fbpx Kunstavisens kviss nr 5

Kunstavisens kviss nr 5

Barnedåp i Tanum kirke, 1892 (Lisens: CC-BY-NC)

1. Dette bildet har tittelen «Barnedåp i Tanum kirke» og ble malt i 1892. Kunstneren som malte bildet er kjent blant annet for interiørmotiver, og som en viktig pedagog og inspirator for unge kunstnere i sin tid. Hva heter kunstneren?

2. En norsk kunstner skapte debatt ved å flytte en gammel løe i tømmer – «Gjerdeløa» - fra Tafjord til en utstilling i Centre Pompidou i Paris. I ettertid blir løa gjerne omtalt som et av Norges viktigste konseptkunstverk. Hva heter kunstneren som skapte dette mye omtalte verket?

3. Hvis du kommer til Oslo Lufthavn en vinternatt, får du kanskje se en stjerneskulptur som lyser i furuskogen bak rullebanene. Hvem er kunstneren bak dette glitrende verket som bærer tittelen «Keplerstjernen»? 

4. En russiskfødt, senere tysk / fransk kunstner og teoretiker skrev en bok som på norsk kalles «Om det åndelige i kunsten». Boken kom ut i München i 1911 og ble et av de viktigste dokumentene for utviklingen av moderne kunst. Hva het kunstneren som skrev boken?

5. Et av de lengste kunstverk i Norge er Torvald Moseids broderte billedteppe «Draumkvedet» (1980-1993), som befinner seg i samlingen til Sørlandets Kunstmuseum.  Hvor langt er billedteppet? Ca. 27 meter, ca. 48 meter eller ca. 70 meter? 

6. En maleteknikk som særlig ble dyrket i barokken ble kalt for «trompe l`oeil» og hadde til hensikt å fremstille et visuelt lureri. Formålet var gjerne å formidle at ikke alt du ser er sant. Hva betyr uttrykket «trompe l`oeil»?

7. Astrup Fearnley Museet i Oslo flyttet inn i ny museumsbygning på Tjuvholmen i 2012. Hva heter den verdensberømte arkitekten som tegnet Astrup Fearnley Museets ikoniske bygning?

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.