Kunstavisen til Lillehammer

Litteraturfestivalen på Lillehammer er i gang, og 30. mai åpner Kunstbokmessen B*stard. Bildet er fra messen i 2018. Foto: Jannecke Lønne Christiansen.  

I dag åpner Litteraturfestivalen på Lillehammer, med en åpningsforestilling på Maihaugen spekket med norske og internasjonale forfattere. Perspektiver fra feltene kunst og kritikk preger årets program, og Kunstavisen deltar på Kunstbokmessen B*stard i Kulturrådets seminar om kunstbøker.

Litteraturfestivalen på Lillehammer, som åpner i dag, setter i år fokus på begrepet «grense». I en pressemelding om programmet, nevnes blant annet den kritikerroste franske forfatteren Constance Debré, som tidligere i år fikk mye oppmerksomhet for romanen Love me tender, der hun skriver om å miste foreldreretten grunnet seksuell legning. Debré skal også gjeste Litteraturhuset i Oslo torsdag denne uka. 

I tillegg til Debré, vil kveldens åpningsforestilling bestå av Oliver Lovrenski, Are Sende Osen, Meryem Sultan (CN), Mariko Miyata-Jancey, Sofiolina, Lyuba Yakimchuk (UA), Caspar Eric (DK), Frode Grytten, Marit Kapla (SE), Nora Aschim, Jakob Lund Paulsen, Martin Rosenhoff og Arne Henry Skullerud.

Parallelt med Litteraturfestivalen, som varer til 2. juni, arrangeres kunstbokmessen B*stard på Oplandia senter for samtidskunst fra 30. mai til 1. juni. Kunstbokmessen åpnes med Kulturrådets strømmede seminar «Kunstbøker til folket», gjestet blant annet av Kunstavisens ansvarlige redaktør Mona Gjessing. Et hovedmål for seminaret er å diskutere hvordan kunst- og kunstnerbøker kan nå ut bredere, med utgangspunkt i Kulturrådets pilotordning i 2022, der åtte prosjekter fikk tilskudd til distribusjon og formidling av slike bøker.

– Jeg tenker at det i denne sammenhengen er best å være mest mulig konkret og drøfte hvilke muligheter Kunstavisen og andre tidsskrifter har for å bidra til å spre informasjon om kunstnerboksjangeren som sådan, sier Gjessing.

Mona Gjessing. Foto: Foto: Jan Khür / Abrakadabra

Perspektiver fra både billedkunsten og kritikken preger årets mønstring. På kunstbokmessen presenteres kunstnerdrevne prosjekter som utforsker et spenn av temaer. Slik som bokkunst i India, Kristiansand kommunes håndtrykte kulturstrategi, avlyttede samtaler fra russiske soldater i Ukraina og vitnesbyrd fra konflikten i det tidligere Jugoslavia fortalt av personer som ankom Norge som barneflyktninger på 90-tallet.

Galleri Zink inviterer til samtale mellom billedkunstner Lotte Konow Lund og forfatter og dramatiker Cecilie Løveid – som har samarbeidet om den illustrerte diktsamlingen Piggeple (2024) – og festivalkunstner Marianne Heske. Konow Lund og Løveid stiller igjen i samtale om nyutgivelsen med Cecilie Tyri Holt på Oplandia, med fokus på møtet mellom lyrikk og billedkunst.

Litteraturseksjonen i Norsk kritikerlag arrangerer to-dagers-seminaret Den fordømte autoriteten. Maktproblematikk i kritikkfeltet. Gjester inkluderer blant andre forfatter og kritiker Eirik Vassenden som er aktuell med boka Kritikerens spøkelse (2023), kultursjef i den svenske tabloiden Expressen, Victor Malm, og det nettbaserte kritikerkollektivet The White Pube, som med et kritisk blikk på kunstinstitusjonenes makt, vil diskutere selvpublisering, tradisjonell kritikk og deres kommende debutroman Poor Artists (2024). 

Sistnevnte deltar også på B*stard med foredraget Writing Fan-Fiction for the Art World, der initiativtakerne Zarina Muhammad og Gabrielle de la Puente snakker om «nye, tilfredsstillende, surrealistiske og anarkiske måter å skrive om kunst via fan-fiksjonens vidunderlige format».

Kunstbokmessen B*stard arrangeres for 8. gang i 2024 den 30. mai til 1. juni, i regi av Oplandia senter for samtidskunst. I 2021 åpnet kunstbokhandelen B*stard på Oplandia. Foto: Vilde Andrea Brun

    Stikkord