Goodiepal «The Guild of the Viking Klokkers» på Pachinko

Installasjonsfoto av Goodiepals utstilling på Pachinko i Oslo

Den dansk-færøyske kunstneren Goodiepal presenterer verk fra egen samling og kombinerer disse med klokker. På dette maleriet av Sufie Elmgreen henger en «røvercartier». Foto: Tove Sivertsen.

I utstillingen Stanley Brouwn & Rasmus Sørnes Joined The Guild of The Viking Klokkers, vises verk av blant andre Anna Munk, Sufie Elmgreen, David Shrigley og Peter Schmeichel. Verkene vises sammen med et utvalg modifiserte luksusklokker av kunstner, komponist, samler og horolog, Goodiepal.

Maleriene og tegningene i utstillingen er fra Goodipals egen samling av kunst som han ifølge seg selv, forbedrer med sine modifiserte, eller vandaliserte, luksusklokker. Eller omvendt, at klokkene forbedres av kunsten.  

– Jeg forbedrer. Når jeg er med i en musikkproduksjon for eksempel, blir musikken bedre. Jeg har vært med på nok til å kunne si det. Og det er det samme med urene, det er gamle ur jeg har satt i stand, som har en lav verdi så lenge de ligger i skuffen, sier den dansk-færøyske Goodiepal, eller Gæoudjiparl van den Dobbelsteen, eller Parl Kristian Bjørn Vester som er hans fødenavn.  

Kunstavisen møter ham og Mathilde Carbel, en av de to som driver Pachinko, i galleriet på Grønland. 

 Ifølge Goodiepal har det gamle «Naziuret» fått et Tora Dalseng-maleri fra hans samling, ikke omvendt. Foto: Tove Sivertsen.

Ifølge Goodiepal har det gamle «Naziuret» fått et Tora Dalseng-maleri fra hans samling, ikke omvendt. Foto: Tove Sivertsen.

En av klokkene er et gammelt «naziur», som ble gitt til en bankmann i 1945 som takk for å dele en bankhemmelighet. På uret har Goodiepal skrevet inn «Burn your bank», i tillegg til å restaurere det slik at det nå fungerer. Med det er det gitt ny verdi, ved bruk av mange timers gratisarbeid.

– Jeg jobber fra morgen til kveld, med å sette ur i stand for eksempel. Jeg er også en distribusjonshub for andres verker. Når et verk har vært innom Goodiepal-samlingen, får det mer verdi, slik som klokkene, sier han. 

På den ene veggen henger et stort maleri av Sufie Elmgreen. Han foretrekker bytting, men dette har han kjøpt med penger. Ved å kjøpe bildet fra den nyutdannede kunstneren ville han at det skulle utløse flere salg for henne. Han har ikke noe fast bosted selv og spurte en bekjent, en kurator, om hun kunne ha det på sitt kjøkken, han forteller at da ble hun sjalu og så kjøpe hun sitt eget. Slik kom maskinen i gang. Han vil ikke, og kan ikke, få solgt verket for prisen han ga, men han er nå en del av hennes kunsts verdi og økonomi. På Goodiepals verk av Sufie Elmgreen har han hengt en «røverklokke» på maleriet, en «røvercartier», den har en gjennoppmalt skive. Det er en «aftermarket» Cartier som det heter – den er ekte, men malt opp på nytt.  

For å lage «det perfekte uret» tilføyer han kunstverk.  

– «Naziklokken» trenger mye ny bra energi, så får den liksom det av Tora Dalseng, uret får en Tora Dalseng og ikke omvendt. Det kjedelige Cartier-uret får en Sufie Elmgreen. Det har med dekorasjon og forbedring å gjøre når jeg setter sammen en klokke med verket, eller omvendt, sier han. 

En Patek Philippe-klokke er montert på et maleri av Anna Munk malt med brunkrem. Bildet skal ifølge Goodiepal ses på avstand. Det man ikke ser på avstand er at det står C8 på skiven, så smått at du trenger lupe. Det indikerer at det ikke er en original.  

– Om du går på Steen & Strøm og vil ha en Patek Philip klokke, kan du ikke kjøpe den, du må sette deg på venteliste osv. Det er en veldig kjedelig måte å bygge kapitalisme på, sier kunstneren.  

En Patek Philippe med C8 på skiven, indikerer at det ikke er en originalskive. Foto: Tove Sivertsen.

En Patek Philippe med C8 på skiven, indikerer at det ikke er en originalskive. Foto: Tove Sivertsen.

– Han er en sabotør på den gode måten, sier Mathilde Carbel, og fortsetter: Hans kunstnerskap er gjennom kunsten, en ren dialog mellom kunstnere, som er mye mer enn å bare bytte eller kjøpe verk. 

Goodiepal selv vil helst bli sett på som en klokkemaker, en «next-level» klokkemaker. 

Installasjonsbilde. Foto: Tove Sivertsen.

Installasjonsbilde: Goodiepal, «Stanley Brouwn & Rasmus Sørnes Joined The Guild of The Viking Klokkers», Pachinko. Foto: Tove Sivertsen

Fakta

Parl Kristian Bjørn Vester, aka Goodiepal, er en dansk-færøysk eksperimentell elektronika musiker, performancekunstner, komponist og foreleser, samt en selverklært horolog.

Arbeidet hans innebærer elektroniskmusikk, komposisjonspraksis og resonansdatabehandling, og konseptet hans om Radical Computer Music. Han har turnert på 150 universiteter internasjonalt, og stilt ut bredt, blant annet på Museet for Samtidskunst (DK), Statens Museum for Kunst (DK), Kunsthall Oslo (NO), Ormston House (IE).

I skrivende stund har han gitt ut 44 album og utallige lydverk. 

Utstillingen Stanley Brouwn & Rasmus Sørnes Joined The Guild of The Viking Klokkers på Pachinko står frem til 31. mars. 

Stikkord