Oslo Negativ inntar Veterinærhøgskolen

Den tidligere Veterinærhøgskolen på Adamstuen i Oslo. Foto: Ove Kvalvik

Oslo Negativ 2023 åpner lørdag 14. oktober kl. 11 – i historiske omgivelser i den tidligere Veterinærhøgskolen på Adamstuen. Hvordan oppsto festivalen og hvem står bak denne årlige satsningen og formidlingen av fotografiet?

Oslo Negativ arrangeres i år for tredje gang og vises i tre helger frem til 29. oktober. Mer enn 100 internasjonale fotografer stilles ut, representert av ulike gallerier, foto-institusjoner og -organisasjoner. I tillegg til et mangfold av utstillinger tilbys et program med kunstnersamtaler, paneldebatter, presentasjoner og workshops, hvor hver helg har et temafokus med program. «Oslo Negativ skal undersøke fotografiets DNA ved å utfordre fotografene på temaene Demokrati, Natur og AI», informeres det om i et nylig utsendt nyhetsbrev.

Stiftelsen Oslo Negativ samarbeider med Preus Museum og prosjekt- og kommunikasjonsbyrået The Oslo Way, og mottar støtte fra Aars, Fritt Ord, Bergesenstiftelsen og AXA. Kunstavisen har stilt kurator og leder for Oslo Negativ, Nina Sørlie, et par spørsmål om fotofestivalens historikk og initiativtagerne bak.

Nina Sørlie, kurator og leder for Oslo Negativ 2023. Foto: Ove Kvalvik

Hvordan oppsto Oslo Negativ og hvem står bak? 

– Oslo Negativ oppstod i 2021 i det gamle Deichmanske biblioteket på Hammersborg. Fotografiet skal i fremtiden bli en del av byggets DNA, og man ønsket å avklare Oslo-borgernes fotointeresse gjennom å lage fotofestivalen. Harald Møller, som er Møllersamlingens far, er styreformann i Møller Eiendom, som i dag forvalter bygget. Fotofestivalen var et samarbeid mellom Møllersamlingen og Møller Eiendom, og trakk et stort og bredt sammensatt publikum i 2021 og 2022. Nå er dørene der stengt for restaurering, det er opprettet en stiftelse og festivalen har flyttet til en ny, gammel bygning: den tidligere Veterinærhøgskolen på Adamstuen.  

Hvorfor fotofestival og ikke fotomesse? 

– Vi ønsket å samle fotomiljøet under et tak og vi håper å nå bredt ut til alle de som daglig tar bilder med så vel avanserte kameraer som mobiltelefoner. Derfor er dette et samarbeid mellom de kommersielle galleriene, fotoorganisasjonene og institusjoner som det nasjonale fotomuseet, Preus museum. Man kan kjøpe og selge foto fra festivalen, men flere aktører er ikke kommersielle, og vi tenker da at det har mer preg av å være en festival. Dessuten har vi et rikt festivalprogram med kunstnersamtaler, foredrag, kurs og omvisninger som støtter opp rundt festivaltankegangen.  

Deltakende gallerier og institusjoner

Galleri Balder
Buer Gallery
Cyan
Fineart Oslo
Vasli Souza
Fotogalleriet
Fotografihuset
Fotografiens Hus
Galleri Semmingsen
Jan Walaker
KB Contemporary
Melk
QB Gallery
Daidda
Galleri Brandstrup
Tenthaus
Norlis Antikvariat
A Female Gaze
Bjørka
Fotografi på Kristiania
Fotokunstskolen
Norsk fotofagskole
Oslo SPC
Kösk
Golsa
Preus Museum
Mirage
NJP

Stikkord