Ukens verk: Like høye som kunstneren selv

Antony Gormley: Broken Column, 1999, skulptur, sandblåst stål © Antony Gormley. Foto: Stavanger Kunstmuseum/May Johannessen

Hvordan lager man en skulptur som ikke erobrer byrommet, men som heller opptrer som et medium til å oppdage byen? 

Antony Gormley 
Broken Column (1999) 
23 skulpturer I Sandblåst stål 
H: 195 cm

I Stavanger har den britiske kunstneren Antony Gormley (f. 1950) laget et stedsspesifikt verk, Broken Column, som består av 23 skulpturer. De er alle identiske, er basert på en avstøpning av kunstnerens kropp og er montert rett på bakken. 

Skulpturene er plassert rundt i Stavanger. Alle er vendt ut mot Vågen og står i samme vinkel, med utgangspunkt i skulpturen som står på Fisketorget. Den høyest plasserte skulpturen er utstilt i Stavanger Kunstmuseum, og den nederst plasserte står delvis under vann, på et skjær ute i havnen. De står på bestemte koter (høydeforskjeller) à 195 cm – som er skulpturenes høyde. Like høye som Gormley selv. Samlet danner de en imaginær søyle, der hodet til den ene skulpturen teoretisk møter føttene til den neste.  

Antony Gormley har laget lignende verk, som Horizon Field, med 100 skulpturer fordelt rundt omkring i de østerrikske alper i nøyaktig samme høyde over havet, eller Another Place, der 100 identiske skulpturer i en periode ble utstilt på stranden og i vannet på Sola. Verket befinner seg nå i Sefton, England. Et annet prosjekt er Event Horizon, som består av 31 statuer, vist på og ved sentrale byggverk i en rekke storbyer i Europa, USA og Sør-Amerika.  

Man kan følge et kart som viser vei til enkeltskulpturene i Broken Column, og gjennom vandringen oppdage byrommet på en ny måte. Skulpturene dukker opp ved katedralen, i parkeringshus, i en svømmehall etc. Størrelsen gjør dem helt menneskelige. De står som tause vitner til all forandring i byen. Og minner også om at det er mennesket som er søylen, som er bærer av byen – og ethvert sted vi befinner oss på.  

Hvor: 
Stavanger 
Finn kart over plassering på stavangerkunstmuseum.no

anne.vira.figenschou@kunstavisen.no

Stikkord