Økende satsning på kunst som valuta
I det siste har det dukket opp mange nyhetssaker der ordene kryptovaluta, Non Fungible Token (NFT) og kunst er koblet sammen – i aviser og tidsskrifter, norske og utenlandske. Den britiske kunstneren Damien Hirst har også hoppet på trenden.
Damien Hirst, som allerede i 2012 erklærte til det internasjonale nyhetsbyrået Reuters at kunst er verdens beste valuta, jobber for tiden med et NFT-kunstprosjekt med den mangetydige tittelen The Currency.
Hirst avsluttet forøvrig for kort tid siden et salg på nett av tusenvis av glicétrykk fra serien The Virtues (innbrakte ca 22 millioner dollar). Rundt dette salget åpnet Hirst for første gang for bruk av kryptovaluta som betaling – som alternativ til vanlig betaling med bankkort. I Hirsts nylig annonserte NFT-kunstprosjekt The Currency gjøres det et poeng av at kunden også kan bruke kryptovaluta som «bitcoin» eller «ether» i kjøpsprosessen.
Til tross for at betaling i kryptovaluta i kunstverdenen blir mer og mer vanlig – i det minste utenfor Norges grenser –, er det mange av oss som ikke forstår helt hva kryptovaluta er. Hvorfor velger noen å betale med kryptovaluta ved kjøp av kunst? Hva er egentlig en Non Fungible Token? At det enkelte steder forklares som en «unik digital enhet» er ikke en fullstendig forklaring. Jeg tok en telefon til Compliance Officer Sylvia Johnsen, som til daglig jobber med lederstøtte i Norwegian Block Exchange (NBX).
- NFT gjør kunstverket digitalt unikt, og fungerer samtidig som eierskapsbevis. Jeg mener personlig at kunst har en tydelig oppgave der den skal forstyrre i samtiden og være relevant, og at det derfor bare er naturlig at teknologien blir integrert i skapt digital kunst – slik bitcoin viser hvordan det kan gjøres i pengemarkedet.
På spørsmålet om hvorfor flere kunstselgere vil ha kryptovaluta framfor å bruke bankort er svaret enkelt. Kryptovaluta har mange fordeler, og en av disse er selvsagt betaling over landegrenser raskt og effektivt. Digitale penger reiser til verdens ende på fem til ti minutter, der banksystemet ofte krever mange dager. Kryptovaluta tar en transaksjonskostnad for datamengde, ikke beløpets størrelse, og derfor blir kostnadene for transaksjonen mye billigere for både kjøper og selger.
Sylvia Johnsen har imidlertid også en annen forklaring.
- Vi lever midt i en teknologisk revolusjon, og det kan være at selger rett og slett tror at kryptovaluta er framtiden. Hvis du er rik og har mer enn nok fra før, vil det å legge inn et veddemål om framtiden kanskje være veien å gå. Risikoen er langt mindre nå enn det var for noen år siden. Bitcoin er kult! Da gjelder det å "put your money where your mouth is".
Siste ord er garantert ikke sagt om NFT og kryptovaluta i offentligheten. Og kanskje, eller kanskje ikke, får vi ved den kommende lanseringen av Damien Hirsts The Currency, en utdypende forklaring på hvorfor også han kaster seg på den såkalte NFT-bølgen.