Det viktigste kunstprosjektet i Norge 2025
Oppdatert 9. desember 2024, klokka 13:25
Det nasjonale minnestedet som i 2025 skal etableres på Johan Nygaardsvolds plass bør tydeliggjøre at terrorangrepet den 22. juli 2011 var et politisk angrep. Det rammet ikke bare 77 mennesker og deres familier, men hele samfunnet og det politiske Norge. Først og fremst rammet det AUF og Arbeiderpartiet. Hvem vet hvordan dagens Arbeiderparti hadde sett ut dersom de politisk aktive ungdommene som ble drept på AUFs sommerleir på Utøya hadde fått lov til å vokse opp og utvikle sine talenter?
Konkurransen om å lage et nasjonalt minnested etter 22. juli er nå inne i sin andre fase. Kunstnerne og kunst-teamene Mathias Faldbakken, Hanne Tyrmi, Rainer Stange og Henning Sunde og Raqs Media Collective leverer, etter planen, sine videreutviklede forslag til KORO den 20. januar. Forslagene legges deretter frem for juryen og KORO har annonsert at de 30. januar vil offentliggjøre de endelig utviklede forslagene. Modellene skal vises frem både på nett og i det midlertidige 22. juli-senteret i Teatergata 10 i Oslo. Forslagene vises frem sammen med en liten film om hvert forslag samt annet materiale. KORO sier de ønsker seg en bred forankring og offentlig samtale parallelt med juryeringen.
Etter en så solid innsats som KORO har gjort i forbindelse med den aktuelle konkurransen, er et slikt engasjement å forvente fra både kunstfeltet og pressen. For de som ikke har fått det med seg: som en del av arbeidet med nasjonalt minnested etter 22. juli i regjeringskvartalet, har KORO arrangert – og fortsetter å arrangere – en serie fagseminarer, forelesninger og samtaler som belyser problemstillinger minnesteder, monumenter og minneverk møter i dag.
Regjeringskvartalet vil bestå av flere bygg, gateløp, plasser og parker, og byggeprosjektet vil strekke seg over mange år. Etter planen skal første del av utbyggingen være ferdig i løpet av 2025, og mange kunstverk fra de siste hundre årene vil prege området: fra de bygningsintegrerte relieffene i H- blokken laget på 1950-tallet og frem til dagens nye kunstprosjekter som Jumana Mannas bygulvsprosjekt, A-blokkens monumentale kunstverk av Outi Pieski og 15 skulpturer av Ahmed Umar – også disse i allerede nevnte H-blokken. Uten tvil vil likevel det aller viktigste kunstprosjektet i området være det som velges ut til nytt nasjonalt minnested etter 22. juli. Navnene til de 77 drepte skal være en del av minnestedet, som skal være døgnåpent. Stedet skal være tett integrert med 22. juli-senteret og skal legge til rette for både individuelle og kollektive opplevelser og felles markeringer. Å påpeke at det ligger et stort ansvar på de tre finalistene, er overflødig.
På nyåret blir det uansett spennende å se hva som til slutt står igjen etter den trinnvis, grundig gjennomførte kunstkonkurransen, og den 8. april kunngjøres juryens beslutning om vinneren av det som sannsynligvis blir det viktigste kunstprosjektet i Norge 2025.
KOROs kunstplan versjon 2 kan du lese her.