Steder som bare tankene kan favne og vandre til

L+S, Inverted Bridge (2020). Foto: Siri Leira for Tankeplass, Kulturnett Innlandet

Følger du Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim, vil du med jevne mellomrom støte på kunstprosjektet «Tankeplass»; naturlige stoppesteder underveis, med kunstverk og/eller arkitektoniske installasjoner. Her kan man stoppe opp, ta en hvil, og kontemplere eller nyte kunstverket. Alle stedene kan også besøkes individuelt.

Formålet med prosjektet «Tankeplass», som er utviklet av Oppland fylke (nå Innlandet), er dessuten å skape fokus på gamle veier og kulturrike områder som den vanlig reisende ikke lenger møter. Planene er å lage en «Tankeplass» i hver av de 23 kommunene man vandrer gjennom langs Pilegrimsleden.

Det er foreløpig laget fem slike på leden: Roten i Gran, Enmannstien på Østre Toten, M.A.U.R. i Øyer, samt Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen i Ringebu. Den siste, Inverted Bridge, av den tysk/norske kunstnerduoen L+S (Lutz-Rainer Müller (f. 1977) og Stian Ådlandsvik (f. 1981)) er akkurat åpnet på Vingnesbrua, der Lågen møter Mjøsa. Det konseptuelle (idébasserte) verket viser en rekke forskjellige benker plassert langs den horisontale delen av broen. Her kan man sitte ned for å tenke, se på utsikten eller ta en prat med andre vandrere. 

Inverted Bridge bryter med forestillingen om broen som et forbindelsesledd mellom to ytterpunkter. Kunstnerne har tenkt seg en imaginær forlengelse av broen rundt hele jorden, til områder mange ikke kjenner til, som Azapa i Chile, Tp. Mong Cai i Vietnam, Caroebe i Brasil, Poso i Indonesia, Dornoch Chapel i Skottland, Dolphin Sands i Tasmania og Semei i Kazakhstan. Med benker som er hentet fra disse stedene. Noen av benkene er på plass, og flere vil komme til. Slik fremstår broen som en  del av et mentalt bånd som omslutter hele kloden, og benkene som en syntese av stedene på dette båndet. 

Hvor:
Tankeplass - kunst langs Pilegrimsleden
Vingnesbrua, Lillehammer
kulturnett.innlandetfylke.no/tankeplass

 

anne.vira.figenschou@kunstavisen.no

Stikkord