Norsk skulpturutstilling til Berlin

Kunstnerne i Eckbos Legat jubileumsutstilling 2023, f.v: Andrea Scholze,  Einar Grinde, duoen Ellinor Aurora Aasgaard og Zayne Armstrong og Lin Wang. Foto: Sara Angelica Spilling

Eckbos Legats Jubileumsutstilling, som ble vist på Vigelandmuseet i 2023, reiser videre til Berlin i 2025.  

Kunstnerne Andrea Scholze (f. 1988), Einar Grinde (f. 1989), duoen Ellinor Aurora Aasgaard (f. 1991) og Zayne Armstrong (f. 1986), og Lin Wang (f. 1985), ble sommeren 2023 vist under Eckbos Legat jubileumsutstilling på Vigelandmuseet. Den norske ambassaden i Berlin ønsker å vise en versjon av denne utstillingen som er tilpasset utstillingslokalene på det nordiske felleshuset i Berlin. Åpning av utstillingen vil være i januar 2025.

Kurator for utstillingen er Kristine K. Wessel fra Mesén og Jarle Strømodden fra Vigelandmuseet. I en pressemelding sier Wessel at utstillingen ble veldig godt mottatt og fikk høye besøkstall på Vigelandmuseet.

– Det er derfor fantastisk at vi nå får muligheten til å vise utstillingen til et internasjonalt publikum. Det er en stor glede å kunne bidra til at disse utrolig dyktige kunstnerne blir kjent for et nytt publikum, sier Wessel.

Strømodden ser på ambassadens valg av de fire prosjektene som en tydelig anerkjennelse av Eckbos Legat jubileumsutstilling. 

– Det er fire prosjekter som er unike som representerer en materialmessig kakofoni. Men, det som er viktig er at de alle med sitt innhold faller sammen i et fellesskap. De har en rød tråd som handler om identitet og historiens lange linjer. Det er dette som er god kunst, sier han.

Nordische Botschaften – Felleshus Berlin.

Nordische Botschaften – Felleshus Berlin. © Nordische Botschaften, Foto: Kai Abresch

Felleshuset er et kultur- og arrangementssenter med auditorium, møterom, kantine og utstillingslokaler for de fem nordiske ambassadene i Berlin. Her finner det årlig sted rundt 500 store og små arrangementer, blant annet konserter, bokpresentasjoner, seminarer og konferanser. «Bygget er fritt tilgjengelig for allmenheten og er dermed et symbol på den nordiske åpenhetskulturen,» heter det i pressemeldingen. 

Norges ambassadør i Tyskland, Laila Stenseng, håper utstillingen kan bidra til å skape kontakter til den tyske kunstscenen og sette søkelys på kunstens rolle i samfunnet i norsk og nordisk kontekst. 

– Internasjonalt kulturfremme er en kjerneoppgave for utenrikstjenesten, og Berlin har vært en magnet for norske kunstnere helt siden Edvard Munchs tid. Vi er derfor glade for å kunne gi et knippe unge, talentfulle kunstnere en plattform i det nordiske felleshuset, sier Stenseng.

Det gjøres oppmerksom på at Eckbos Legat er eier av Kunstavisen.

    Stikkord