Hamardomen

Hamars domkirke fra middelalderen på Domkirkeodden, i dag kalt «Hamardomen» eller Domkirkeruinene. Foto: Jan Haug/ANNO Domkirkeodden 

Fremdeles kan man besøke «Hamardomen» og oppleve stemningen i det sakrale rommet omtrent slik Kristin Lavransdatter gjorde det.

«Hamardomen»
/Domkirkeruinene på Domkirkeodden i Hamar
1100-tallet
Vernebygget 1998
Arkitekt Kjell Lund 

Da Bispesetet for Hedmark, Oppland og Buskerud ble opprettet på midten av 1100-tallet, ble det bygget en domkirke på Hamar, ytterst på odden mot Mjøsa. Den ble oppført som en norsk, forminsket variant av en europeisk kirketype, med langskip, tverrskip og kor. I en blanding av romansk og gotisk stil. Koret var for prestene, langskipet for «folket».

Ved siden av domkirken ble det anlagt en Bispeborg som skulle beskytte bispen mot fiender og inntrengere i utrygge tider. Her var det flere brønner, vinkjellere, bakehus etc., slik at man kunne holde ut en beleiring over lengere perioder. Bispeborgen ble angrepet flere ganger, og på 1500-tallet ble borgen ødelagt og kirken sterkt brannskadet.

I flere hundre år stod kirkeruinene på Domkirkeodden på Hamar og forvitret (Hamar fikk en ny domkirke inne i byen i 1866). Inntil slutten av 1990-tallet da et vernebygg i glass og stål, tegnet av arkitekt Kjell Lund, ble reist for å omkranse et ubeskyttet indre. Imidlertid viste det seg at de gamle ruinene og det nye bygget sammen skulle få en helt ny funksjon; som en økumenisk kirke, for både protestanter og katolikker. Med en fantastisk akustikk som gjør at hele den store glassdomen kan fylles med sang og musikk, som i en katedral.

I «Kransen», den første boken i trilogien om Kristin Lavransdatter, beskriver Sigrid Undset den unge Kristins besøk i Hamar domkirke på 1300-tallet. Der den undrende piken fra Gudbrandsdalen vandrer gjennom langskipet mot koret, bare opplyst av de levende lysene fra de mange altrene. Og med prestens messende stemme som liksom omslutter henne i mørket. Man kan fremdeles besøke Hamardomen en mørk ettermiddag før jul og oppleve stemningen i det sakrale rommet omtrent slik Kristin Lavransdatter gjorde det.

Hamars domkirke fra middelalderen, i dag kalt «Hamardomen» eller Domkirkeruinene på Domkirkeodden. Innvendig. Foto: Jan Haug/ANNO Domkirkeodden 

En rekke arrangementer foregår hver lørdag og søndag fra 28. november til jul.
Se Domkirkeodden.no 

Hamardomen/Domkirkeruinene på Domkirkeodden i Hamar 
ANNO Domkirkeodden 
Strandvegen 100 
2315 Hamar

Stikkord