Sommerens anbefalinger

Fortryllende lydspor, bugnende farger, romantiske forestillinger og taktile veggarbeider. Få med deg Kunstavisens utstillingsanbefalinger sommeren 2025.
Hannah Ryggen Triennalen, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Trondheim kunstmuseum, Trondhjems kunstforening, Kunsthall Trondheim, Galleri Hans.
Hannah Ryggen Triennalen 2025 MATER er et samarbeid på tvers av flere av Trondheims kunstinstitusjoner. Triennalen eller festivalen som den også omtales som, rommer en rekke forskjellige utstillinger der Hannah Ryggens billedtepper og kunstnerskap utgjør omdreiningspunktet.
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, som har vært stengt i fire år, inviterer publikum inn i Storsalen i første etasje. Her er flere kraftfulle verk av Hannah og Hans Ryggen plassert side om side med solide samtidskunstnere som Ann Cathrin November Høibo, Erlend Leirdal og Gunvor Nervold Antonsen.

Mater, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Mors hjerte (1947) Foto: Lili Zaneta
Vi anbefaler å starte nettopp på Nordenfjeldske, for deretter å legge turen innom Trondheim kunstmuseum, Trondhjems Kunstforening og å sette av god tid også til den siste utstillingen i sentrum, Umbiblical Fire av Liv Bugge, på Kunsthall Trondheim. Kun en båttur over fjorden ligger Galleri Hans (Ørland / Bjugn Kunstforening) der Márjá Karlsen, sjøsamisk kunstner og duojar, viser utstillingen Beloved Wool.

Márjá Karlsen, årets gjestekunstner, i Galleri Hans. I forkant av utstillingsåpningen den 24. mai. Foto: Mona Gjessing
Det er forøvrig også all grunn til å oppsøke både PoMo museum og K-U-K ved sommerens Trondheimsbesøk!
Nils Aas Kunstverksted
Nils Aas Kunstverksted på vakre Straumen, Inderøy, huser en fast utstilling av Nils Aas, bestående av skulpturer, tegninger og relieffer som sammen forteller om Nils Aas sitt liv og virke. Ikke minst er en utendørs skulpturvandring i Muustrøparken å anbefale. Lyden av sildrende vann, kvitrende fugler og flyndresang(!) bidrar til totalopplevelsen av et utvalg av Aas skulpturer i bronse.

Nils Aas: Ekorn, 1981. Bronse. Muustrøparken. Parken ligger langs Granaelva, midt i kommunesenteret Straumen. Foto: Mona Gjessing
Kunstverkstedet tilbyr også skiftende utstillinger av norsk og skandinavisk samtidskunst. Tidligere i år viste de utstillingen Amongst friends av Tuda Muda og denne sommeren: Bakenfor av Johannes Høie. Mellommenneskelige forhold og aspekter rundt omsorg eller fravær av sådan er yndete temaer i samtidskunsten nå – verdt å notere seg.

Johannes Høie: Bakenfor, 2025. Veggarbeid. Foto: Johannes Høie
Momentum, F15
Den 13. utgaven av MOMENTUM-biennalen undersøker og feirer lyd. Den soniske biennalen har allerede høstet svært gode kritikker hos norsk og internasjonal presse. Her kan besøkende i bil med vinduene nede kjøre rundt og rundt Tulle Ruths lystige RoundSOUNDabout (2025) på parkeringsplassen, dvele ved overraskende verk – innendørs – som Telephones, 1995 (Christian Marclay) og Daniel Pflumms Breath (2025) og oppleve de mange bevissthetsutvidende lydinstallasjonene plassert ut i kulturlandskapet på Jeløy. Vår anmelder Andreas Breivik trakk spesielt frem et verk av Maia Urstad i sin anmeldelse av årets Momentum:
–Maia Urstads bidrag tilslører også grensene mellom kunst og virkelighet. In The Unlikely Event of... (2021/2025) består i tillegg av et fascinerende visuelt element. I et lite skur med utsikt over Oslofjorden har Urstad satt inn syv høyttalere som spiller et susete lydspor, med sammenføyninger av opptak fra tog, båt, kollektivtransport, og slike beskjeder som forteller om farkostens sikkerhetsrutiner, bruk av setebelter og flytevester. Inni skuret kjennes det ut som å være på reise. Samtidig sørger skuret for å ramme inn sjøutsikten, som var det et landskapsbilde.

Maia Urstad: In The Unlikely Event of... (2021/2025). Foto: Galleri F 15
Bonnard og Norden, Lillehammer Kunstmuseum
Lukten av kjølig hud etter et bad. Et svift av et parfymert såpestykke. Intens varme, et kjølig laken. Intense farger og frodige buketter, et enkelt dekket bord. Bonnard er sommer, Bonnard er å ha tid til å bare være. Utstillingen er et samarbeid med Nasjonalmuseet i Stockholm og det er første gang på 85 år at Bonnards verk blir presentert i en så omfattende utstilling i Norge – Bonnard og Norden bør dermed være verdt den eventuelle togturen.

Pierre Bonnard, Nude in an Interior. 1935. National Gallery of Art.
Fra dype daler til nakne svaberg og Kosmiske dimensjoner. Carl-Henning Pedersen og Else Alfelt, Kunstsilo.
Sommmerdrømmen fortsetter på Kunstsilo med Fra dype daler til nakne svaberg med sørlandsmalere de siste 200 år. Flere romantiske forestillinger blir det når man i utstillingen Kosmiske dimensjoner. Carl-Henning Pedersen og Else Alfelt for første gang i Norge får en større presentasjon av det danske kunstnerparet – begge sentrale i CoBrA-bevegelsen. Dessuten er et besøk i den mye omtalte Kunstsilo selvfølgelig en opplevelse i seg selv.

Carl Henning Pedersen. Løvemanden, 1950. Tangen-samlingen. ©Carl Henning Pedersen/BONO
Steinar Haga Kristensen og MFA Avgangsutstilling 2025, Kunstnernes Hus.
Steinar Haga Kristensens PANSOSIALUTVIKLINGSSENTRAL & PARASOSIALTVEKKELSESAPPARAT, peker mot KI-generert språk som forskyver vår oppfatning av hva som er virkelig og inviterer publikum til å reflektere over grensen mellom repetisjon og forskjell, mellom original og kopi og mellom det menneskeskapte og det algoritmisk genererte. De monumentale takmaleriene som viser en folkemasse er en referanse til Per Krohgs berømte takfreske i husets trappeløp, som skildrer den solitære kunstnerens “tornefulle vei mot høydene", ifølge Kunstnernes Hus.
Samtidig kan man på huset oppleve Masterstudentene i billedkunst ved Kunstakademiet (Kunsthøgskolen i Oslo) presentere sine avgangsarbeider, i utstillingen Hold\

Steinar Haga Kristensen, PANSOSIALUTVIKLINGSSENTRAL & PARASOSIALTVEKKELSESAPPARAT, 2025. Foto: Øystein Thorvaldsen