Kunstbokmesse under vann

Nordnes Sjøbad i Bergen

Til årets utgave av Bergen Art Book Fair inviteres publikum blant annet til boklansering, performance og opplesninger på Nordnes Sjøbad. Foto: Nordnes Sjøbad

Bergen Art Book Fair byr på Norges første risografi-konferanse og et «kunstbokbad» som finner sted – bokstavelig talt – under vann.

Da kunstbokmessa Bergen Art Book Fair ble arrangert for første gang i 2013 på Bergen Kjøtt, var det 10 utstillere. Siden den gang har den vokst til å bli Nordens største kunstbokmesse. I den 11. utgaven, som sparkes i gang i dag og varer til 14. april, er det 59 utstillere fra Bergen, Norge og internasjonalt.  

– Bokmessen er både for at publikum kan oppdage boka som kunstform, men også for å oppdage kunstnere gjennom kunstnerbøker. Det er også veldig viktig for oss at det er et nettverksarrangement for de som deltar, at programmet også er faglig rettet mot kunstnerne, sier leder for Bergen Art Book Fair, Ann-Kristin Stølan, til Kunstavisen. 

BABF 2023

Bergen Art Book Fair har base i Bergen Kunsthall, men også arrangementer over hele byen i samarbeid med både norske og internasjonale aktører. Foto fra fjorårets mønstring: Nayara Leite

Det var under et besøk på en kunstbokmesse i Tokyo at Ann-Kristin Støland og Fredrik Rysjedal, illustratør, tegneserieskaper og redaktør av Numer, fant inspirasjonen til å starte opp i Bergen.  

Ann-Kristin Stølan og Fredrik Rysjedal. Foto: Pamflett

– Vi synes bare det var så fin stemning! Det var så mye forskjellig type kunst, så mange folk som var åpne for nye inntrykk, og alle var bare så hyggelige. Fredrik hadde kommet i snakk med noen av arrangørene der, som ga inntrykk av at de startet smått også i Tokyo. Så vi bare hoppet uti det, sier Stølan. 

I tillegg til langvarige samarbeid med lokale aktører som Northing Space/Kinakaal forlag, Tekstallmenningen og Tekstallianse, inviteres det hvert år nye kunstnere og forleggere fra inn- og utland. 

På leting etter en bærekraftig modell 
– Kunstbøker og kunstnerbøker er ikke noe man blir rik på. For mange handler det om å gå i null, eller kanskje tjene inn noe ekstra så man kan lage den neste boka, sier Stølan.   

Hun er selv utgiver av forlaget Pamflett, som også er et trykkeverksted tilgjengelig for kunstnere. I 2017 var hun med på å grunnlegge Norsk Risoforening sammen med forleggere Benjamin Hickethier, (&soWalter) og Jessica Williams (Hverdag Books).  

Risoforeningen på Grafill, 2021

Risoforeningen på åpningen av salgsutstillingen «Risografi i Norge» på Grafill, Oslo, 2021. Fra venstre: Benjamin Hickethier, Ann-Kristin Stølan, Jessica Williams. Foto: Alex Asensi

I år er det nettopp Norsk Risoforening som sparker programmet i gang, med Norges aller først riso-konferanse og et internasjonalt panel ledet av kunstner, kurator og riso-ambassadør Jessica Williams. Risografi er en trykketeknikk som er spesielt populær blant kunstnere og designere. Som Williams forklarer i en telefonsamtale med Kunstavisen, er teknikken særlig egnet til å lage kunstbøker. 

– Det er veldig lett å lage en bok eller en fanzine hjemme med en vanlig laserprinter, men for å trykke med offset må man ha ganske mye penger! Det er også ofte et krav å trykke minst 500, kanskje 1000, men det er ikke alle prosjekter som trenger så mange opplag. Blekket som brukes i risografi kommer fra rester fra mais- og soyaindustrien, det blir sugd inn i papiret og har en veldig fin taktilitet ved seg. Det er også sterke og fine farger som man ikke får med offset eller andre prosesser, sier hun. 

Tema for konferansen er fremtiden til Norsk Risoforening, med fokus på å finne mer bærekraftige løsninger for feltet.  

– Siden vi startet i 2017 har det virkelig vært en blomstring av riso-trykkerier i landet. Vi har vært der, mest frivillig og på dugnadsbasis, for å kunne hjelpe med å kjøpe maskinene, gi råd, ha workshops og utstillinger, eller for å ta med bøkene som produseres til messer.   

Inspirasjonen er North American Risograph Conference (NARC), som organiseres omtrent annethvert år av George Wietor (Issue Press) og Matt Davis (Perfectly Acceptable). Begge amerikanerne er invitert til panelet i Bergen, sammen med Lisi Pressl fra det tyske risotrykkeriet Risofort. Wietor står også bak nettstedet stencil.wiki, en ressurside for risografer over hele verden. 

– George Wietor er en viktig skikkelse for mange. Han er kul og engasjert og veldig raus. Risofort er også spennende fordi de er opptatt av den politiske delen, og samarbeider blant annet med grupper som jobber for fengselsavskaffelse. De har veldig sterke verdier bak det de gjør, men de er også et fullverdig verksted hvor de har workshops og hvor det trykkes masse forskjellig fint, sier Williams. 

Fra venstre: Marie Payan (grunnlegger av oonda space i Oslo), Jessica Williams (Risoforeningen, Hverdag Books), Matt Davis (Perfectly Acceptable), Sam Hensley (kunstner) og George Wietor (Issue Press). Foto: Armelle Breuil

Publikumsrettet og aktuell 
I tillegg til faglige arrangementer, samtaler og åpne utstillinger, avholdes det også publikumsrettede aktiviteter. På Bergen Kunsthall holder den bergensbaserte, brasilianske kunstneren Nayara Leite en workshop med tittel For a Free Palestine: thoughts on a resistance movement, og på Tekstallmenningen kan man delta i en workshop med Wendy’s Subway, et forlag fra Brooklyn, New York.  

En annen ny programpost i år er et «kunstbokbad», delvis inspirert av TV-serien Bokbadet (1996–2004) med Anne Grosvold og Eva Bratholm. Det blir en performance av Imi Maufe som beveger seg fra Sentralbadet til Nordnes Sjøbad, og på sjøbadet blir det boklansering av Aquatic Encounters. A glossary of hydrofeminisms, samt opplesninger med Fredrik Rysjedal og Leander Djønne inne i en sauna, og DJ-sett.  

– Selvom kunstnerbøker ikke er noe nytt fenomen, er det fremdeles nytt for mange. Folk kjøper gjerne en ny krimbok til 400 kroner, men en kunstnerbok til 400 kroner, det må de tenke litt ekstra på. Jeg tror at kunst kan være skummelt for mange, og den kan iblant virke utilgjengelig. Derfor er det også viktig for oss at vi lager et arrangement som føles åpent nok for publikum, sier Stølan. 

For fullt program og liste over utstillere, se Bergen Art Book Fair sine nettsider.  

    Stikkord