De skal fylle den nordiske paviljongen på den 61. Veneziabiennalen

Fra venstre: Benjamin Orlow, Tori Wrånes og Klara Kristalova. Foto: Finnish National Gallery / Pirje Mykkänen

Norske Tori Wrånes (f. 1978), finske Benjamin Orlow (f. 1984) og svenske Klara Kristalova (f. 1967) skal skape et felles verk til verdens eldste kunstbiennale som åpner 9. mai 2026.

–Den nordiske paviljongen samler tre kunstnere med ulik bakgrunn og fra forskjellige kunstfelt. Utstillingen inviterer besøkende på en reise der fantasi og virkelighet møtes. Samtidig plasserer utstillingen den nordiske kulturarven inn i en bredere global kontekst. Sverre Fehns ikoniske arkitektur gir utstillingen en ramme som skaper en dialog mellom kunst, kultur og den bygde omgivelsen, uttaler kurator for utstillingen, senior kurator ved det finske samtidskunstmuseet Kiasma, Anna Mustonen.

Ifølge pressemeldingen kombinerer utstillingen – den femte nordiske samproduksjonen på rad – nordiske mytologier med aktuelle globale temaer, som betydningen av kulturell hukommelse og spørsmål om likestilling. Den vil, slik det står beskrevet i pressemeldingen, gi en bred oversikt over nordisk samtidskunst.

–De nordiske landene har en lang felles kulturtradisjon og ligger geografisk nær hverandre, noe som skaper naturlige rammer for et nært samarbeid innen kunst. De nordiske landene deler mange samfunnsverdier, som likestilling og sosial stønad. Samarbeidet støtter disse verdiene og kunstens rolle i samfunnet,» sier Kiira Miesmaa, Kiasmas museumsdirektør og ansvarlig for den nordiske paviljongen i 2026. Øvrige ansvarlige er OCA og Moderna Museet i Stockholm.

Utstillingen i den nordiske paviljongen i 2026 støttes av Saastamoinens stiftelse.

Bak: Seniorkurator ved Kiasma Anna Mustonen, Direktør ved Kiasma Kiira Miesmaa. Foran: kunstnerne Benjamin Orlow, Klara Kristalova, Tori Wrånes
Foto: Finnish National Gallery / Pirje Mykkänen

FAKTA

Kunstnerne

Tori Wrånes (f. 1978, Kristiansand) bor og arbeider i Oslo. Hun er en tverrfaglig kunstner som i sitt arbeid kombinerer musikk, performance og skulptur for å skape drømmeliknende helheter. Verkene hennes inviterer betrakteren inn i fantasiverdener der de vante måtene å eksistere på kan omdefineres. Separatutstillinger av Wrånes har de siste årene blitt vist blant annet på HAM Helsingfors kunstmuseum (2024) og Göteborgs kunstmuseum (2019). I 2025 er Wrånes valgt som kunstner til Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall.

Klara Kristalova (f. 1967, Praha) bor og arbeider i Norrtälje i Sverige. I hennes skulpturer kombineres et eventyrlig billedspråk med temaer som ensomhet og metamorfose. Verkene, som ofte er utført i glasert keramikk, uttrykker for eksempel sårbarhet. Hennes verk har vært vist på internasjonalt betydningsfulle utstillinger, blant annet på Lehmann Maupin i London (2023), Galerie Perrotin i New York (2022) og Hayward Gallery i London (2022).

Benjamin Orlow (f. 1984, Åbo) bor og arbeider i London. Han arbeider med skulptur, video og installasjoner og utforsker hvordan kulturelle narrativer former private og offentlige rom. I sitt arbeid har han fordypet seg i historiske endringer, materiell kultur og menneskets forhold til den bygde omgivelsen. Skikkelsene i hans ofte monumentale skulpturer skildrer venting, sårbarhet og livets kretsløp. Orlows verk har de siste årene vært vist blant annet i Seinäjoki kunsthall (2025), galleriet Des Bains i London (2024), kunsthallen Kohta (2023) og Horst-KANAL i Centre Pompidou i Brussel (2022). (oversatt til norsk av redaksjonen)

    Stikkord