Hvitsten Salong – nyskapende kunstfestival

Kunstneren Jon Lundell er initiativtager og prosjektleder for Hvitsten Salong - som arrangeres for åttende gang i sommer, her foran et maleri av Christian Tony Norum. Fotograf: Nosizwe Baqwa.

Hvitsten Salong er en kreativ lavterskel kunstfestival i Hvitsten ved Oslofjorden (40 minutter fra Oslo) som arrangeres hvert år med opptil 50 kunstnere og 10 band. I år arrangeres den for åttende gang den siste helga i juli.

Hvitsten Salong
Hvitstenveien 28, Hvitsten
Fredag 30. juli – søndag 1. august
(utstillingene vil vises i hagene frem til 8. august)

Deltagende kunstnere 2021:
Ande Somby, Andrea Bakketun, Andrea Gamst, Ann Kristin Aas, Awat Serdashti, Cathrine Constanse Gjelsnes, Carsten Anniksdal, Charlotte Thiis-Evensen, Christian Hennie, Christian Tony Norum, Christian Messel, Eli Solsrud, Elin Aasheim, Espen Lomsdalen, Fredrik Fjeld Kløvstad, Fredrik Raddum, Håkon Hoffart, Ingunn Dybendal, Jannik Abel, Joakim Blattman, Jørgen Fredrik Scheel Haarstad, Kirsty Kross, Lars Kolstad Huse/Hilde Marie Hundsnes, Maja Pauline Bang Haugsgjerd, Maria Waagebø, Marianne Heier, Markus Moestue, Markus Brendmoe, Marianne Stranger, Marit Roland, Marius Wang, Markus Moestue, Morgan Schageberg, Nicole Rafiki, Nils Martin Erichsen, Nina Berg, Olav Ringdal, Piotr Nowak, Silketrykkets venner, Tim Garlic, Trine Mauritz, Vicente Mollestad

Konserter og DJ´s:
Flammer Dance Band, Oh Mama Crew, Splashgirl, Todd Terje og Vilde Tuv.

Hvitsten har vært et sted hvor flere store norske kunstnere har bodd og arbeidet – siste halvdel av 1800-tallet og første halvdel av 1900-tallet. Flere har satt sitt preg på kunsthistorien, blant annet Oscar Wergeland (1844-1910), Theodor Kittelsen (1857-1914), Oda Krohg (1860-1935), Christian Krohg (1852-1925) og Edvard Munch (1863-1944). Edvard Munchs hus står fortsatt og skal åpnes for publikum. De siste årene har en rekke unge kunstnere igjen flyttet til Hvitsten for å bo og arbeide. De har skapt et helt unikt miljø. Blant dem er kunstneren Jon Lundell (f. 1978), initiativtager og prosjektleder for Hvitsten Salong, som for noen år tilbake kjøpte Theodor Kittelsens tidligere hjem og atelier i Hvitsten.

Jeg har fulgt Hvitsten Salong fra 2015, og er mektig imponert over hva de har skapt og får til – store, spektakulære og samtidig lavmælte utstillinger utendørs med mange svært dyktige unge kunstnere - i skogene til Fred. og Petter Olsen, og i fjor - på Emmerstad.

Det har vært helt unike natur- og kunstopplevelser som for hvert år trekker flere folk. Familien Olsen har bodd i Hvitsten siden 1800-tallet og setter sitt preg på stedet, blant annet med alle gallionsfigurene som er plassert rundt omkring i Hvitsten.

Stemningsbilde fra Hvitsten Salong i 2020. Fotograf: Kristoffer Bjerkelund.

Hvordan oppsto idéen til kunstfestivalen?
Idéen oppstod i samarbeid med flere venner med et over middels stort hjerte for Theodor Kittelsen. Vi ville hylle Kittelsen for hvordan hans univers, liv og skapertrang inspirerer oss kunstnere. Videre ville vi gjøre noe som kunne overraske litt i bygda her - som kunne være et lite pust som blåste liv i kunstnerlivet i Hvitsten, samtidig som det kunne være en fin måte å møte folket i Hvitsten og området rundt på en annen arena.

Hva trakk deg til Hvitsten og hvor lenge har du bodd og arbeidet her?
Jeg hadde bodd på Tøyen og Grønland i nesten 15 år, og sammen med min daværende kjæreste og datter på tre år, ville vi komme oss ut av byen. Finne et sted med litt mer plass for å bo og arbeide. Jeg hadde vært her en del og jobbet på noen hytter da jeg var i 20-årene, så jeg kjente til stedet og ble allerede da forelsket i Hvitsten. Men at vi havnet i Kittelsen-huset var nesten en tilfeldighet, samtidig som det var noe vi hadde råd til og som jeg kunne restaurere mye selv. Huset bar preg av en lang tid uten vedlikehold, råte og setningsskader.

Kirsty Kross performance Uten tittel fremført under Hvitsten Salong i 2018. Fotograf: Kine Brundeira.

I fjor ble Hvitsten Salong vist på Emmerstad. Hva er planene for årets salong?
Samarbeidet med Fred. og Petter Olsen har vært så krevende at det vil vi avslutte. Det er viktig for oss at Hvitsten Salong er et demokratiserende og progressivt prosjekt, og det er ikke forenelig i et slikt samarbeid.

Årets festival vil derfor utfolde seg annerledes enn før. Vi er så heldige at befolkningen i Hvitsten er veldig positive til prosjektet, og i år vil 10-15 av disse flotte menneskene stille sine hager til disposisjon for kunst. Vi vil lage et kart over Hvitsten hvor publikum på egen hånd kan gå, eller følge et formidlingsopplegg ledet av formidler Camilla Von Køppen, til de forskjellige adressene i Hvitsten. Her vil det også utover helgen foregå mindre happenings som man kan følge med på i programmet. Lørdagens program vil være fylt med performance, foredrag, samtaler, konserter og dansing. Den materielle kunsten vil være tilgjengelig til og med søndag 8. august - med formidling også helgen etter selve festivalen.

Kan du fortelle om kurateringen, programmet og kunstnerne som skal delta i år?
Kurateringen skjer på flere måter. Både på innsendte søknader, anbefalinger fra tidligere utstillere og fra oss som jobber tett med prosjektet gjennom hele året. Årets programmering og organisering vil være noe mer krevende, men kanskje mer spennende og gøy enn tidligere. Det relasjonelle, som er tydelig hos oss, vil nå bli enda mer synlig, møteplassene flere og arenaene mer personlige. De sosiale møtene vil spille en større rolle i hvordan vi vil nærme oss kunsten. Bredden og balansegangen i en noe grenseoverskridende performance av Kirsty Kross, lavmælte, symboltunge arbeider av Christian Messel, grove skulpturer av Markus Brendmoe eller gjennomtenkte konseptuelle installasjoner, er et godt bilde av hva publikum kan forvente seg i år.

Josefine Lyches verk Uten tittel som ble vist under Hvitsten Salong i 2019. Fotograf: Jon Lundell.

Hvor stor er staben bak arrangementet?
Det er vanskelig å tallfeste en stab. Vi er sikkert 10-15 stykker som gjør mer eller mindre, og våre roller skifter stadig. Dette er viktig for meg - som ligner på en sjef for det hele - at det er sånn dette organiseres. Det gir oss et veldig bredt spekter av uttrykk og kunstnere, men det gjør også at vi er i konstant bevegelse.

Foruten å være en kunstfestival er dere også et kunstnerdrevet initiativ og visningssted som kuraterer kunsthappenings?
Ja, vi rakk å få til noen mindre ting før koronaen slo til, men vi har flere større prosjekter på trappene. Blant annet samarbeidsprosjekter med flere byer i Polen og å utvikle samarbeidet videre med den norske organisasjonen SafeMuse.

Hvitsten Salong tør å eksperimentere og gå nye veier, utenfor «the white cube», i samspill med naturen og folk i området. Ved å formidle det ypperste av samtidskunsten på denne måten når dere formodentlig ut til mange?
Ja, vi har sterk tru på at vi gjør en forskjell i kunst-Norge. Måten vi formidler, kuraterer og organiserer på, er som du sier, veldig viktig. Vi mener det åpner opp flere dører for samtidskunsten og kunst generelt. At vi har fantastiske kunstnere på plakaten, er det ingen tvil om, og det er viktig å understreke at det er DE som leverer eksperimentene og lager nye stier og veier!

Hvitsten Salong er støttet av både Kulturrådet, Vestby kommune, Viken Fylkeskommune og Fritt Ord (foreløpig bare for 2020) og er blitt en institusjon å regne med. Veien videre for Hvitsten Salong?
Vi arbeider nå med å få på plass en fast kunstnerresidens i Hvitsten, og fortsetter å utvikle flere samarbeid med andre institusjoner i inn- og utland. Vi håper å kunne bli en enda viktigere aktør FOR kunstneren, og for en progressiv kunstnerisk bevegelse. Med den positive nedgangen i smittede av korona og fortgang i vaksinering, håper vi også å få realisert flere prosjekter som har vært på vent.

    Stikkord