Bryter beleiringen med kunstnerisk samarbeid

Mai Al-Sha’er, Together, 2025. Olje på lerret. 100x86 cm
I en tid hvor kunstnere i Gaza lever under ekstreme forhold, har et samarbeidsprosjekt mellom norske og palestinske kunstnere gjort det mulig å vise frem deres kunst i Oslo.
Siden Israel startet angrepene i oktober 2023, har over 50.000 palestinere blitt drept i Gaza og på Vestbredden. Store deler av bebyggelsen på Gazastripen er totalt eller delvis destruert, og nødhjelp slipper ikke inn.
Denne uken vedtok Israel en ny offensiv kampanje som fordriver over 2 millioner palestinere permanent. I tillegg til en full okkupasjon av Gazastripen, beordres den hittil mest omfattende rivingen av palestinske hjem på den okkuperte Vestbredden. Det melder internasjonale nyhetskanaler som Al Jazeera og BBC.
Dette er virkeligheten for noen av kunstnerne i utstillingen For You. Utstillingen, som viser verk av ti kunstnere fra Gaza, åpner fredag kveld på Podium og Tenthaus og er en del av festivalen Visit Vestbredden.
– Dette handler om å gjøre noe sammen. Selv en institusjon trenger ikke å gi alt på én gang for å skape noe viktig. Man kan gjøre små ting og hjelpe på en beskjeden måte, og likevel få ting til å skje, sier kunstner og initiativtaker Ayman Alazraq.
Vinteren 2024 initierte Alazraq prosjektet Artist to Artist sammen med Shareef Sarhan, kunstner og leder for det nå destruerte kunstsenteret Shababeek i Gaza. Prosjektet er et eksperimentelt residency-program, som utstillingen For You springer ut av.

Ayman Alazraq er en palestinsk performance- og billedkunstner som er bosatt i Oslo. Foto: Privat
Av de ti deltakende kunstnerne, er det fem som bor i Gaza og fire som har kommet seg ut. En kunstner, Fatma Hassouna, ble drept sammen med ti av sine familiemedlemmer i et bombeangrep 16. april i år.
Miki Gebrelul, kurator og utstillingsleder på Fotogalleriet og samarbeidspartner i prosjektet, forklarer at det har vært avgjørende å la utstillingen bære preg av både sorg og motstand.
– Hele utstillingen er en hyllest til Fatma – ikke bare til Fatma personlig, men som en måte å minnes det presserende i situasjonen og det som står på spill. Som mennesker, som kunstnere, som folk som jobber i kulturfeltet og som tror på ytringsfrihet og kunstens rolle i det, har vi en mulighet som vi mister hver dag, forteller Gebrelul.

Mustafa Mohanas skulptur From the Rubble blir gjenskapt av billedkunstner Carmel Alabbasi for utstillingen. Foto: Mustafa Mohana
Å jobbe rundt hindrene
På Tenthaus vises installasjoner og skulpturer, og på Podium vises todimensjonale verk som maleri og fotografi.
Et av hovedspørsmålene for kuratorene har vært hvordan man kan respektere kunstnerne og vise verkene deres som faktiske kunstverk, ikke bare som dokumentasjon. Et eksempel er en skulptur av Mustafa Mohana, som har blitt gjenskapt i Oslo i tett samarbeid med kunstneren Carmel Alabbasi.
– Jeg har prøvd å være så trofast mot det opprinnelige verket som mulig. Jeg er på telefonen med Mustafa når jeg jobber, og han bestemmer alt – hvor jeg skal kutte, hvilket materiale jeg skal bruke, hvor mange etasjer vi skal bygge, hvor hullene skal være, forteller Alabbasi.
Selv flyttet Alabbasi fra Gaza i 2008. De mener dette samarbeidet representerer en ny måte å jobbe på som kan bryte de fysiske sperrene området har vært under i lang tid.
– I Gaza driver de fleste kunstnere med maleri eller digitalt arbeid på grunn av beleiringen – selv før krigen. For hvis du jobber med skulptur, hvordan skal du frakte det ut? Grensene er jo stengt hele tiden, forklarer de.

Carmel Alabbasi lager skulptur for Gaza-baserte Mohammed Mohana. Foto: Liam Alzafri
«Vi må evakuere nå.»
Det å jobbe med kunstnere i Gaza har bydd på flere praktiske og etiske utfordringer. Kommunikasjonen er vanskelig når strøm og internett er ustabilt, og kunstnerne lever i konstant fare.
– For noen uker siden hadde jeg et møte med en kunstner for å diskutere hvordan vi skulle presentere arbeidet hennes. Mens vi snakket på telefonen, hørte jeg plutselig skriking i bakgrunnen og hun sa: «Vi må evakuere nå. De bomber.» Plutselig står du med spørsmålet: Hva om noe skjer med henne? Jeg følte at det var mitt ansvar, fordi hun snakket med meg akkurat da, forteller Alazraq.
Som en del av utstillingen har kunstnerne blitt bedt om å spille inn videomeldinger der de kan dele sine tanker direkte med publikum – enten det handler om kunsten eller ikke.
Syv av de ti kunstnerne har sendt inn sine meldinger, med ulike budskap. Én av kunstnerne ønsket ikke å snakke og sa: «Jeg har ingenting å si til noen.»

Utstillingen For You er dedikert til billedkunstner Fatma Hassouna, som ble drept i et israelsk bombeangrep forrige måned. Fatma Hassouna, Natural Scene, 2022.
– Hva det betyr å være kunstner
Utstillingen er også en påminnelse om kunstens betydning utover det rent estetiske – som en måte å beholde menneskeverd og autonomi på.
– Det som skjer i Gaza er systematisk dehumaniserende. Derfor er et kunstnerisk samarbeid så viktig. Det gir en kommunikasjonskanal som viser hvordan de klarer å holde fast ved sitt eget liv, sin kunst og sitt arbeid – en viktig del av deres eksistens, sier Alabbasi.
Til gjengjeld beskriver de prosessen som en personlig oppvekker.
– Vi glemmer ofte, vi blir for komfortable. Det er utrolig å se folk som bor i telt og skaper noe ut av ingenting. De jobber hele tiden. For meg var det en påminnelse om hva det betyr å være kunstner. Å være kunstner er en del av hvem du er. Det er ikke et yrke som avhenger av stipender, verksted med alle nødvendige materialer, eller stabilitet. Vi må bare uttrykke oss gjennom kunst ved å bruke hva enn som er tilgjengelig rundt oss, sier Alabbasi.
Gebrelul understreker at utstillingen ikke bare er en solidaritetshandling hvor det er en enveis kontakt, men en gjensidig forbindelse. De oppfordrer flere kunstinstitusjoner til å eksperimentere utenfor de normative måtene å lage kunst på.
– Vi har ikke privilegiet å kunne vente. Vi må kunne stå bak en utstilling og ikke vite hvert punkt som kan gå galt. Vi må ha de diskusjonene underveis.
Saken ble oppdatert 9. mai 2025, kl. 13:43.