Ny fargeveileder for Oslo

Byråd for byutvikling, Hanna E Marcussen (MDG). Foto: Ingvild Øgstad / Oslo kommune

Ny fargeveileder for Oslo lanseres. – Vi vil ha en mer fargerik by og ta de de historiske Oslo-fargene tilbake i bruk. Farger skaper identitet og trivsel, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.

Onsdag 23. november lanseres Oslos nye fargeveileder med et seminar på Deichman Bjørvika. Deler av veilederen skal i tillegg vises i en utstilling i første etasje.  

Den nye fargeveilederen er utviklet av Plan- og bygningsetaten og samarbeidspartnere for å nå det arkitekturpolitiske målet om at Oslo skal være «en ledende by for nyskapende, mangfoldig og vakker arkitektur». Byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen sier veilederen skal inspirere og gi råd om fargebruk i byen. 

– I en lang periode har det blitt brukt mye grått og hvitt på nybygg. Det ønsker vi å gjøre noe med. Historisk sett har fargene vært et viktig kjennetegn for Oslo. Vi må ta fargene tilbake i arkitekturen og i bybildet. Folk trives rett og slett med farger rundt seg, sier Marcussen.   

Veilederen tilbyr blant annet et historisk innblikk i byens farger og materialer, og praktiske råd knyttet til ulike typer bebyggelse. Fra historiske trehus og murgårder til nybygg. Målgruppen er både Oslos innbyggere og fagfolk som arkitekter, utbyggere og planleggere.

Vålerengapaletten (t.v) og Tåsenpaletten. Illustrasjon: Oslo kommune

En serie fargepaletter er utviklet i samarbeid med studenter fra KHiO og NTNU, som har gjort en kartlegging av farge- og materialbruk i 15 ulike bydeler. Både gamle og nye bydeler er inkludert i analysene, som Barcode, Frogner, Gamlebyen og Grünerløkka og Skullerud. 

– Vi er veldig positive til at Oslo kommune får en fargeveileder, og at den baserer seg på byens historie og mangfold, sier byantikvar Janne Wilberg til Kunstavisen. 

Byantikvar Janne Wilberg. Foto: Byantikvaren i Oslo
Byantikvar Janne Wilberg. Foto: Byantikvaren i Oslo

Byantikvaren i Oslo har stilt med en representant i arbeidsgruppen. Wilberg håper veilederen vil inspirere til flere farger i byen og bedre byutvikling fremover.  

– Farger virker stimulerende på betrakteren, og de fysiske omgivelsene våre betyr mer for oss enn det vi går og tenker på til daglig. Hjernen vår vil ha påfyll hvert 3. eller 4. sekund, vet man nå. Det er sannsynligvis derfor mange reagerer negativt på store volumer med få detaljer og lite farger – det stimulerer ikke hodene våre på en positiv måte, sier hun.

Fargeveilederen kan lastes ned her

    Stikkord