Dette verket var folkets favoritt

Publikum har stemt fram dette verket på årets Høstutstilling, som deres favoritt. Meera Manjit Kaur, Til India Fra Norge, (2020) Installasjon, penn på postkort. Foto: Vegard Kleven / Norske Billedkunstnere.

Folkets pris deles ut for andre gang på Statens kunstutstilling, Høstutstillingen. Årets publikumsfavoritt var Til India fra Norge av kunstneren Meera Manjit Kaur.

Mange kunstnere mistet store deler av sin inntekt i 2020. Dermed tok Den Nasjonale Jury intiativ til å opprette Folkets pris, hvor publikum kan stemme fram hvem som blir mottakeren av prisen. Sara Skogøy ble tildelt Høstutstillingens første Folkets pris for verket My Dad went to Syden and all I got was this lousy bead-­top i fjor. I år har publikum donert 15 000 kroner ved å avgi stemmer og innsending av donasjoner gjennom avstemnings ordning på Vipps. Cultura Bank er årets samarbeidspartner, som valgte å runde opp beløpet til 30 000 kroner.

– Høstutstillingen er en viktig institusjon i norsk kulturliv. Den formidler kontakt mellom kunsten og publikum på en åpen og unik måte. Utstillingen begeistrer og provoserer og er et speilbilde av samfunnet. Cultura Bank er en pådriver for bærekraftig samfunnsutvikling og ser på et rikt kulturliv som sentralt for menneskets livskvalitet. Derfor er vi glade for å være med på å støtte publikumsprisen, som er et flott uttrykk for folks engasjement, sier banksjef Kristine Falkgård i pressemeldingen.

Meera Manjit Kaur er den første kunstneren til å motta to priser i Høstutstillingens historie: Den Franske pris og Folkets pris. Her står Kaur foran deler av installasjonen Til India Fra Norge. Foto: Jannik Abel / Norske Billedkunstnere.

Folkets pris på Høstutstillingen deles ut for andre gang, og på avstemningens siste dag ble det klart at årets publikumsfavoritt var Meera M Kaurs Til India fra Norge. Kaur ble også tildelt Den franske pris på årets Høstutstilling tidligere i år. – Motivene fra det eksotiske India representer det blikket jeg ofte blir sett med, før en blir kjent med meg og innser at jeg er ingen eksotisk fugl, har Kaur forklart om verket i pressemeldingen.

– På baksiden av disse kortene deler jeg samtaler fra mitt liv, som har tendenser av hverdagsrasisme. Mail art er et grep jeg har gjort for å vise til at jeg er en person med indisk utseende, som har opplevd alt dette fra etniske nordmenn. Dette er selvfølgelig ikke alle mine opplevelser, men bare en håndfull som jeg orket å finne tilbake til og dele, deler hun videre.

Jeg er ingen eksotisk fugl, sier Kaur. Meera Manjit Kaur, Til India Fra Norge, (2020) Installasjon, penn på postkort. Foto: Jannik Abel / Norske Billedkunstnere.

Meera Manjit Kaur er redaksjonsassistent i Kunstavisen.