Frogner blomstrer som kunstdistrikt

Beste vest: Frogner virker som et attraktivt sted for galleriene for tiden, harde tider til tross. Bildet er fra utstillingen First Class Curtains av Fredrik Værslev i hans nye galleri Allé Allé! i Bygdøy Allé. Foto: Vegard Kleven

Stadig flere gallerister og kunstnere flytter sin virksomhet til Frogner. Sist ankomne inkluderer Ida Ekblad og fotogalleriet Melk.

Bilde på forsiden: Arkivfoto av Bygdøy Allé. Foto ukjent / Nasjonalbiblioteket

Blant de nye i området er galleriet Allé Allé! etablert av billedkunstner Fredrik Værslev. Galleriet hadde en slags føråpning med et «one night only»-stunt i anledning Black Friday i november, der Værslev solgte egne verk for halv pris. 

Lokalene er nå under oppussing. Første utstilling åpner tidligst i mai, deretter planlegges det en utstilling på sommeren og en på høsten. Det er hovedsakelig andre kunstnere som skal stilles ut, med Værslev innimellom. 

I en kommentar om oppblomstringen av Frogner som kunstdistrikt stiller Værslev seg positiv. 

– Jeg synes det høres fint ut. Både i kontrast og samspill med alle hudpleie- og beauty- salongene du finner i nabolaget, sier han.  

Villa Hegard i Eckersbergsgate, fotografert i 1965-70. © Teigens Fotoatelier Foto: Nasjonalmuseet/Teigens Fotoatelier

Det ryktes om at Ida Ekblad planlegger noe i Villa Hegard, en brutalistisk villa i Eckersbergs gate på over 400 kvadratmeter. I 2021 ble villaen kjøpt for 48,5 millioner kroner av Kristin Mustad Bevreng og Henrik Ødegaard. Kunstavisen har ikke lyktes i å få en kommentar fra Ekblad om hva planene går ut på og om det vil være åpent for publikum.  

Golsa-gallerist Gard Eiklid bekrefter imidlertid at han skal starte et nytt galleri i Golsas lokaler sammen med Petter Rusten, som de siste 15 årene har vært tilknyttet Galleri Brandstrup. Planene er ikke helt satt, men Eiklid forteller at billedkunstner Sverre Bjærtnes vil være del av den nye kunstnerstallen. Julius Karoubi, som åpner ny utstilling på Golsa 3. april skal også blir med videre. 

Bjærtnes har selv startet et galleri på Uranienborg, Grafikk Oslo, som spesialiserer seg på grafikk fra etterkrigsgenerasjonen i tillegg til samtidskunst. 

Gard Eiklid og Petter Rusten åpner et nytt prosjekt i Golsas lokaler i Henrik Ibsens gate. Foto: Golsa

Fra øst til vest 
Blant nykommerne til bydelen er ISCA gallery, som åpnet i Rosteds gate i 2020 og flyttet til Skovveien i 2023.  

Fotogalleriet MELK flytter inn i nyoppussede lokaler på 140 kvadratmeter i Elisenbergveien 7.  Det planlegges seks utstillinger frem til nyttår, og med større lokaler programmeres det også duo-utstillinger.  

2. mai åpner en gruppeutstilling med Torbjørn Rødland, Vibeke Tandberg, Eline Mugaas, Morten Andenæs og Bjarne Bare – kunstnere som allerede har samarbeidet med galleriet tidligere i andre konstellasjoner, blant annet New Visions-triennalen ved Henie Onstad Kunstsenter, som MELK kuraterte i samarbeid med Susanne Østby Sæther. 

MELK ble etablert i 2009 og driftes i dag av Behzad Farazollahi, Christian Tunge, Jenny Østli og Christine Bruu. De har to år igjen med driftsstøtte fra Kulturrådet, som dekker 80% av driften og de resterende 20% kommer fra salg av kunst, noe de håper vil styrkes ved å flytte til Frogner.

I løpet av de neste to årene ønsker Farazollahi å satse på enda mer dristig kamerabasert kunst og mangfold.

– Vi viser skandinaviske fotokunstnere primært, men skal fokusere mer på kunstnere med bakgrunn fra ikke vestlige land, slik at det ikke blir så «blendahvitt» som mye av det som representeres av kunst i Oslo, sier han.

Som både kommersielt galleri og kunstnerdrevet visningssted er MELK et såkalt «hybridgalleri».  

– Vi har mer frihet til å vise unge og uetablerte kunstnere, og er et viktig ledd i at andre også satser mer på disse. Vi kan være mer lekne enn andre gallerier som er nødt til å satse på større navn. Og det er mange av de i Norge som ikke har et kontaktnettverk og plattform for å presentere kunsten sin til et større publikum. Hadde vi ikke hatt driftsstøtte, måtte vi vært mer kommersielle og dermed også mindre eksperimentelle, sier Farazollahi. 

Behzad Farazollahi, med-grunnlegger av MELK. Foto: privat

Blir på Frogner 
Blant Frogner-pilarene er Galleri Riis – etablert i Trondheim i 1972 og i Oslo siden 1980 – Galleri K, etablert 1977, og Galleri Semmingsen, etablert 1999.  

OSL Contemporary i Haxthausen gate representerer blant andre Ahmed Umar og A K Dolven. Sistnevnte åpner snart en stor retrospektiv utstilling på Nasjonalmuseet, og skal ha en parallell utstilling på OSL.  

QB Gallery flyttet til Bygdøy Allé i 2021, og har siden da etablert seg i kunstfloraen på Frogner. De planlegger ti utstillinger i året og har leieavtale ut 2026. 

– Om vi ikke blir i dette lokalet etter det, vil vi uansett bli på Frogner, sier leder på QB Mikaela Bruhn Aschim.  

Mikaela Bruhn Aschim, gallerileder QB Gallery. Foto: Kari Kjøsnes

Blant fordelene hun lister opp er stabile leiepriser i en etablert bydel. Det vil si ingen byutviklingsplaner i nær fremtid som kan påvirke leieprisene stort. Hun peker på galleriene som fikk gode leieavtaler i Bjørvika og Tjuvholmen da områdene var helt nye, men hvor leieprisene er i stadig vekst. 

1. mai åpner QB ny utstilling med Lars Morell. I tillegg til å være representert av QB i Oslo, tilhører Morell galleriene +1 i Antwerpen og BGE Contemporary i Stavanger. På spørsmål om hvorfor det er verdifullt for han som kunstner å tilhøre et galleri, svarer han at det hovedsakelig handler om økonomi.  

– Jeg syns det er kjempefint med atelierbesøk og lignende, men når det kommer til pengene så er jeg veldig glad for at jeg kan sende kunder til QB og la de håndtere det. Hvis jeg måtte håndtere salgene selv, hadde jeg ikke klart å lage kunst, sier han.  

    Stikkord