Jenin-hesten, og smilene som stivnet

Jenin-hesten. Foto: Dan Palraz / Wikimedia Commons

Som et ledd i de israelske militære angrepene på Gaza og Vestbredden etter Hamas’ terroraksjon mot Israel 7. oktober i fjor, ble den såkalte Jenin-hesten, «Al Hissan» på arabisk, fjernet fra byen Jenin på Vestbredden. 29. oktober kunne nyhetsmedia vise bilder av en besynderlig metallhest bli kjørt bort i kloa på en diger bulldoser.

Jenin-hesten var et kunstverk laget av ungdommer i den store flyktningleiren i Jenin, etter initiativ fra og i samarbeid med den tyske kunstneren Thomas Kilpper i 2003. Det året eskalerte konflikten mellom palestinerne og Israel, noe som ble utgangspunktet da Kilpper ble invitert av Goethe-instituttet til å gjøre et kunstprosjekt i Jenin. «Å lage et verk på et atelier for så å stille det ut for publikum der, var ikke aktuelt. Men å gjennomføre et kunstprosjekt som forsøker å gjenerobre det offentlige rommet og å gjenåpne det for sosial og kulturell utvikling, virket riktig», sier Kilpper i et intervju i tidsskriftet B-post i 2009.

Resultatet ble en gedigen hest sveiset til av vrakrester fra krigens ruiner: hus, biler og ambulanser ødelagt i krigshandlingene. Hesten ble deretter tatt med på en reise gjennom Vestbredden, gjennom en rekke kontrollpunkter. Kunstens sjarm åpnet portene, soldatene smilte og de tolv ungdommene fra leiren fikk reise så langt som til Ramallah for første gang i livet, forteller Kilpper videre. Siden denne oppsiktsvekkende reisen har hesten stått som landemerke og et symbol på frihet og selvaktelse i Jenin by, fram til den i høst ble slaktet til skrapmetall som nok et offer i den endeløse Palestina-Israel-konflikten.

Stikkord