Sofie Berntsen «Landskap fra Hadeland» på OSL Contemporary

Sofie Berntsen «Landskap fra Hadeland» på OSL Contemporary

Installasjonsfoto, Sofie Berntsen, «Landskap fra Hadeland», OSL Contemporary. Foto: Uli Holz.

Et arbeidssted med utsikt til skogen på Hadeland er en livsdrøm som har gått i oppfyllelse for Sofie Berntsen. Utstillingen på OSL Contemporary er laget på under et år i hennes nye atelier på et familiested på Hadeland og beveger seg mellom det abstrakte og det figurative, i et uttrykk som kjennes naturlig for henne. 

Utstillingen Landskap fra Hadeland er en hyllest til stedet på Hadeland og til friheten og det sanselige i skogen. De relativt små arbeidene i oljepasteller på papir er laget til bokformat og montert i samme rekkefølge som i boken som lanseres samtidig med utstillingen. Sammen danner de et helt landskap i galleriet. Arbeidene som vises representerer «en liten flik eller et vindu av tusen uforglemmelige landskap,» som Berntsen selv skriver i boken. 

Sofie Berntsen, «Landskap fra Hadeland», OSL Contemporary

De relativt små arbeidene danner et helt landskap i galleriet. Installasjonsfoto, Sofie Berntsen, Landskap fra Hadeland, OSL Contemporary. Foto: Uli Holz.

De siste årene har Berntsen utforsket muligheten som ligger i ulike typer oljepasteller. Ved å bruke flere merker har hun gått fra å jobbe med rundt hundre til fire hundre farger. Arbeidene er laget på funnet papir, resirkulert og håndlaget papir, i forskjellige nyanser av brunt og gult.  

– Jeg er veldig glad i farger, jeg har drevet research på det, nesten som en forskning innenfor eget felt. Det å forstå de forskjellige kvalitetene på de forskjellige papirene – på noen papirer lekker fargene, det er en skikkelig nerdevirksomhet, sier Berntsen når Kunstavisen møter henne i galleriet. 

Sofie Berntsen «Landskap fra Hadeland» på OSL Contemporary

Arbeidene er montert i samme rekkefølge som i boken som lanseres samtidig med utstillingen. Installasjonsfoto, Sofie Berntsen, Landskap fra Hadeland, OSL Contemporary. Foto: Uli Holz.

Berntsen har vendt tilbake til skogen som har vært et tema tidligere (Skogen og fjellet, 2009). I 2012 viste hun utstillingen Pasteller som var en slags frigjøring fra det planlagte og overtenkte, og hennes første utstilling med oljepasteller. Arbeidene i Landskap fra Hadeland beveger seg mellom det abstrakte og det figurative, i et uttrykk som kjennes naturlig for henne.  

– Med denne utstillingen går jeg nok litt tilbake til det som er lett for meg å gjøre, mer tegning enn maleri, og det er mer naturlig for meg. På den måten er det lettere å la det bare skje, fremfor at jeg skal presse det frem. Jeg har hatt glede av å lage arbeidene, det har vært gøy, og det er kanskje det viktigste, sier hun. 

Berntsen ønsker å glede folk med sitt kunstnerskap, og med lanskapsmotivene på OSL Contemporary lar hun oss glemme den vanskelige verden der ute et lite øyeblikk. 

Ukens utstilling velges ut av redaksjonen på Kunstavisens morgenmøte mandag hver uke. Tove Sivertsen er ansvarlig for utvalget av bilder og omtale.  

Fakta

Sofie Berntsen (f. 1968, Oslo) er utdannet i Paris ved École Supérieure d'Arts Graphique (1988–89), Parsons School of Design, BFA, Paris (1989–93), og School of Visual Arts (1994–95) i New York.

Hun har deltatt på en rekke gruppeutstillinger både i inn- og utland, og har hatt separatutstillinger på blant annet Kunstnernes Hus i Oslo, Galleri F15 i Moss, Akershus kunstsenter og Munchmuseet, Nasjonalmuseet i Oslo i 2014 og Kristiansand Kunsthall i 2019. Arbeidene hennes er representert i sentrale private og offentlige samlinger.

Stikkord