Maria Mediaas Jørstad blir direktør for Kunstsilo

Maria Mediaas Jørstad. Foto: Even Askildsen, Kunstsilo

Styret for Stiftelsen Kunstsilo kunngjorde i dag at Maria Mediaas Jørstad blir ny direktør for Kunstsilo i Kristiansand. Hun kommer fra stillingen som direktør for Nordisk kulturfond, som har base i København. 

Maria Mediaas Jørstad tiltrer som Kunstsilos nye direktør i et åremål på fem år fra 6. januar 2025. Hun overtar etter administrerende direktør Reidar Fuglestad, som har ledet museet siden 2017 gjennom byggingen og åpningen i mai i år. 

– Kunstsilos visjon har jeg fulgt helt fra start, og det er fantastisk å se hvordan den har utformet seg. Jeg føler meg heldig som nå får lov til å være med og forme dette videre, sier den påtroppende direktøren i en pressemelding utsendt av Kunstsilo.

Styreleder og tidligere direktør for Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, uttrykker begeistring for at Mediaas Jørstad skal «lede arbeidet med Kunstsilos neste, viktige fase». 

– Hun har over 20 års erfaring med ledelse av kunst- og kulturorganisasjoner i både offentlig og privat sektor, og har en gjennomføringskraft og et ambisjonsnivå som matcher Kunstsilo, sier Henrichsen.

Mediaas Jørstad har siden i fjor høst vært direktør ved Nordisk kulturfond som har base i København. Før dette ledet hun Talent Norge i åtte år, fra oppstarten i 2015, og hun har også bakgrunn som teaterprodusent. Hun er enstemmig valgt av styret i Stiftelsen Kunstsilo, som vurderte over 40 norske og internasjonale søkere, deriblant 10-15 inviterte kandidater. Henrichsen skriver i en e-post til Kunstavisen at Mediaas Jørstad var invitert inn i prosessen. I 2019 inngikk Munchmuseet, under Henrichsens ledelse, et samarbeid med Canica AS og Talent Norge, under ledelse av Mediaas Jørstad, om utstillingsserien Solo Oslo. Talent Norge og Canica AS bidrar med 6 millioner hver til dette prosjektet, som består av fem soloutstillinger med unge kunstnere og formidlere i museets tiende etasje i perioden 2020–2024. 

Som flere medier har påpekt, krevde ikke stillingsutlysningen kunstfaglig kompetanse. Fuglestad kom selv fra en jobb i Dyreparken og var uten kunstbakgrunn, noe som i sin tid vakte furore i den større debatten om ledelse og kunstfaglig utvikling av kunstmuseene. Museet har også fått kritikk for manglende transparens, blant annet for å ikke offentliggjøre søkerlisten til den nye direktørstillingen. Kritikken til tross, nådde Kunstsilo sitt besøksmål på 150.000 gjester i midten av oktober.

Fra venstre: Styreleder i Kunstsilo og tidligere direktør for Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, med ny direktør for Kunstsilo, Maria Mediaas Jørstad, ved sin side. Foto: Even Askildsen, Kunstsilo.

    Stikkord