fbpx Kunstavisens kviss nr 9

Kunstavisens kviss nr 9

Foto: Nasjonalmuseet / Lathion, Jacques. (Fotolisens: CC-BY-NC)
Foto: Nasjonalmuseet / Lathion, Jacques. (Fotolisens: CC-BY-NC)

1. Mange kjenner nok igjen dette skumle bildet fra barndommens eventyrbøker. Men hvem eller hva er det som er avbildet her – og hva heter kunstneren som skapte bildet i 1904?

2. Erlend Høyersten (født 1972) er en fremstående norsk kunsthistoriker som har hatt ledende stillinger ved flere museer. Nå er han direktør for et av Danmarks viktigste kunstmuseer. Hva heter museet?

3. En prisbelønnet norsk designer og metallkunstner som var utdannet bl.a. fra Institute of Design i Chicago, er kanskje mest kjent for avansert bruk av emalje og for elegante produkter fra Cathrineholm. Hvem tenker vi på?

4. Hun var den første kvinnen i Norge som ble utdannet som profesjonell kunstmaler. Siden ble hun kjent som forfatter, kvinnesaksforkjemper og foredragsholder. Et stikkord er «tante Ulrikke». Hvilken kunstner er det snakk om?

5. Karmin eller skarlagen er et vakkert dyprødt pigment som i tidligere tider ble brukt til bl.a. maling og innfarging av tekstiler. I dag fremstilles pigmentet industrielt, men opprinnelig ble det utvunnet fra et «samarbeid» mellom en bestemt plante og noen effektive insekter. Hva er egentlig «råvaren» som brukes til å fremstille naturlig karmin?

6. Tagging og gatekunst er forbudt, og derfor holder gatekunstnerne seg anonyme. En av de mest kjente har bl.a. sprayet store veggbilder på forlatte bygninger langs Nordlandskysten. Hva kaller denne kunstneren seg?

7. Hvor i Norge finner du kunst- og kulturinstitusjonen Hå Gamle Prestegard, hvor samtidskunst møter lokalmiljø?

Klikk her for å se svarene

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.