Årets bygg 2024

Kunstsilo er en prisbelønt, tidligere kornsilo på Odderøya i Kristiansand forvandlet til et av Nord-Europas mest nyskapende kraftsenter for kunst- og kulturopplevelser. Museet rommer Tangen-samlingen, verdens største samling av nordisk modernisme, og Kunstsilos faste samlinger. Foto: Alan Williams
– Vi er stolte av å ha bidratt til å gi nytt liv til en historisk bygning, og glade for at juryen har vurdert Kunstsilo som årets viktigste bygg, sier Maria Mediaas Jørstad, administrerende direktør ved Kunstsilo.
I en pressemelding 4. april opplyses det om at Kunstsilo i Kristiansand torsdag 3. april er tildelt den prestisjefylte prisen Årets Bygg 2024. Det skjedde under Byggedagen i Oslo. Det nye kraftsenteret for kunst- og kulturopplevelser har siden åpningen i mai 2024 mottatt stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, med rosende omtale i en rekke ledende medier. Publikumstilstrømningen har vært langt over forventningene, med 180.000 besøkende de første åtte månedene.
– Dette er en anerkjennelse vi setter svært høyt. Å bli kåret til Årets Bygg 2024 er en bekreftelse på den faglige kvaliteten som ligger bak prosjektet, sier Maria Mediaas Jørstad.
Også entreprenøren Backe Sør uttrykker stor glede over utmerkelsen:
– Kunstsilo er et prosjekt vi er utrolig stolte av å ha vært en del av. Bygget har ikke bare hatt stor betydning for Kristiansand, men har også gitt oss verdifull kunnskap og erfaring. Da anbudskonkurransen ble utlyst i 2018, mente mange at prosjektet var for risikabelt. Vi hadde troa – og denne prisen bekrefter at det var riktig, sier Anders Larsen, daglig leder i Backe Sør.
– Kunstsilo representerer noe helt unikt. Dette prosjektet har vært et faglig høydepunkt og et viktig referanseprosjekt for hele vår organisasjon, tilføyer Asle Randen, administrerende direktør i Backe Entreprenør.
Faglig leder i arkitektteamet bak Kunstsilo, Magnus Wåge understreker prisens betydning:
– Vi la lista høyt da vi utviklet forslaget til Kunstsilo. Vår ambisjon var å vise hvilket potensial som ligger i transformasjon av eksisterende bygningsmasse. Takket være et tett og godt samarbeid med både tiltakshaver og entreprenør, har vi fått realisert prosjektet slik vi ønsket. Denne prisen er også en hyllest til alle som våger å tenke nytt og ambisiøst innen transformasjonsarkitektur.
Juryens begrunnelse:
«Det er ikke nok å være et veldig bra prosjekt innen ett eller to felter, kåringen av Årets Bygg er en pris som gjør at man må tikke av på mange ulike punkter. Kunstsilo er et prosjekt som kan vise til en rekke ulike kvaliteter, og som er gjennomført i godt samspill med gode resultater. Det har vært en krevende gjennomføring på flere ulike måter, og det var satt høye krav til sluttproduktet – og som dermed har gitt utbyggerne en rekke ulike utfordringer underveis. Prosjektet har krevd mye av de involverte partene, både i forkant, underveis og i forbindelse med ferdigstillingen av prosjektet. Dette er et prosjekt som mange har et forhold til, og som har vært gjenstand for mye oppmerksomhet, i flere ulike retninger. Men etter at prosjektet åpnet dørene for brukerne og publikum har responsen vært stor og positiv fra omgivelsene - og overgått forventningene fra utbyggerne. Bygget fremstår åpent og tilgjengelig og bidrar til nye møteplasser og opplevelser. Kunstsilo har bidratt til å gi denne byen noe helt nytt og unikt», utdyper juryleder Per-Arne Horne (Direktoratet for byggkvalitet).
FAKTA
Juryen for Årets bygg 2024
Per-Arne Horne (Direktoratet for byggkvalitet) – juryleder
- Steinar Skjerdingstad (Arkitektbedriftene)
- Tone Nakstad (Norsk forening for fjellsprengningsteknikk)
- Audun Blegen (Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg)
- Trine Dyrstad Pettersen (Byggevareindustriens Forening)
- Arve Brekkhus (Byggeindustrien)
- Lene Eikefjord (Byggenæringens Mediesenter)