017)
Aluminium og syrefaste rimexplater
2,4 x 42 m, dybde: 0,3 m

Når man ankommer Flesland flyplass med bybanen fra Bergen, er det som med hurtigtogs fart. Grunnen til at det oppleves slik, er den aerodynamiske installasjonen Modulære refleksjoner av kunstneren Anders Sletvold Moe (født 1978).

Kunstverket er bygget opp av 84 avlange moduler som dekker 42 meter av den 54 meter lange veggen. Modulene er laget av aluminium og syrefaste rimexplater, og sammen danner de et langstrakt relieff av trekant- og diamantformer.

I sine mange, monumentale utsmykningsoppgaver/kunstprosjekter arbeider Sletvold Moe i et abstrakt formspråk med stedsspesifikke kunstverk, der arkitekturen legger en del føringer for verket. For eksempel har arbeidet på Flesland formmessige paralleller til fasadeplatene på terminalbygget.

Sletvold Moe har også stilt ut på en rekke store museer i Norge og Skandinavia. På utstillingen NN-A NN-A NN-A på Astrup Fearnley Museet i 2015, gjorde han seg bemerket med sin serie Black Letters (2014). Bildene er malt med akryl på sort plexiglass i A4 størrelse, der hvert verk er tilegnet en kunstner, og malt i deres gjenkjennelige formspråk. Disse personlige verkene fremstår som innadvendte på et vis – som et brev eller en hommage til kunstnere Sletvold Moe beundrer og føler slektskap med.

Modulære refleksjoner henvender seg derimot utover – til den reisende. Selv om installasjonen har en stillferdig og stram oppbygning, gir de forskjellige formene, strukturene og den varierende glansen i materialene et annet inntrykk. Refleksjonene i de ujevne feltene; av togene og menneskene på perrongen som beveger seg, forandrer relieffet til bevegelige flater i skiftende farger. Og fører til et kunstverk som er i konstant endring, med tilskueren og omgivelsene som en viktig del av helhetsinntrykket.

Anders Sletvold Moe: Detalj fra "Modulære refleksjoner" © Anders Sletvold Moe/BONO

Stikkord