Slow Art Day på Sørlandets Kunstmuseum

Sørlandets Kunstmuseum har valgt maleriet Venninner av Else Hagen fra utstillingen deres Modernismens Pionerer, som de trekker frem i anledningen Slow Art Day i dag. Else Hagen, utsnitt av Venninner, ukjent år, olje på plate. Foto: AKO Kunststiftelse / Tangen-samlingen.

Slow Art Day er en global begivenhet, der formålet er å få flere personer til å se og oppleve kunst uten en kunstekspert. I år arrangeres dagen på lørdag den 10.april.

Slow Art Day fokuserer på både kunsten og kunsten å se. Når publikum betrakter et fåtall kunstverk over lengre tid, oppdager de egne funn i kunstverkene. Slow Art Day oppfordrer institusjoner til å legge opp til at folk ser sakte på kunsten alene og deretter deler opplevelsen sin gjennom en gitt formidlingsoppgave.

Det frivillige initiativet ble først etablert i 2010, og siden har det blitt lansert 1400 individuelle Slow Art Day-arrangementer fordelt på 700 institusjoner. Museer, gallerier, kunstnerkollektiver og/eller skulpturparker kan melde seg på som vertskap hvert år. Alle vertskap tilbyr så et arrangement, hvor det har blitt valgt ut alt fra et til fem kunstverk for dypdykk og en samtale om publikums opplevelse.

I årets liste over vertskap for Slow Art Day oppdaget vi en norsk kunstinstitusjon som deltaker: Sørlandets Kunstmuseum. Deres bidrag er en digital produksjon: Dypdykk i maleriet Veninner av Else Hagen. Det er et maleri fra deres utstilling Modernismens Pionerer. Sendingen vil vare i en halvtimes tid og deltakerne fokuserer på kunstverket ved å bruke automatskriving som verktøy.

Hanne Aamodt er teamleder for omvisning på Sørlandets Kunstmuseum, og har ansvaret for deres arrangement på Slow Art Day.

Vi tok kontakt med museets teamleder for omvisning, Hanne Aamodt, som har ansvar for dette arrangementet. Aamodt fortalte oss hvordan hun fikk kjennskap til Slow Art Day.

- For flere år siden kom jeg tilfeldigvis over en artikkel om Slow Art Day mens jeg googlet noe kunstrelatert. Jeg ble umiddelbart interessert i konseptet der fokuset er å gi kunst mer tid. Som omviser ved Sørlandets Kunstmuseum har jeg hatt så mange gode og givende opplevelser knyttet til fokusering over tid på utvalgte kunstverk. Flere av våre gjester har også gitt svært positive tilbakemeldinger på denne formen for formidling.

Dette er ikke første gang Sørlandets Kunstmuseum deltar på Slow Art Day. De deltok også i 2019, da de ønsket å fokusere på få verk, slik at publikum hadde god tid til å gå i dybden på verkene.

- For å gjøre opplevelsen intim og avslappet satt vi kapasiteten til kun 10 deltakere. Deltakerne var begeistret for gjennomføringen av arrangementet. Vi satt i saccosekker foran de utvalgte verkene og samtalte om det vi så og det jeg fortalte. I fjor ble det ikke noe av grunnet Korona. Her på Sørlandets Kunstmuseum er vi stolte av å være en del av Slow Art Day og jeg er overbevist om at vi kan få en rikere kunstopplevelse ved å bruke tid i møte med kunst.

Skjermdump av videoverket ScreenWalker av gresk-norske kunstneren Andreas Angelidakis.

Den andre norske institusjonen som deltar på Slow Art Day er Fotogalleriet, som på lørdag vil lansere et videokunstverk av den gresk-norske kunstneren Andreas Angelidakis. Videoverket ScreenWalker fra deres nåværende utstilling Softwalks vil bli delt i dette arrangementet.

 

* Skribenten er ansatt som informasjonsansvarlig for Fotogalleriet.

Stikkord