Spraylakkerte ruiner

Camilla Løw, Broken Thrones (2020). Spraylakkert aluminium på keramiske fliser. @ Camilla Løw/BONO. Foto: Carsten Aniksdal

I disse dager legges siste hånd på verket på det nyeste tilskuddet til Skulpturstopp, Camilla Løws Broken Thrones (2020) på Jessheim i Ullensaker kommune. Skulpturstopp er et kunstprosjekt initiert av Sparebankstiftelsen DNB med mål om å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kunst ved å plassere kunstverk av samtidskunstnere i norske lokalmiljøer.

Alle Camilla Løws (født 1976) skulpturer er viktig å oppleve i en kontekst.  Hvor og hvordan de er plassert vil påvirke vår oppfatning av dem. Broken Thrones ligger ved Nordbytjernet, en grytehullsjø fra istiden, midt i en populær friluftspark. Her er det moderne smeltet sammen med det fortidige, både i skulpturens form og innhold samt i omgivelsene den er plassert i.

I skulpturene sine anvender Løw et stort spekter av prefabrikkert materiale, som har vidt forskjellige egenskaper - som for eksempel tau, tre, glass, betong og stål. Som hun så bearbeider og gjerne maler. Løw undersøker hvordan formen, rytmen, balansen og spenningen i disse materialene fungerer, og ofte bruker hun lyset på stedet til å skape nye opplevelser av verket. Skulpturene kan ligne amerikansk, minimalistisk skulptur fra 1960-tallet. Men i motsetning til dem har ofte verkene en individuell «touch» og fortellende titler, som gir dem en egen personlighet, så å si. Broken Thrones er laget i spraylakkert aluminium plassert på et fundament av keramiske fliser og stål. Den minimalistiske formen gir assosiasjoner til arkitektur, mens tittelen viser til noe gammelt, noe «ruinaktig». Løw har selv nevnt 1800-talls britiske hagepaviljonger som en inspirasjonskilde. Man kan også i Løws kunst finne organiske former som kan gi assosiasjoner til en vase, eller noe som minner om en stol til å sitte i. Og vi som vandrer i parken rundt tjernet, oppfordres nettopp til å bruke Broken Thrones, bli en del av den - eller den av oss.

Løw ble utdannet i Glasgow. 29 år gammel hadde hun sin første soloutstilling i San Fransisco, og har ellers hatt jevnlige separatutstillinger på viktige museer både i Norge og i utlandet. 

Hvor:
Trondheimsvegen – Jessheim 146
2068 Jessheim
skulpturstopp.no
Åpning av skulpturen søndag 6. september

anne.vira.figenschou@kunstavisen.no

Stikkord