Kunstnernes Hus gjenåpner

Kunstnernes Hus. Foto Istvan Virag

Fra og med i morgen, 6. mai, er det igjen mulig å se Mari Slaattelids utstilling «Stempel» i Kunstnernes Hus. Utstillingen, som fyller begge overlyssalene er forlenget og endelig sluttdato er ikke satt. Jeg fikk en prat med direktør for Kunstnernes Hus, Anne Hilde Neset, på morgenkvisten dagen før dagen.

Hvordan markeres gjenåpningen av utstillingen til Mari Slaattelid?
Gjenåpningen markeres egentlig ikke på noen annen måte enn at utstillingen åpnes. I disse tider vil vi jo, stikk i strid med hvordan det er under normale forhold, prøve å unngå at det kommer for mange folk på en gang. Det handler derfor om å gjøre det lavmælt.  Vi har heldigvis god plass, det blir ikke noe problem å overholde forskriftene om å holde en meters avstand samt øvrige retningslinjer fra helsemyndighetene.  Vi har i flere uker nå tilbudt digitale omvisninger i den aktuelle utstillingen, men det er ikke det samme som å se utstillingen i salene. Vi kjenner på vårt samfunnsansvar nå og gleder oss til å ønske folk velkommen tilbake. 

Mari Slaattelid, Stempel, Installasjonsbilde på Kunstnernes Hus, 2020. Foto Vegard Kleven

 

Mari Slaattelid, Stempel, Installasjonsbilde på Kunstnernes Hus, 2020. Foto Vegard Kleven

Kunstakademiets masterutstilling skulle ha åpnet den 7. mai i overlyssalene... Utstillingen er annonsert utsatt. Hva skjer med denne?
Der har jeg dessverre foreløpig ikke et klart svar, men det kommer!

Fadlabi har en utstillingsåpning i slutten av mai – går denne utstillingen som planlagt?
Forberedelser er godt i gang, ja. Utstillingen er satt til å åpne 5. juni. Verket som Fadlabi lager til utstillingen er forøvrig knyttet opp mot Kunstnernes hus historie og Per Krohgs takmaleri opp trappen. 

Jeg ser at det kommende skrivekunstkurset med Aina Villanger som arrangeres av Kunstnernes Hus er fulltegnet. Hvordan avvikles dette?
Kurset holdes digitalt og ses på Zoom. Det gis tilgang til både undervisning og veiledning både i små grupper og individuell oppfølgning, samt foredrag av bl.a Andreas Breivik, Johanne Nordby Wernø og Tommy Olsson.

Er det noe som har skjedd mens Kunstnernes Hus har vært lukket som kan ha offentlighetens interesse?
Tiden vi har vært stengte har gitt oss tid til å reflektere enda mer på kommende prosjekter og på måten vi arbeider på. Staben på huset har for eksempel benyttet tiden til både å grave i arkivet vårt, å bli enda bedre kjent med husets historie. For meg har det vært en berikelse å gjøre et dypdykk i arkivet. Vi har også pusset og flikket litt her og der samt oppgradert vårt formidlingsrom, men først og fremst har vi jobbet mye med digital formidling. Her har vi lært mye som også vil være til nytte i fremtiden. 

Mari Slaattelid, Stempel, Installasjonsbilde på Kunstnernes Hus, 2020. Foto Vegard Kleven

Noe annet som skjer denne uken på Kunstnernes Hus?
Ja, restauranten vår åpner i morgen klokken 12.00 – 20:00, også i helgen. Og vi ønsker velkommen til en omvisning i salene kl. 16:00 nå på torsdag. Neste uke blir det omvisning med Mari Slaattelid selv. Og på fredag gjøres første bok i serien Minigrafier tilgjengelig: vi har initiert en ny bokserie som best beskrives som kunstnersamtaler i bokform, og innledningsvis presenteres en samtale mellom kunstner Mari Slaattelid og kunsthistoriker Ingvild Krogvig. Minigrafier vil fokusere mye på kunstneriske prosesser og er en bokserie der kunstnerne fører ordet. Første utgivelse sammenfaller med Kunstnernes Hus’ utstilling av Slaattelid våren 2020. Slaattelid har, siden slutten av 90-tallet, etablert seg som en av Norges mest profilerte kunstnere, med et usedvanlig skarpt blikk for maleriets muligheter og grenser. Arbeidene spiller seg ut mellom det konseptuelle og det ekspressive, det fotografiske og det maleriske, figurasjon og abstraksjon. Slaattelid forteller om prosessen som ligger bak verkene, om hennes arbeid med farger og lys, og om inspirasjonskilder hun har hatt siden 90-tallet. Intensjonen er med andre ord ikke en omfattende monografisk fremstilling av en kunstners verk, men et innblikk i en kunstners reise gjennom prøving og feiling, inspirasjon og tvil. På denne måten får leseren komme på innsiden av en kunstners praksis. Dette innblikket er også reflektert i billedmaterialet hvor vi dokumenterer arbeidet rundt utstillingen underveis.

Takk for samtalen, Anne Hilde, og lykke til videre i åpningsuken!

mona.gjessing@kunstavisen.no

    Stikkord