Lover storstilt utstilling på Vigelandmuseet
Oslo kommunes kunstsamling og Vigelandmuseet planlegger en omfattende presentasjon av billedhugger Kristian Blystads kunstnerskap på Vigelandmuseet sommeren 2026. Kunstavisen fikk nylig en kort formiddagsprat med de involverte.
Kristian Blystad er en av vår tids viktigste nålevende billedhuggere, som gjennom et langt kunstnerliv har arbeidet med en enestående materialtilnærming både i stein og tre. Han har nylig hatt sin syvende separatutstilling på Galleri K, og er samtidig aktuell med en omfattende ny utgivelse og biografi skrevet av Øivind Storm Bjerke. Både utstilling og bok er anmeldt i Kunstavisen denne høsten.
Utstillingen på Vigelandmuseet i 2026 vil presentere et tverrsnitt av Blystads kunstnerskap der verk fra Oslo kommunes kunstsamling inngår. I tillegg vil utstillingen trekke frem Blystads arbeid med kunst i offentlige rom gjennom flere monumentale verk, blant annet gjort i samarbeid med Snøhetta, i tillegg til Klosterenga park med mer.
Fredag 13. desember sto det både kaffe, lussekatter og klementiner på et av de lave bordene i barneverkstedet i Vigelandmuseet. Rundt bordet satt billedhugger Kristian Blystad, Marte Grette, kurator ved Vigelandsmuseet og Lill K. Stensrud, ansvarlig fag- og kunnskapsutvikling fra Oslo Kommunes kunstsamling.
–Vi ønsker å markere 80-årsjubileet til Kristian Blystad i 2026. Vi befinner oss i den innledende fasen av planleggingen, men vet at det blir tre saler i Vigelandmuseet som stilles til disposisjon til den kommende utstillingen. Vi skal også diskutere om vi skal presentere enkelte arbeider utendørs, for eksempel om vi skal ta i bruk Borggården og området foran museet, sier Marte Grette og legger til:
–Siste gang Kristian Blystad stilte ut på Vigelandmuseet var i 2001, så for oss er dette en begivenhet. I forbindelse med utstillingen ser vi også for oss et storstilt formidlingsprogram.
På direkte spørsmål om Blystad skal lage nye arbeider til utstillingen, er svaret hans: – Ja, det og. Jeg hadde jo planer om å kunne støpe mer, men det har jeg slått fra meg foreløpig. Så det blir eventuelt arbeider i sten eller bare tre.
Har du noe du vil legge til om den kommende utstillingen, Lill?
–Jeg tok initiativ til denne utstillingen i forlengelsen av å ha arbeidet med Kristian gjennom Klosterenga park, der jeg var del av prosjektgruppen. Vigelandmuseet er som en av landets fremste visningssteder for tredimensjonal kunst et naturlig sted å vise verk av Kristian, som er en fantastisk og egenartet billedhugger. Dette samarbeidet er det første av sitt slag der to kommunale kunstinstitusjoner jobber sammen og lager utstilling. Ikke minst er det en ekstra dimensjon at vi i Oslo kommunes kunstsamling som forvalter og formidler landets største kunstsamling av verk i offentlige rom, nå kan løfte frem et kunstnerskap som Kristian sitt, som har viet store deler av sitt liv til å arbeide med kunst og prosjekter i offentlige rom. Utstillingen i 2026 vil bli en markering av kunstnerens 80-år i tillegg til at det på samme tid er 25 år siden Kristian hadde sin forrige utstilling på museet. Vi ser frem til både samarbeid, prosess – og å markere en av våre fremste nålevende kunstnere. Til utstillingen vil vi også utvikle et fyldig formidlingsprogram i tillegg til å aktivere Kristians kunstverk i offentlige rom rundt om i hovedstaden, avslutter Lill K. Stensrud.