– En stor ære

Den svenske kunstneren Lap-See Lam tildeles Lise Wilhelmsen Art Award 2025. Foto: Simen Øvergaard / Henie Onstad Kunstsenter
Lap-See Lam tildeles Lise Wilhelmsen Art Award 2025, en av verdens mest omfattende kunstpriser.
Lise Wilhelmsen Art Award 2025, en av verdens mest omfattende kunstpriser, tildeles stockholmbaserte Lap-See Lam (f. 1990). Prisen deles ut annethvert år og består av et honorar på $100 000, en utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter, inkludert en publikasjon, og innkjøp av kunstnerens verk til Henie Onstad-samlingen. Mottakeren utnevnes av en internasjonal jury.
I 2020 ble Lam, som har Hong Kong-kantonesisk familiebakgrunn, omtalt i amerikanske Forbes som en av Europas 30 mest lovende unge personer innen kunst og kultur. I fjor var Lam utstiller i den Nordiske paviljongen under Veneziabiennalen, hvor hun viste installasjonen The Altersea Opera, laget i samarbeid med den irakisk-finske tekstilkunstneren Kholod Hawash og den norske komponisten Tze Yeung Ho. The Altersea Opera ble anmeldt i både internasjonal og norsk presse, også i Kunstavisen.
I arbeidene sine vever Lam sammen kantonesisk diaspora fra hele verden og minner oss på verdien av kulturhistorisk arv, skriver Henie Onstad Kunstsenter i en pressemelding utsendt i dag. Her siteres også kunstneren på hva tildelingen betyr for henne.
– Arbeidet mitt utvikler seg ofte gjennom større, samarbeidende prosesser der ulike stemmer, materialer og historier møtes. Å motta Lise Wilhelmsen Art Award er både en anerkjennelse av denne måten å jobbe på, og det er en påminnelse om hvor viktig kunst er for hvordan vi ser, husker og forestiller oss verden. Mest av alt gjør prisen det mulig å fortsette arbeidet – å bygge, stille spørsmål og skape sammen med andre. Det er en stor ære.
Kunstavisen fikk allerede i går anledning til å stille noen spørsmål til prisvinneren.
– Du har allerede mange interessante utstillingsprosjekter denne våren og har generelt en stor produksjon. Hva er drivkraften eller motoren i ditt kunstnerskap?
– Jeg ser på hvert verk som en byggestein i en verden jeg skaper, nesten som et rotsystem der historier vokser i forskjellige retninger, men likevel hører sammen. Jeg tar ofte utgangspunkt i steder, minner eller myter, og så tar fortellingene sine egne veier. Når jeg får en invitasjon til å stille ut, ser jeg det som en sjanse til å utvikle denne verden videre.
– I mai åpner du en utstilling på Moderna Museet i Stockholm. Kan du fortelle litt om denne?
– Floating Sea Palace er en filminstallasjon som bygger på The Altersea Opera fra Veneziabiennalen i 2024, og kretser rundt Lo Ting, en mytologisk figur som beveger seg mellom verdener. I fjor viste jeg verket på The Power Plant i Toronto, og Studio Voltaire i London, og er nå så glad for å kunne vise verket hjemme. Installasjonen vil også inneholde visse elementer fra Veneziabiennalen samt tekstilverk av Kholod Hawash som karakterene har på i filmen.
– Hva kan publikum forvente seg av utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter i 2026?
– Det er fortsatt tidlig i prosessen, men tanken er å vise både tidligere verk og kanskje noe nytt. Vi får se hvordan det utvikler seg!

Lap-See Lam, Floating Sea Palace, 2024. Installasjonsbilde, Studio Voltaire, London, 2024. Samproduksjon mellom Studio Voltaire, The Vega Foundation og The Power Plant Contemporary Art Gallery. Produsert i samarbeid med Moderna Museet. Bilder gjengitt med tillatelse fra kunstneren, Studio Voltaire og Galerie Nordenhake. Filmfoto: Lisabi Fridell. Musikk: Marlena Salonen & Linus Hillborg. Tekstilverk: Kholod Hawash. Foto: Andy Keate.
FAKTA
Lap-See Lam (f. 1990 i Stockholm) arbeider i skjæringspunktet mellom personlige og kollektive fortellinger knyttet til migrasjon og kulturarv. Hun kombinerer tradisjonelle fortellerformer som kantonesisk opera og skyggespill med medier som spenner fra film til virtuell virkelighet, skulptur og installasjon. Lam representerte de nordiske landene på Veneziabiennalen i 2024 og har kommende utstillinger ved PHI Foundation for Contemporary Art i Montréal, Moderna Museet i Stockholm og Vienna Secession i Wien. Utstillingen på Henie Onstad åpner i juni 2026 og blir den største presentasjonen av hennes kunstnerskap til nå.
Lise Wilhelmsen Art Award
Annet hvert år deler Henie Onstad ut kunstprisen Lise Wilhelmsen Art Award i samarbeid med Wilhelmsen-familien. Prisen ble etablert i 2019 og hittil har det vært tre mottagere: Otobong Nkanga (2019), Guadalupe Maravilla (2021) og Alia Farid (2023).
Hver mottager blir valgt av en internasjonal jury og mottar en premie på $100 000 og en utstilling ved Henie Onstad påfølgende år, som gjør den til Norges største kunstpris. Prisen er også betydelig i internasjonal sammenheng og er en av verdens mest omfattende. Prisprogrammet skal anerkjenne bidraget til en markant internasjonal kunstner som er viktig og relevant for vår tid. En del av prisprogrammet er også et innkjøp til Henie Onstad-samlingen, samt en publikasjon.