Hilde oppsummerer 2021
Årets viktigste kunstbegivenheter
- Åpningen av MUNCH – Munchmuseet – Oslo: 22. oktober
Store forventninger var knyttet til åpningen av nye MUNCH – Munchmuseet – som ble markert med gratis inngang og markeringer i 13 etasjer – med opplevelser i form av konserter, digitale kunstverk, performance både i og utenfor museet. Endelig fikk vi oppleve museets arkitektur, kunst og utstillingsrom innenfra. Forventningene innfridde på mange punkter; et luftig og variert bygg med mange sterke utstillinger, inkludert Stenersensamlingen i øverste utstillingsetasje.
- Åpningen av Nitja senter for samtidskunst, Lillestrøm: 21. august
Endelig fikk Nitja i Lillestrøm markere sitt nye bygg og overgangen fra Akershus Kunstsenter til Nitja senter for samtidskunst. Det er rett og slett en bragd det Rikke Komissar og hennes stab har klart å få til. Grunnet pandemi og nedstengning ble åpningen flyttet fra januar til 21. august. Spenstige utstillinger har blitt presentert på rekke og rad og vi gleder oss til fortsettelsen.
- Hvitsten Salong, Hvitsten: 30. juli – 1. august
Den sagnomsuste kunstfestivalen Hvitsten Salong 2021 ble arrangert for åttende gang. Årets kunstutstillinger ble i år vist i hager og bakgårder, i motsetning til tidligere skogsutstillinger, og inkluderte, som tidligere, konserter, DJ´s, performance, happenings, foredrag, kunstnersamtaler, guidede formidlingsturer, teltcamp i fjordkanten og mye annet spontant, merkelig og forunderlig. Et herlig møtested for kunst, mennesker, kreativitet, natur og landskap. Gleder meg allerede til neste år!
- Åpningen av Nasjonalmuseet bibliotek, Oslo: 21. august
Nasjonalmuseets kunstfaglige bibliotek åpnet 21. august – i underkant av ni måneder før selve museet åpner 11. juni 2022. Arkitekturens utforming, dimensjoner og materialvalg inngir ro og konsentrasjon og virker som balsam på stressede bysjeler. Det er mer enn lovende for opplevelsen og møte med resten av museet som åpner neste år.
- Åpningen av Kjøpmannsgata Ung Kunst – K.U.K., Trondheim: 19. november
Kunstneren Kjell Erik Killi Olsen har bygget en unik møteplass for kunst og kultur - et imponerende kunsthus som treffer bredt og smalt – med plass til både etablerte og mindre etablerte kunstnere. Et fantastisk tilskudd til Trondheims kunstscene.
Årets viktigste kunstutstillinger
- Bill Viola: Into the Light
Stavanger Kunstmuseum: 23. januar – 15. august
Stavanger Kunstmuseums storsatsning på verdensstjernen Bill Viola var klart en av årets høydepunkter. Violas videoinstallasjoner – med sine filosofiske og psykologiske temaer, med sitt lydbilde, og med sine mange referanser til kunsthistorien – gir betrakteren refleksjoner rundt verdier og det å være menneske. Første møte med Bill Violas verk var Venezia-biennalen i 1995 – i USAs paviljong – med hans utstilling Buried Secrets som blant annet viste The Greeting, også vist i Stavanger.
- Frida Orupabo: How did you feel when you come out of the wilderness?
Trondheim Kunsthall: 23. september – 21. november
Frida Orupabos kunst treffer både i form og innhold. Hennes utforskning av spørsmål knyttet til rase, familie, kjønn, seksualitet, vold og identitet gjøres på en original måte – med kraftfull poesi som inngir refleksjon.
- Vanessa Baird: Here we are again, happy as can be, all good pals and jolly good company
Kunsthall Stavanger: 17. juni – 5. september
Vanessa Bairds viktige stemme i norsk kunstliv ble på ny bekreftet med hennes store utstilling i Kunsthall Stavanger i sommer. Alle kunsthallens seks utstillingssaler var fylt med tegninger, fotografier og video; ærlig og ofte groteske virkelighetsskildringer som ikke feier det vonde under teppet. Hun skildrer livet og samfunnet i sitt mangfold, rått og djervt - på godt og vondt.
- Hege Nyborg: Bildene vil forsvinne – ildfluer, søvnløshet og glemsel
Kunstnerforbundet, Oslo: 12. august – 12. september
Hege Nyborg viste tre nye verk - et fotobasert veggverk, et tekstverk på vegg og en fotoinstallasjon - i dialog med fire historiske verk fra 1930-tallet, tidligere utstilt i Kunstnerforbundet: Hannah Ryggen, Charlotte Wankel, Ragnhild Kaarbø og Anita Greve, verk som oppsto i en tid med politisk og sosial uro, kulturelle sammenstøt og høyreradikale strømninger – som på mange måter gjenfinnes i dagens samfunn.
- Paul Cézanne: Mesterverk fra The Courtauld
KODE 1, Bergen: 16. juli - 10. oktober
Et av årets virkelige høydepunkter og en begivenhet av de sjeldne: Paul Cézanne – en av kunsthistoriens viktigste skikkelser. Kunstneren som bygget bro mellom impresjonismen sent på 1800-tallet og kubismen tidlig på 1900-tallet - og fikk avgjørende betydning for kunsthistorien, inkludert mange norske kunstnere.